Vilniaus apygardos teismas atmetė du PST ieškinius dėl sutarties pakeitimo – jais reikalauta keisti statybų sutartį ir numatyti papildomas indeksavimo galimybes, pagal kurias darbai brangtų iki 17,1 mln. eurų.

„Pirkimo sąlygose buvo aiškiai nurodyta fiksuota sutarties suma, jos perskaičiavimo galimybė, tvarka, sąlygos, kriterijai, įtraukti į sumos perskaičiavimo formulę, taip pat įtvirtintas ir sumos perskaičiavimo periodiškumas“, – teigiama gruodžio 29-ąją priimtoje teismo nutartyje.

PST sutartį su universitetu dėl Elektronikos, Mechanikos ir Transporto inžinerijos (EMTI) fakultetų mokomojo ir laboratorijų korpusų statybų sutarė 2020-ųjų rugpjūtį, pagal ją už 15,9 mln. eurų vertės statybos turėjo būti baigtos per dvejus metus.

2021-ųjų gruodį šalys sutarė, kad neužbaigtų darbų kaina, taikant bendrąjį statybos sąnaudų elementų kainų indeksą, didinama 10,5 proc., o bendra jos vertė išauga iki 16,8 mln. eurų. Tačiau PST 2022 metų birželį paprašė kainą perskaičiuoti dar kartą neužbaigtus darbus branginant 14,3 proc., o sutarties vertę padidinti iki 17,1 mln. eurų.

Bendrovė pastarąjį prašymą motyvavo tuo, jog 2021-ųjų gruodį nebuvo galima numatyti karo Ukrainoje bei jo padarinių – statybinių medžiagų tiekimo sutrikimo ir pabrangimo.

VGTU su šiuo PST siūlomu indeksavimu nesutiko, o ginčui persikėlus į teismą bendrovės ieškinius prašė atmesti.

Pasak VGTU kanclerio Vaidoto Trinkūno, laboratorijų korpuso statybos pabrango 735 tūkst. eurų – jos buvo indeksuotos, tačiau ne taip, kaip prašė PST.

„Statybos kaina 2022 metais buvo indeksuota, bet ne tokiu dydžiu, kaip reikalavo ieškovas. Laboratorinio korpuso statybos kaina pernai padidėjo apie 735 tūkst. eurų neįskaitant PVM“, – BNS sakė V. Trinkūnas.

Anot V. Trinkūno, statybos Saulėtekio studentų miestelyje, Plytinės gatvėje, jau baigtos, vyksta jų užbaigimo procedūra.

Statybos finansuojamos Europos Sąjungos fondų ir VGTU lėšomis, gautomis už parduotą nekilnojamąjį turtą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją