Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento duomenimis, į Neries upę bei žemės paviršių dėl šios nuotekų avarijos pateko daugiau nei 46 tūkstančiai kubinių metrų nevalytų nuotekų, o žala aplinkai siekė per 600 tūkstančių eurų.

„Tyrimo metu nustatyta, kad prieš pradedant statybos darbus, nebuvo tinkamai atliktas inžinerinių tinklų padėties sklype vertinimas, statytojas savo atliekamų veiksmų nebuvo suderinęs su nuotekų tinklo savininku.

Be to, statybos darbai buvo pradėti vykdyti savavališkai, neturint statybą leidžiančio dokumento ir nepaskyrus statinio statybos techninio prižiūrėtojo“, - pranešime spaudai teigė laikinai VTPSI viršininkės pareigas einanti Eglė Kuklierienė.

Komisijos išvadoje nurodoma, kad nuotekų sistema buvo pažeista sugriuvus statomai atraminei sienelei, kurios griūtis įvyko dėl neteisingai priimtų konstruktyvinių sprendinių, o statybos vykdytos nesilaikant statinio projekte numatytų technologinių sprendimų.

Šią savaitę VTPSI pradės procedūras dėl Administracinių nusižengimų kodekso taikymo statybos dalyviams. Visų fizinių ir juridinių asmenų atžvilgiu, dėl kurių veiksmų ar neveikimo įvyko avarija veiklos įvertinimo VTPSI taip pat kreipsis į Statybos produkcijos sertifikavimo centrą.

Nuotekų avarijos tyrimą vykdžiusi specialioji komisija, remdamasi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atliktomis statomo objekto statinio ekspertizės išvadomis, statybos valdytojui bendrovei „Contestus projektai“ pateikė išsamias rekomendacijas dėl statinio projekto sprendinių pakeitimo ir papildomų grunto tyrimų atlikimo.

Konstatuota, kad avarija įvyko dėl statybos darbus atlikusios bendrovės „Vilniaus rentinys“, techninį ir darbo projektą rengusios įmonės „ARCHINOVA“, pastato techninio projekto konstrukcinę dalį subrangovo teisėmis ruošusios bendrovės „Ribinis pjūvis“, dalinę ekspertizę atlikusios įmonės „Statybos projektų ekspertizės centras“ bei grupės fizinių asmenų veiksmų arba neveikimo.

Gruodžio 23 dieną prie „Barclays“ biurų pastato Upės gatvėje Vilniuje vykstant statyboms, stovėjimo aikštelėje atsivėrė smegduobė ir buvo nutraukti magistraliniai kanalizacijos vamzdžiai, iš jų pradėjo bėgti nuotekos.

Dėl įvykusios avarijos teršalai maždaug parą tekėjo į Neries upę. Vilniaus mieste buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Visus tyrimo metu surinktus duomenis inspekcija perdavė Vilniaus apskrities vyriausio policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-iajam skyriui, kuriame dėl įvykio atliekamas ikiteisminis tyrimas.


Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)