Regis apie tai sostinėje ir kituose šalies miestuose bus diskutuojama dar ne vienerius metus ir kiekviena pusė turės vienų ar kitų argumentų.

Šįkart nesutariama, kaip užstatyti kvartalą, kuris yra maždaug pusiaukelėje tarp Vilniaus autobusų ir traukinių stočių ir visą parą veikiančios Mindaugo g. „Maximos“.

Dar šių metų vasarį buvo pristatyti planai, kad sklype Aguonų g. 17 būtų leidžiama statyti iki 7 ar 8 aukštų daugiabučiai. Statytojai tikina, kad Naujamiestyje yra ir 9 aukštų pastatų, tad naujas kvartalas iš jų neišsiskirtų, jis apskritai taptų šio rajono „vizitine kortele“, o aukščiausių statinių iš gatvės nesimatytų.

Kaimynystėje įsikūrę gyventojai su tuo nesutinka ir yra įsitikinę, kad Vilniaus centre norima statyti Perkūnkiemio tipo daugiabučius, kurie visiškai nedera prie senų pastatų. Paveldo saugotojai iš pradžių projektą palaimino, tačiau vėliau persigalvojo.

Jei nesimato, tai galima?

Šalia kvartalo, adresu Šaltinių g. 7 esančio daugiabučio gyventojų bendrijos pirmininkas Kęstutis Dapkevičius tikina, kad gyventojai neprieštarauja naujoms statyboms, tačiau jiems nepriimtina, kas planuojama statyti.

„Mes tikrai visomis keturiomis esame už teritorijos sutvarkymą. Ir seniai laikas yra tą padaryti. Tik yra klausimas, kaip tvarkyti. Mūsų kvartalas jau šimtą metų stovi namai, visi jie yra trijų aukštų.

Šiuo metu greta realiai projektuojami namai su antžemine stovėjimo aikštele ir 7 aukštais. Taigi išeina 8 aukštų „monstrai“. Šitie pastatai projektuojami ne taip, kad įsilietų į mūsų kvartalą, ar turėtų kokį nors ryšį su juo. Projektuojamos tiesiog didelės dėžės plokščiais stogais, grynai kaip Perkūnkiemis“, – DELFI pasakojo vyriškis.

Jis abejojo, ar tikrai iš gatvės nesimatys aukšti pastatai, kaip tikina statytojai. Kita vertus, jis retoriškai klausė, ar galima daryti bet ką, jeigu tai nesimato iš gatvės pusės:

„Mūsų kvartalas patenka į kultūros paveldo teritoriją. Kultūros paveldas turi kažkokią apsaugą, kurią mes suprantame, kaip kažkokios stilistikos, vientisumo išlaikymą. Dabar projektuoti 8 aukštų pastatus, motyvuojant, kad jų nesimatys iš gatvės – mums tai nesuprantama.

Bet tikrai džiaugiamės, kad tas kvartalas vystomas. Tik norėtume, kad tai būtų daroma išlaikant ryšį su aplinkiniais pastatais. Kvartale yra ir sovietmečio pastatai, bet jie neišdygsta aukščiau senesnių namų. O dabar vystytojas nori kone dvigubai į viršų statyti.“

K. Dapkevičius taip pat stebėjosi Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus požiūriu dėl reikalavimų naujoms statyboms.

„Kadangi tai yra paveldo teritorija, joje yra įvairūs reikalavimai ir ribojimai, pvz., net keičiant langus, negalima dėti plastikinių. Iš kitos pusės leidžiami statyti tokie Perkūnkienio tipo 8 a. blokiniai namai plokščiais stogais. Tam pačiam departamento Vilniaus skyriui jie atrodo tvarkingai. Gerai kad centrinis departamentas turi kitokią nuomonę.

Suprantame kad teritoriją reikia vystyti ir tikrai esame už jos sutvarkymą. Tai, kas buvo, buvo baisu. Bet vystymą reikia daryti, mūsų supratimu, protingai“, – kalbėjo pašnekovas.

Jo teigimu, viešame kvartalo projekto svarstyme buvo visiškai nesiklausoma gyventojų pastabų. Esą tai buvęs tik formalus planų pristatymas, o gyventojų kelti klausimai dėl kvartalo vientisumo išsaugojimo esą buvo palaikyti idiotiškais. K. Dapkevičius vylėsi, kad galiausia tvirtinant naują projektą bus įsiklausyta į kaimynystės gyventojų pastabas.

Žada pavyzdinį kvartalą

Vilniaus miesto savivaldybės interneto puslapyje iš tiesų yra paskelbta informacija apie pritarimą daugiabučių namų Aguonų g. 17 projektiniams pasiūlymams. Projekto dokumentus pateikė bendrovė „Eika“, statytoja nurodoma įmonė „Upės lašas“.

Registrų centro duomenimis, šiai priklauso ir sklypas, ant kurio bus statomi daugiabučiai. Įmonės akcininkai – Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis ir Kęstutis Maksimavičius.

„Eikos“ plėtros direktorius Martynas Žibūda DELFI tikino, kad bendrovė planuoja statyti daugiabučius, kurie pritampa prie aplinkinių kvartalų namų.

„Norime akcentuoti, kad „Eika“, kaip atsakingas valdytojas, visus Aguonų g. 17 projekto projektinius pasiūlymus derino skaidriai ir viešai pagal įstatymų numatytas procedūras, pasitelkdama kompetentingus specialistus ir įtraukdama iniciatyvius visuomenės atstovus.

Projektiniuose kvartalo pasiūlymuose, kuriems šių metų pavasarį jau buvo pritarta, yra numatytas perimetrinis užstatymas, neviršijantis esamų pastatų aukščio, aukščiausi pastatai yra formuojami kvartalo viduje ir neturi įtakos bendrosioms erdvėms bei gatvių išklotinėms.

Panaši struktūra su pastatais iki 9 aukštų yra susiformavusi ir kaimyniniuose kvartaluose Mindaugo, Algirdo bei Kauno gatvėse. Tikime, kad diskutuodami ir tardamiesi galime sukurti su aplinka derantį kvartalą, tapsiantį nauju Naujamiesčio veidu“, – el. paštu atsiųstame komentare dėstė verslininkas.

Telefonu jis taip pat pasakojo, kad suprojektuoti nauji namai būtų iki 7 aukštų. Esą būtų leidžiama statyti ir aukštesnius, tačiau bendrovė net neišnaudoja leistinų normų.

„Svarbus momentas tas, kad dar nuo praėjusių metų pabaigos pradėjome viešinti šį projektą pagal visas procedūras. Ir vasario mėnesio pabaigoje buvo įvykęs susitikimas, kuriame dalyvavo ir gyventojų atstovai ir netgi, sakyčiau, konstruktyviai pabendravome, išsakėme pageidavimus ir kovo mėnesį projektiniams pasiūlymams buvo pritarta. Visos procedūros buvo atliktos ir visi pageidavimai išklausyti ir atitinkamai suderinti“, – kalbėjo M. Žibūda.

Jis pridūrė, kad norima sukurti tokį kvartalą, kuris taptų vizitine Naujamiesčio kortele, kuriame norėtų gyventi ir tie kaimynai, kurie dabar abejoja projektu.

Projektas bus peržiūrėtas

Kultūros paveldo departamento Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Dovilė Bielevičiūtė informavo, kad šio projekto derinimas yra atšauktas dėl iškilusio gyventojų susirūpinimo.

„Situacija pakartotinai bus svarstoma Kultūros paveldo departamente ir derinamas naujas projektas. Bet kokiu atveju, naujame projekte pastatų aukštingumas negalės viršyti esamo aukščiausio kvartalo pastato aukščio, t. y. visi nauji pastatai negalės viršyti 20 m. aukščio. Taip pat negalės atsirasti 7 ar 8 aukštų namai, jei aukščiausias kvartalo pastatas yra tik 4 ar 5 aukštų“, – rašoma specialistės atsiųstame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)