Reikalauja įstatymo pakeitimų

Į Neringą antradienį išsiruošę Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai išvaikščiojo Juodkrantėje Kuršių marių pakrantėje styrančią plynę, kur teismo sprendimu buvo nugriautas žuvies restoranas.

„Mes siekiame, kad būtų pakeistas naujai rengiamas teritorijų planavimą reglamentuojantis įstatymas. Jame vis buvo kalbama, kad tvarka nustatoma visoms savivaldybėms, išskyrus Neringą. O juk savivaldybė ir atsakinga už teritorijų planavimą. Įstatymas pažeistų daugybę konvencijų ir chartijų“, – kalbėjo Neringos meras Darius Jasaitis.

Tačiau savotiškoje aklavietėje atsidūrę nidiškiai prašė Seimo narių inicijuoti Kuršių nerijos nacionalinio parko tvarkymo plano pakeitimus.

„Politikai apžiūrėjo lyg ir ore pakibusius pastatus, kuriuos teismai nurodo nugriauti arba rekonstruoti. Manyčiau, turėtų būti kalbama apie kompensacijas. Juk žmonės nekalti, kad jie pasiėmė paskolas, įsigijo turtą, o valstybė jį nugriovė. Įstatymai tokie, kad žmonės prarado turtą, o paskolas jie vis tiek privalo mokėti“, – nidiškių poziciją aiškino Neringos meras.

Žada griauti 12 namų

D.Jasaitis tikino, kad Neringoje yra apie 12 pastatų, kuriems gresia nugriovimas.

„Kur kas daugiau yra tokių statinių, kuriuos bus privalu perstatyti arba rekonstruoti. Tvarkymo plane buvo parašyta, kad kada nors, kai žmogus norės rekonstruoti pastatą, jam teks prisitaikyti prie tam tikrų sąlygų. Tačiau nutiko taip, kad rekonstrukcijos reikalaujama nedelsiant, kone ją atlikti per metus“, – kalbėjo meras.

D.Jasaitis tikino, kad žmonės jaučiasi apgauti, nes kartą jau statyboms skolinęsi iš banko, kažin ar antrą kartą gaus paskolas tų pačių statinių perstatymui.

Šauks posėdį

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Algimantas Salamakinas aiškino, kad antradienį politikai susitiko su tų pastatų, kuriems gresia buldozeriai, savininkais ir išklausė jų poziciją.

„Žmonių klausėme, kur jų kaltė, kad jie atsidūrė tokioje situacijoje? Nei politikai, nei Saugomų teritorijų tarnybos atstovai nepasakė mums, kad kalti yra šie žmonės. Kodėl investavę nemažus pinigus žmonės turi nugriauti savo pastatus?“ – kalbėjo Seimo narys A.Salamakinas.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas stebėjosi, kad už žuvies restorano Juodkrantėje nugriovimą valstybė iš mokesčių mokėtojų kišenės savininkui turės sumokėti 5 mln. litų.

„Trečiadienį sostinėje kviečiamės į posėdį visus atsakingus asmenis, kurie turėtų atsakyti, kaip toliau elgtis ir ar turi šie žmonės vilčių išvengti griovimo. Valstybė nėra tokia turtinga, kad už 20 mln. litų kažkas įgyvendintų savo ambicijas. Niekas mums taip ir nepasakė, kam tie namai trukdo ir kuo jie kenkia. Pasirodo, kad netrukdo, bet laimingi tapsime, tik juo nugriovę“, – stebėjosi A.Salamakinas.