Iš viso rastos 92 į metalinę dėžutę sudėtos monetos, kurių svoris – 685 g. Lobis rastas po anksčiau šioje vietoje stovėjusio pastato pamatais, manoma, kad jis buvo paslėptas XIX a. pab. – XX a. pr., praneša projekto vystytojai.

Auksinių monetų lobį rado archeologijos projektų centro „Antiqua“ archeologai, vykdę detalų Subačiaus g. 19 adresu esančio sklypo archeologinį tyrimą. Tokie detalūs archeologiniai tyrimai vykdomi prieš visų objektų statybas Senamiestyje, o netrukus šioje vietoje iškils modernus pastatas, kuriame bus įrengti butai ir komercinės patalpos.

Archeologai Subačiaus g. 19 sklype rado ir kitų radinių – II pasaulinio karo Vokietijos kareivių šalmų, XVI-XIX a. plokštinių koklių, buitinės keramikos, metalinių dirbinių fragmentų.

„Įvertinus radinių kultūrinę bei architektūrinę vertę, dalis jų bus išsaugota bei eksponuojama pastato pamatuose, kita dalis demontuota“, – teigia vienas iš projekto vystytojų, statybas valdančios kompanijos „Jungtiniai projektai“ vykdomasis direktorius Mindaugas Devėnas.

Projektą „Subačiaus 19“ vysto nekilnojamojo turto vystytojas „Subačiaus Namai“. Bendrovės vadovas Vytautas Lapienis sako, kad renkantis sklypą statyboms bendrovė žinojo, jog pasirinkta vieta ir jos aplinka pasižymi gilia istorija, tačiau lobių rasti nesitikėta.

„Noras gyventi išskirtiniame rajone, pasižyminčiame didinga istorija ir suteikiančiame unikalios kultūrinės patirties – viena pagrindinių priežasčių, kodėl keliamasi gyventi į Senamiestį. Esame tikri, kad ir mūsų statomo būsto gyventojams bus malonu žinoti, kad įsikūrė vietoje, kuri ne tik yra patraukli dabar, bet ir pasižymi turtinga visomis prasmėmis istorija“, – teigia V. Lapienis.

2016 m. lobio radimo vietoje iškils modernus gyvenamasis pastatas, kuriame bus įrengti gyvenamieji būstai ir komercinės patalpos. „Subačiaus Namų“ akcininkai anksčiau yra išvystę tokius nekilnojamojo turto projektus kaip „Taurakalnio Perlas“, „Valakampių Rezidencija“ ir kitus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)