Gal kompensacijos išjudins

Važiuodami po kaimus ir gyvenvietes šiuolaikinėmis dangomis šviečiančių stogų specialistai sako pastebintys vos ant vieno kito naujos statybos namo.

Panevėžio rajone esančių statinių ir gyvenamųjų namų, dengtų iš pavojingo sveikatai asbesto pagamintu šiferiu, inventorizacija patikėta seniūnijoms.

Pasak rajono Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto Vidmanto Jokubaičio, Karsakiškio, Vadoklių, Ramygalos ir kai kurios kitos seniūnijos jau yra sukaupusios po kelias dešimtis tokių pastatų inventorizacijos bylų.

„Dabar, kai stogai užsnigti, po rajono kaimus nevažinėjame, tačiau kai tik orai sušils, pradėsime gyventojus ir įmones raginti aktyviau pranešti seniūnijoms apie savo statinių šiferio stogus“, – „Panevėžio balsui“ teigė V. Jokubaitis.

Savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto manymu, šalies valdžiai jau prabilus apie rengiamą tvarką, kaip pastatų savininkams bus kompensuojamos stogų dangų keitimo išlaidos, žmonės dar labiau sukrus inventorizuoti savo stogus ir rūpintis, kuo juos perkloti.

V. Jokubaitis teigė tikslių duomenų, kiek rajone galėtų būti statinių, dengtų asbestinėmis medžiagomis, neturįs. „Tačiau jų yra labai daug. Patys, važiuodami po kaimus ir gyvenvietes, juk matote, kad spalvotomis naujoviškomis dangomis šviečia vos vienas kitas naujos statybos namas“, – sakė rajono Savivaldybės tarnautojas.

Asbestas – ir vaikų darželiuose

Panevėžio miesto savivaldybė taip pat jau renka namų savininkų ataskaitas apie jų pastatuose esančius asbesto turinčius gaminius.

Jų inventorizavimo dokumentus jau pateikė keli vaikų lopšeliai–darželiai, daugiau kaip pusė tūkstančio daugiabučių bendrijų, apie šimto individualių namų savininkai.

„Vaikų darželiai susirūpinę dėl asbesto turinčiu šiferiu dengtų lauko pavėsinių, daugiabučiai – dėl šilumos punktuose panaudotų asbesto turinčių izoliacinių medžiagų. Privatininkų namai ir kiti privačioje valdoje esantys statiniai taip pat turi šiferinius stogus“, – teigė Savivaldybės Ekologijos skyriaus vyriausioji specialistė Rūta Taučikienė.

Tarnautojos teigimu, kai kurie miesto vaikų lopšeliai–darželiai kreipėsi į Savivaldybę, prašydami ištirti jų pastatuose esančių asbesto turinčių gaminių kiekius. „Šių įstaigų prašymai atlikti tyrimus bus išsiųsti tuo užsiimančiam Higienos institutui“, – sakė Ekologijos skyriaus vyriausioji specialistė.

Statinių, kuriuose yra asbesto turinčių gaminių, inventorizavimas truks iki kitų metų pabaigos.

Uždraustas jau seniai

Vakar Aplinkos ministerija paskelbė planuojanti patvirtinti teisės aktus, kurie nustatys senų pavojingų stogų dangų keitimo išlaidų kompensavimo tvarką.

Numatoma, kad valstybė iš dalies atlygins lėšas, panaudotas pakeisti asbesto ir jo pagrindu pagamintą stogų dangą, taip pat bus ištirtas poreikis keisti asbesto turinčias trasų bei šilumos punktų izoliacines medžiagas.

Tikimasi, kad lėšų kompensavimu per penkerius metus pasinaudos nemaža dalis pastatų savininkų, be to, paskatins įmones rengti asbesto gaminių šalinimo planus.

Asbesto šalinimo iš aplinkos programą Vyriausybė patvirtino prieš dvejus metus. Naudoti asbestą ar jo turinčius gaminius dėl šios medžiagos keliamos rizikos visuomenės sveikatai šalyje jau uždrausta nuo 2005-ųjų.