„Nekilnojamojo turto rinka prieš vasarą prilėtino apsukas“, - paskelbė Registrų centras.

Gegužę NT rinkos aktyvumas lyginant su balandžiu sumažėjo 5 proc., o žymiausias mažėjimas fiksuotas butų rinkoje: sandoriais perleistų gyvenamųjų patalpų skaičius krito beveik 9 proc., nuo 2402 parduotų butų balandį iki 2193 gegužę.

Visoje Lietuvoje balandį pirkėjai įsigijo 2378 butus, tai yra 6,6 proc. daugiau nei kovą.

„Veikiausiai, žmonėms atostogos prasidėjo anksčiau, gali būti, kad ir paklausa išsikvėpė, pardavimai buvo palyginti intensyvūs iki šiol“, - paaiškino „Newsec“ Tyrimų ir analitikos grupės vadovas Baltijos regione Mindaugas Kulbokas.

Darius Ringaitis
„Re&Solution” gyvenamojo NT grupės vadovas Darius Ringaitis primena, kad įtakos pardavimų sumažėjimui gali turėti ir nuo lapkričio, o ne nuo liepos, kaip buvo planuota, įsigaliosiantys griežtesni Atsakingojo skolinimo nuostatai.

„Galbūt šiemet žmonės skubėjo skolintis dėl planuotų griežtinti Atsakingojo skolinimo nuostatų, kai buvo anonsuojama tai daryti nuo liepos. Dabar šis griežtinimas atidėtas ir žmonės nebeskubės. Aišku, atrodo, kad ir rinka yra prisotinta, bet kol geros sąlygos skolintis, žmonės perka. Kai pasikeis sąlygos, turbūt bus kitaip“, - sakė jis.

Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mano, kad einamųjų mėnesių pokyčiai, jei jie nėra didesni nei 10 proc., esminių pokyčių rinkoje nerodo.

Saulius Vagonis
„Tai yra pakankamai normalu, jei vienas mėnuo aktyvesnis, kitas gali būti šiek tiek nuosaikesnis. Jei tokia tendencija tęsis kelis mėnesius iš eilės, birželį, palyginti su liepa, pardavimai mažės, taip pat liepą jie kris, tuomet bus galima įvardyti pokyčius. Manęs nenustebintų, jei pardavimai gegužę būtų buvę 9 proc. didesni“, - kalbėjo pašnekovas.

Anot jo, visgi gegužė dar yra pavasario mėnuo, kurio metu butų pardavimai turėtų būti palyginti aktyvūs, o aktyvumas mažėtų tradiciškai birželį – rugpjūtį.

Per metus – pardavimai smuko iš esmės

Palyginti su pernai geguže, butų pardavimai smuko 17 proc., tačiau tai paaiškinama 2014 m. fiksuotais būstų pardavimų rekordais.

Butų pardavimai mažėjo ir šiemet balandį palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai: per metus jie smuko 23 proc.

Balandį NT rinkos aktyvumas kovą pranoko 5,5 proc., bet tai buvo trečdaliu mažiau nei neįprastai entuziastingą 2014 m. balandį, skelbė Registrų centras.

„Nusistovėjusi NT rinka leidžia prognozuoti, kad pirkėjai turės iš ko rinktis, tad jų derybinė galia augs. Vis dėlto dėl sveikos ir gerai prognozuojamos sandorių dinamikos NT pardavėjai neturėtų mažinti kainų. Tokį šių metų scenarijų Registrų centro specialistai vadina optimaliu, teikiančiu proporcingą naudą visiems rinkos dalyviams“, - balandį prognozavo Registrų centras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)