„Mano vertinimu, taikos sutartis dar yra pakankamai neypatingai gerai paruošta, iš tikrųjų labai daug ką lems ir priedai, - sakė L. Nalivaikienė, patvirtinusi, kad kol kas inspekcija jos neplanuoja pasirašyti. - Bendras principas buvo nustatytas toks: pagal dabar galiojantį Kuršių Nerijos specialųjį planą, jeigu dabar nėra galimybės ten statyti jokių, tai ir naujajame tvarkymo plane jų neturėtų atsirasti. Tokiose vietose, kur iš principo statyba buvo galima, bet neatitiko kraštovaizdžio, urbanistinių struktūrų, suteikti galimybę per teismų sutartis rekonstruoti ir pritaikyti būtent tai teritorijai“.

Tvirtinant Kuršių nerijos tvarkymo planą, anot L. Nalivaikienės, atsižvelgiama, kiek erdvės bus skiriama visuomenės poreikiams, žvejų ir kitoms veikloms, o taikos sutartis dėl statinių įsigalios tik tuomet, kai ją patvirtins teismas.

„Tvirtinome (Kuršių nerijos – DELFI) nacionalinio parko tvarkymo taisykles ir kaip anksčiau esame kalbėję, šiose taisyklėse, detaliose planuose, esame numatę, kad sprendimai dėl kai kurių objektų galėtų būti iš naujo svarstomi teismuose, siekiant taikos sutarties ir tai ir yra numatyta dabar patvirtintuose dokumentuose“, - sako premjeras Andrius Kubilius.

Nors Neringos savivaldybė prašė Vyriausybės ieškoti galimybių negriauti kai kurių pastatų Kuršių nerijoje, į tai nebuvo atsižvelgta.

„Mes labai aiškiai pasakėme ir neatsižvelgėme į savivaldybės siūlymą negriauti kai kurių pastatų dėl kurių sprendimas, kad juos reikia griauti, buvo priimtas: mes dar sykį patvirtinome, t.y. teismai yra priėmę sprendimą ir mes, Vyriausybė, nematėme galimybių ieškoti taikos sutarties“, - dėsto A. Kubilius.

Šiuo metu Kuršių nerijos planas dar yra derinamas, tačiau jei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija per artimiausias dienas gaus iš Neringos savivaldybės suderintą tvarkymo planą, jis galėtų būti teikiamas Vyriausybei tvirtinti trečiadienį.

Pasak Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos pirmininko Romo Pakalnio, tvarkymo plane turėtų būti patvirtinti 5 pastatai, kurie turėtų būti nugriauti. Esą dalis jų yra Juodkrantėje, kur vietoje vieno pastato iškilo trys.

Skelbta, kad naujasis Kuršių nerijos tvarkymo planas nustatys aplinkosaugos ir kitus reikalavimus šiai vertingai saugomai teritorijai. Iki šiol galiojo parko planavimo schema. Jos reikalavimų nesilaikiusių pažeidėjų pastatytus 40 objektų teismai nurodė nugriauti. Tačiau šį sausį Vyriausybė priėmė sprendimą visiškai griauti tik tris objektus. Kitus esą galima pakeisti, kad jie atitiktų Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo planą, kurį turi tvirtinti Vyriausybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)