Tai R. Šimašius pareiškė po Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) įpareigojimo sostinei nutraukti komplekso koncesijos konkursą, taip užkertant kelią pasirašyti 156 mln. eurų vertės statybų ir koncesijos sutartį su „Axis industries“.

„Nagrinėjamės kitas galimybes, kaip turėti galbūt ne visą daugiafunkcį kompleksą. Nes ten buvo net keliolika sporto objektų, kur vienu metu beveik 2 tūkst. žmonių, ypač vaikų, galėtų sportuoti. Galbūt tik stadioną toje ar kitoje vietoje“, – spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

Anot jo, dabartinė stadiono vieta ant Šeškinės kalno yra viena iš galimų.

Meras tvirtino, kad svarstoma skųsti VPT sprendimą, bet teismuose procesai, anot jo, trunka ilgai ir „akivaizdu, kad šito projekto gyvybingumui vargu ar gali padėti“.

Taip pat savivaldybė svarstys galimybę reikalauti atlyginti nuostolius – jie, pasak administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, įvertinus nuo 2013-ųjų padarytus darbus, galėtų siekti „ir pusę milijono eurų“.

Anot R. Šimašiaus, apsisprendus statyti stadioną, greičiausiai būtų skelbiamas ne koncesijos, o viešųjų pirkimų konkursas, taip pat būtų rengiamas naujas projektas.

Nepalankų VPT sprendimą bei ankstesnius Vyriausybės sprendimus atimti europinį finansavimą projektui jis vadina „darniai sustyguotą ataka“, kurią vykdo Sauliaus Skvernelio Vyriausybė ir valdantieji „valstiečiai“.

„Projektas, galima konstatuoti, yra nužudytas, dirbtiniai plaučių ventiliavimo aparatai atjungti. Galbūt dar galima ką padaryti, bet čia, turbūt, labai labai reikėtų stengtis ir reikėtų neįtikėtinos sėkmės, kad taip įvyktų“, – sakė R. Šimašius.

Sostinės valdžia tikėjosi kompleksą su 15 tūkst. vietų futbolo stadionu pastatyti iki 2023-iųjų ir tai, pirminiais skaičiavimais, būtų kainavę apie 93,2 mln. eurų. Tačiau miestui praradus Vyriausybės žadėtą europinį finansavimą, prisidėti prie projekto pakviestas finansuotojas „BaltCap“. Taip galutinė projekto kaina pasiekė beveik 156 mln. eurų: du trečdalius sumos būtų sumokėjusi savivaldybė, trečdalį – Vyriausybė.

Savivaldybė nurodo, kad pasitelkus „BaltCap“, finansuotojo suteiktos paskolos palūkanos per 22 metus projekto kainą išaugintų 51,65 mln. eurų.

Be futbolo stadiono, komplekse turėjo būti 15 kitų objektų: lengvosios atletikos stadionas, sporto kompleksas su gimnastikos, rankinio, tinklinio, bokso, krepšinio salėmis, bendruomenės ir kultūrinio ugdymo centras su biblioteka, 300 vietų darželis ir Sporto muziejus.

R. Šimašius sako, kad naujo projekto be visų šių objektų statybos galimybės bus pradėtos svarstyti „jau rytoj“.

„Tikrai abejoju, ar pavyks viską padaryti. Bet kad stadioną žiūrėsime, kur galima pastatyti, bet kokiu atveju – taip“, – tvirtino meras.

VPT savivaldybę trečiadienį įpareigojo nutraukti konkurso procedūras, nes koncesijos sutartimi turėjo būti išskaidytos valstybės ir savivaldybės rizikos, tačiau pakeitus projekto finansavimo modelį visa rizika teko būtent joms.

Anot VPT, todėl planuota pasirašyti sutartis su koncerno „Icor“ bendrovė „Axis industries“ negali būti laikoma koncesijos sutartimi.

P. Poderskis VPT išvadoje sako įžvelgiantis „melo ir nesąmonių“.

„Viešųjų pirkimų tarnybos išvada (...), yra tiesiog klaiki. Tai yra nekompetencijos pavyzdys, kuriame yra daug netiesos, melo, paprastai tariant, nesąmonių. Nėra jų kompetencijoje vertinti, ar rizika yra prisiimta gerai, tinkamai ar netinkamai. Be to, jie tą ir įvertino neteisingai, nes rizika privačiam investuotojui perduodama, ir tą rodo rizikų matrica, tą patvirtino Centrinė projektų valdymo agentūra, Finansų ministerija savo išvadoje“, – tvirtino savivaldybės administracijos vadovas.

Projekto kritikai jau anksčiau išsakė abejonių dėl to, jog pasirinkus šį modelį kompleksas pabrango daugiau nei 50 mln. eurų, taip pat dėl to, jog projekto finansuotojas pasirinktas neužtikrinant konkurencijos, t.y. neapklausus kitų galimų finansuotojų.

Tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną sostinės Šeškinės mikrorajone bandoma pastatyti nuo 1987-ųjų, pastarąjį kartą statybos pradėtos 2008-aisiais, tačiau sustabdytos nutraukus finansavimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)