Naujų butų rinkoje – atostogų įspūdis. Namai kyla, statybininkai dirba, tačiau pirkėjai naujus butus pirkti nustojo.

„Liepa Vilniuje, galima sakyti, buvo tuščia. Jeigu anksčiau Vilniuje būdavo parduodami 400-500 butų per mėnesį, tai liepą buvo parduota vos 60“, – sakė UAB „EIKA“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Martynas Žibūda.

Analitikai skaičiuoja, kad liepos mėnesį naujų butų parduota 86 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu. Vilniuje iš viso įsigyti tik 79 būstai, Kaune – 45, o Klaipėdoje – vos 9 naujos statybos butai.

„Pardavimų skaičiaus, koks buvo liepos mėnesį, nėra buvę per visus paskutinius 10 metų, išskyrus 2020 m. balandį, kai prasidėjo pandemija“, – sakė ir „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Butų pardavimai kone rekordiškai žemi, nes menka pasiūla.

„2019 m. mes kalbėjome apie 5 tūkst. naujos statybos butų būstų pasiūloje, tai taikant tą pačią metodiką, tik šiemet į juos įtraukiant dar ir kotedžų segmentą, yra truputį daugiau nei 3,5 tūkst. būstų“, – sakė „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Visgi kone labiausiai pirkėjus veikia NT kainos, kurios yra aukščiausios per visą istoriją.

Naujo buto kvadrato kaina Vilniuje siekia 3,1 tūkst. Eur, Kaune – 1,7 tūkst. Eur.

„Kai kurie žmonės bijo spartesnio palūkanų kilimo, šildymo sezono, neaišku, kaip klostysis karas, daug neapibrėžtumo“, – aiškino NT rinkos ekspertas Arnoldas Antanavičius.

Arnoldas Antanavičius

Taip pat yra nutraukiami ir dar neparduotų butų sandoriai.

„Tai nėra labai didelis reiškinys. Per paskutinius kelis mėnesius svyruodavo tarp 20-30 butų“, – sakė T. S. Kvainickas.

Spėjama, kad gyventojai visiškai pirkti būstų nenustojo, tiesiog šiuos pirkinius kuriam laikui atideda, arba renkasi pigesnius, senos statybos būstus.

„Mano versija, kad pirkėjai išėjo į antrinę rinką ir perka butus ne iš vystytojų, o iš žmonių. Nuo vasario, nuo karo Ukrainoje pradžios, yra apie 10 proc. antrinės būsto rinkos augimas“, – sakė M. Žibūda.

Martynas Žibūda

Sumenkę naujos statybos būsto pardavimai pirkėjams reiškia tik vieną žinią – svarstyklės ima krypti jų naudai.

„Tai jau yra tam tikra nauda būsimiems pirkėjams ir manau, kad rudenį mes galime pradėti matyti tam tikras akcijas.

Iš pradžių vystytojai nelabai skuba nuleidinėti kainas, bet gali prasidėti tokios kainos, kad dovanojamas parkingas, buitinė technika“, – sakė A. Antanavičius.

Tokioms kalboms antrina ir vystytojai. Sumenkę pardavimai reiškia, kad pagaliau iš piko pereisime prie normalios situacijos. Tik ar pirkėjai iš to tikrai išlos – abejojama.

„Bijau, kad didžioji dalis pirkėjų pasakys, kad nėra ką pirkti ir tai dar nėra pirkėjo rinka. Bet kada jos galima tikėtis, tai maždaug už pusmečio, kai projektai bus pasistūmėję į priekį“, – prognozavo M. Žibūda.

Analitikų teigimu, jei naujų butų rinkai greitai atsitiesti nepasiseks, galbūt kaina kris.

„Jeigu toliau nejuda pardavimai, tada mes galima sulaukti ir jau realesnių kainų pokyčių į mažesnę pusę, kas jau būtų nauda ir pirkėjams“, – sakė A. Antanavičius.

„Aš nemanau, kad būsto kainos turi daug pagrindo kristi, nes, kaip minėjau, statybos darbų kainos vis dar kyla“, – teigė A. Avulis.

Gyventojai dabar gali rinktis iš beveik 3,2 tūkst. naujų būstų pirminėje rinkoje, maždaug 200 daugiau nei prieš mėnesį.