„Tai reiškia svarbų dalyką, kad istoriškai susiformavę kompleksai, jų dalys ar toje teritorijoje esančios vertingosios savybės yra viena nedaloma dalis ir turi būti įteisinta kaip vienas kompleksas, kuris yra sudarytas iš daugelio kitų skirtingų reikšmingumų lygmenų objektų. Po šio sprendimo visa visuma, kartu ir ligoninės statiniai, yra pripažinta vientisa. Paveldosaugos požiūriu tai yra labai sveikintinas sprendimas“, - po Kultūros paveldo departamento pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos posėdžio antradienį žurnalistams sakė Kultūros paveldo centro direktorius Virgilijus Kačinskas.

Taryba antradienį patikslino buvusios sostinės Šv. Jokūbo ligoninės komplekso vertingąsias savybes, kurios ateityje turės įtakos plėtros galimybėms šioje teritorijoje.

Pasak V. Kačinsko, kokie konkretūs apribojimai plėtrai bus taikomi, bus sprendžiama vėliau, derinant konkrečius planus.

„Po tarybos sprendimo duomenys bus sukelti į registrą ir taps vieši, įgaus teisinę galią. Tada reikia spręsti, kokie yra vystytojų pasiūlymai, ir ar jie pažeidžia objekto vertingąsias savybes, ar ne. Kiekvienu konkrečiu atveju reikės priimti sprendimą derinant projektinius pasiūlymus ar techninį projektą - ką ir kaip galima, ko negalima teritorijoje daryti“, - sakė V. Kačinskas.

Pasak Kultūros paveldo centro direktoriaus, antradienį priimtu sprendimu pakeista situacija, kurią sudarė 2017 metais sostinės savivaldybės vertinimo tarybos sprendimas.

„Statyba nėra uždrausta. Nuo 2006 metų ligoninės komplekso statiniai turėjo vertingąsias savybes, tarp kurių buvo ir tūris. Tai praktiškai pagal tas vertingąsias savybes tie projektiniai pasiūlymai, kurie buvo pristatyti visuomenei, negalėjo jų būti. Bet kažkokiu stebuklingu būdu 2017 metais tos vertingosios savybės buvo pakeistos Vilniaus savivaldybės vertinimo tarybos. Tūrio (kaip vertingosios savybės – BNS) nebeliko dviejuose iš keturių pastatų ir atsirado galimybė siūlyti variantus, kurie užstato ant istorinių pastatų 3-5 aukštą“, - aiškino jis.

Posėdyje dalyvavusi advokatė Aušra Mudėnaitė, atstovaujanti plėtotojo interesams, teigė, kad jis turi tris galimybes: kreiptis į teismą dėl tarybos sprendimo panaikinimo arba žalos priteisimo, arba laukti, ką teismas nuspręs byloje, kurioje sostinės Žygimantų gatvėje daugiabutį planuojanti bendrovė yra apskundusi panašią situaciją.

Buvusioje Šv. Jokūbo ligoninės teritorijoje investicijų bendrovės „Lords LB Asset Management“ fondas planuoja 45 mln. eurų vertės viešbučio „Clarion“ ir konferencijų centro projektą. Šį birželį Kultūros paveldo departamentas nusprendė nepritarti projektui ir patikslinti objekto vertingąsias savybes.

Departamentas taip pat panaikino anksčiau jo Vilniaus skyriaus suderintus projektinius pasiūlymus ir išduotas projektavimo sąlygas.

Dėl šių sprendimų projekto plėtotoja „Lords LB Asset Management“ fondo bendrovė „Orkela“ yra kreipusis į teismą.

Gegužę projektą nagrinėjusi Vilniaus regioninė architektų taryba rekomendavo jį keisti. Liepą pakeistą projektą taryba įvertino palankiau, tačiau sostinės savivaldybė liepos pabaigoje nusprendė neišduoti statybos leidimo plėtrai, nepritarusi projekto sprendiniams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)