Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) šiemet gegužę galutinai nusprendė, jog tokio dydžio žala turi būti atlyginta viešbutį įpareigotam nugriauti bankrutavusiam jų statytojui Verslo investicijų projektų centrui, sprendimo vykdymą atidedant iki 2022 metų balandžio.

Lapkričio 10 dieną LVAT atmetė ir viešbučio statytojo, ir Statybos inspekcijos prašymus atnaujinti bylą, taip pat netenkino pastarosios prašymo stabdyti sprendimo dėl žalos vykdymą.

„Byla buvo užbaigta, šalių ginčas buvo išspręstas visiškai, todėl negali būti revizuojamas įprastinėmis procesinėmis priemonėmis“, – rašoma teismo nutartyje.

Neringos meras Darius Jasaitis BNS sakė, jog dėl žalos mokėjimo preliminariai jau susitarta su Teisingumo ministerija.

„Skundai atmesti, reiškia, mokėsime. Teisingumo ministerija lyg ir pažadėjo sumokėti visą sumą, o tada mes pasirašysime susitarimą, per kiek metų šią skolą grąžinsime“, – sakė D. Jasaitis.

Pasak jo, pagal ligšiolinę praktiką valstybei tekdavo atlyginti 75 proc., savivaldybei – 25 proc. žalos.

Neringos meras neatmetė, kad už viešbučio nugriovimą savivaldybei su valstybe gali tekti mokėti dar kartą – šįkart jį įsigijusiems gyventojams.

„Jei teismai su statytojais, atrodo, eina į pabaigą, tai gyventojai vis tiek yra „palikti ant ledo“, todėl nemanau, kad šis procesas taip ir užsibaigs. Greičiausiai bus nukeliauta iki Europos (teismo – BNS) ir, ko gero, už tuos pastatus valstybė su savivaldybe turės sumokėti dar kartą“, – teigė D. Jasaitis.

Anot mero, viešbučio pastatai iki šiol nėra nugriauti, nes bent vieną butą juose yra įsigijusi šeima su mažamečiais vaikais, todėl jos iškeldinimas bus komplikuotas.

„Kiek žinau, viena šeima su mažamečiais vaikais turi neskundžiamą teismo sprendimą, jog jų iškraustyti iš to pastato negalima. Kaip šita problema bus sprendžiama, bijau pasakyti, bet vaikai užaugs po 10 ar 20 metų, o sprendimas (nugriauti pastatus – BNS) niekur nedings“, – sakė D. Jasaitis.

Poilsio namų projektą Juodkrantėje plėtojusi bendrovė Verslo investicijų projektų centras su valstybės institucijomis ir Neringos savivaldybe bylinėjasi jau daugiau nei dešimtmetį.

2009 metais pastatai teismų buvo pripažinti neteisėtais, nes jie pastatyti prieštaraujant Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemai, nusižengiant Saugomų teritorijų įstatymui.

Neteisėta teismai yra pripažinę ir žuvų restorano Juodkrantėje, L. Rėzos g. statybą, jis jau nugriautas. 2015-aisiais LVAT jo valdytojai bendrovei „Meirona“ iš Statybos inspekcijos bei Neringos savivaldybės priteisė beveik 1,15 mln. eurų žalos atlyginimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)