Politikas kritikuoja, kad Finansų ministerija siūlo pavienius mokestinius pakeitimus, tačiau žadėtos mokestinės pertvarkos nepristato.

„Kas yra blogiausia, kad matome atskirų mokestinių iniciatyvų ištraukimą „iš stalčiuko“. Vietoj to pažado, kuriam daugiau nei dveji metai, apie sisteminę mokesčių reformą, vėl pradedama traukinėti po atskirtą mokestį“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

„Tai yra iš konteksto ištrauktas mokestis. Neturint bendro paveikslo labai sunku diskutuoti, kas bus toliau su kitais mokesčiais. To nematome, ir tai yra blogiausias variantas“, – teigė parlamentaras.

Anot jo, mokestis pasiūlytas ne laiku, situacijoje, kai „žmonės yra pasibaisėję nuo valdžios neveiklumo“ gyventojams susiduriant su aukštomis energijos, paslaugų, NT ir kitomis kainomis.

„Dabar ištraukiamas visuotinis visiems žmonėms mokestis“, – sako S. Skvernelis. Jis ragino valdančiuosius įgyvendinti savo pažadą ir pristatyti išsamią reformą, kuriai parengti dar pernai vasarį ministerija įkūrė mokestinių lengvatų peržiūros darbo grupę. Tik tuomet galimos kokybiškos diskusijos, mano parlamentaras.

„Reikia įgyvendinti savo pažadą, ateiti su sistemine mokesčių pertvarka, dėti ant stalo ir tada matysis, kokie mokesčiai didėja, kokių atsisakoma, kokie keičiami“, – teigė S. Skvernelis.

„Negirdžiu, kodėl būtent apie šį mokestį dabar reikia kalbėti“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad G. Skaistė ketvirtadienį pristatė siūlymus dėl visuotinio NT mokesčio įvedimo.

NT mokestis už pagrindinį gyvenamąjį būstą bus siejamas su deklaruota gyvenamąja vieta ir apmokestinamas progresyviniais tarifais, atsižvelgiant į būsto mokestinę vertę, nustatytą masinio vertinimo būdu.Už savivaldybės NT vertės medianos neviršijančią dalį būtų mokamas 0,03 proc. tarifas, nuo vienos iki dviejų medianų – 0,06 proc., o daugiau kaip dvi medianos – 0,1 proc. Vidutinis mokesčio dydis pagal šiuo metu nustatytą turto vertę siektų 13,5 euro per metus.

Ministrė pažymi, kad lėšos iš mokesčio surinkimo priklausys nuo savivaldybių pasirinktų tarifų. Tikimasi, kad savivaldybėms pritaikius minimalų tarifą už antrą ir paskesnį būstą, bendras mokesčio surinkimas siektų maždaug 25 mln. eurų, o taikant maksimalius tarifus – maždaug 100 mln. eurų.

Pasak ministrės, įstatymų projektai teikiami derinimui su visuomene, pastabų iš socialinių partnerių ir suinteresuotų visuomenės grupių laukiama iki birželio 10 dienos.