Vadina grėsme turto vertei

Per vieną parą Lietuvai sulaikant po daugiau nei šimtą neteisėtai Lietuvos ir Baltarusijos sieną kertančių migrantų, šalis šiuo metu susiduria su neeiliniais iššūkiais, o jie, kaip teigė „Eikos“ plėtros direktorius Martynas Žibūda, gali turėti įtakos ir pasienyje bei netoliese sienos su Baltarusija esančiam NT.

„Panašu, kad didesnė vietinė grėsmė NT rinkai nei rudenį galimas trečiasis karantinas yra migrantų krizė – jau vien dėl savo unikalumo ir neapibrėžtumo.

Juk mes iki šiol nežinome, kokio dydžio tai problema ir kuria kryptimi ji gali pasisukti, o įvairių scenarijų čia nemažai.

Martynas Žibūda

Manau, kad tai daug didesnis iššūkis, nes, vėlgi, esame ES pakraštys, kuris gauna reikšmingą sukrėtimą. Gaunu signalų iš verslininkų, kurie gyvena Dzūkijoje, palei sieną, kad jiems neramu, kas čia vyksta.

Tokiam miestui, kaip Druskininkai, kuris yra reikšminga antro būsto, apgyvendinimo bei sveikatinimo paslaugų rinka, tokio tipo iššūkis yra reikšminga grėsmė, galinti paveikti NT vertę jau artimoje ateityje“, – sakė jis.

Riziką įžvelgia tik dėl vienkiemių ir sodybų

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius tokioms įžvalgoms nepritarė.

Jo teigimu, nemažai diskusijų apie turto vertę ne tik pasienyje buvo ir kai buvo statoma Astravo atominė elektrinė, tačiau tokios kalbos nepasiteisinusios.

„Šių dienų realijos, kol kas, mano nuomone, neturi esminės įtakos turto kainai ir tuo pačiu jo saugumui šiame regione.

Taip, tai yra ir antro būsto, sodybų segmento turtas, kuriam svarbi gamtos kaimynystė, rekreacijos, SPA paslaugų prieinamumas ir kol tai užtikrinama – paslaugų verslas neišsikelia, nekyla įvairaus pobūdžio neramumai, NT vertės neturi prarasti“, – sakė jis ir tikino, kad, tikėtina, jog valstybei imantis aktyvių veiksmų srautui sustabdyti, jis šaltuoju metų laiku turėtų atslūgti.

Mindaugas Statulevičius

Jis teigė didesnę riziką įžvelgiantis nebent planuojantiems vienkiemių pardavimą pasienio regione.

„Gal žmonės ir būtų jautresni įsigyjant sodybą ir labiau norėtų kurtis šalia gyvenviečių, būti šalia kaimynų, todėl būstas regiono mieste net įgauna pranašumą.

Ilgalaikis negatyvesnis poveikis regiono NT rinkai atsirastų valstybei nerandant būdų riboti migracijos ilguoju laikotarpiu ir pasitaikius nusikaltimų iš emigrantų pusės“, – sakė jis.

Gali mažėti sandorių skaičius

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis tikino, kad NT vertę galėtų pakeisti tik tokia migracijos krizė, kuri turi pasekmių ir yra nuolatinė bei reikštų, kad pasienio ruožas tapo pavojaus ar rizikos šaltiniu.

„Tai dėl to manau, kad negali paveikti, nes tai yra laikina krizė.

Galbūt šiemet gali sumažėti sandorių skaičius, gal kažkam atrodys nepatrauklu (pirkti-red.), bet ir tai abejoju, ar tai galėtų kažkaip iš esmės viską pakeisti.

Nerijus Mačiulis

Kol kas, pagal daugelį bruožų, tai nėra tokio pobūdžio krizė, kuri galėtų pakeisti NT rinką net ir arčiau pasienio esančiuose miesteliuose“, – teigė ekonomistas.

Jis tikino bendrai kol kas nematantis, kad ši krizė kažkaip veiktų mūsų šalies ekonomiką ar lūkesčius dėl NT kainų, taip pat ir sprendimus NT įsigyti vienoje ar kitoje vietoje.

„Aišku, kai kalba eina apie sodybas ar vienkiemius, kurie yra visai pasienio ruože, tai galbūt ten gali būti kažkokių dalykų, bet tai yra mažiau nei 1 proc. NT rinkos“, – svarstė N. Mačiulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)