„Galiu patvirtinti, kad premjeras vienareikšmiškai palaiko šį projektą, ir kad jis tikrai bus. Kaip atrodys europinių lėšų finansavimas, tai čia atskira tema, bet projektas turi visą Vyriausybės palaikymą. Savivaldybėje esame patvirtinę sutartį, belieka pasirašyti, o europinio finansavimo tikslias eilutes išsidėliosime per artimiausias savaites“, - po pokalbio su premjeru Eltai sakė R. Šimašius.

Pasak jo, Vyriausybė dar nagrinės įvairius finansinius aspektus, bet projekto finansavimas - jau užtikrintas.

„Lėšos yra rezervuotos, bet Vyriausybė dar nagrinėjasi įvairius aspektus, iš kokios tiksliai eilutės būtų geriau finansuoti tą projektą. Bet kad finansavimas bus - tai patvirtinta“, - Eltai teigė Vilniaus miesto meras.

Kaip Eltą informavo premjero patarėjas Tomas Beržinskas, S. Skvernelis merui teigė, kad projektas vykdomas toliau, o iškilusios rizikos dėl ES lėšų panaudojimo bus suvaldytos.

Ketvirtadienį Vyriausybės rūmuose turėjęs vykti R. Šimašiaus ir S. Skvernelio susitikimas neįvyko, tačiau savivaldybės ir Vyriausybės vadovai susisiekė telefonu.

ELTA primena, kad Vilniaus miesto tarybos praeito trečiadienio posėdyje patvirtinta daugiafunkcio komplekso Šeškinėje koncesijos sutartis, kurią turėtų pasirašyti su „Axis Industries“. Tačiau Vyriausybė paskelbė, kad VRM kartu su Vilniaus miesto savivaldybe siūloma susitarti dėl šio projekto finansavimo alternatyvų. Finansų ministras Vilius Šapoka sakė, kad rizikos, savivaldybei pritarus nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai, išlieka.

„Tos rizikos tikrai išlieka, ir tai yra ne rizika, o grėsmė prarasti apie 30 mln. eurų ES investicijų. Priimtas sprendimas tas lėšas perskirstyti kitoms sritims, ir Vidaus reikalų ministerijai pavesta konkretizuoti siūlymus iki vasario 28 dienos, nes EK įvertino, jog Lietuva nepasiekė tarpinių rezultatų“, - sakė V. Šapoka.

Projektą stabdo nesibaigiantys teisiniai ginčai. Tiek savivaldybė, tiek du kartus iš konkurso pašalinta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ yra kreipęsi į prokuratūras, bendrovė - ir į teismą. Konkurso peripetijas aiškintis ėmėsi ir Seimo Antikorupcijos komisija, gavusi konservatorių prašymą.

Vis dėlto sostinės meras R. Šimašius tvirtino, kad visus darbus bus spėta padaryti laiku.

„Galiu tik pasakyti, kad stadiono ir viso komplekso statymo rizika yra daug mažesnė nei visų kitų europinių projektų. Esam viską sutarę su Vyriausybe (...) ir galime pagal tai judėti. Nematau jokių argumentų, kad reikėtų kažką keisti ar atšaukti“, - praeitą savaitę sakė meras.

Jo teigimu, iki galutinio ES lėšų įsisavinimo dar yra 4,5 metų, o pačios statybos esą truks ne daugiau nei 3 metus.

„Taigi turime dar visai nemažą rezervą, jeigu kažkas užstrigtų ar įvyktų ne taip. Tačiau manau, kad tai įvyks greičiau nei ES nubrėžtos ribos“, - teigė R. Šimašius.

Vidaus reikalų ministerijai (VRM) buvo pavesta iki ketvirtadienio konkretizuoti siūlymus, kaip perskirstyti ES lėšas projektams, nes Europos Komisija (EK) įvertino, jog vykdydama projektą Lietuva nepasiekė tarpinių rezultatų. Tačiau vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas trečiadienį Eltai nenorėjo komentuoti šio klausimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)