Parlamentarai ketvirtadienį po svarstymo pritarė tai numatančioms Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisoms.

Jomis, siekiant taupyti šilumą daugiabučiuose, ketinama leisti atskirai modernizuojant tik šilumos punktus, šiems darbams gautu valstybės paramą, kuri dabar teikiama tik viso namo – stogo, langų, sienų, durų ir šilumos vamzdyno – renovacijos atveju.

Pataisos numato, kad gyventojams, kurie pritartų mažajai renovacijai, valstybė papildomai padengtų 30 proc. investicijų. Tokiems gyventojams taip pat būtų taikomos ir kitos anksčiau numatytos valstybės paramos priemonės, pavyzdžiui, palūkanų kompensacijos, renovacijos projektų išlaidų dengimas.

Konservatorius Mykolas Majauskas teigė, kad mažoji renovacija labiausiai reikalinga didmiesčių senamiesčių gyventojams: „Tiek Vilniaus, tiek Kauno senamiestyje yra labai daug pastatų, kurių renovacija labai brangiai kainuoja, ypač brangiai kainuoja fasadas“.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narė Virginija Vingrienė, kuri yra viena inicijuojamų pakeitimų autorių, sako, kad pataisa aktualiausia ir tų namų, kurių artimiausiu metu nenumatoma atnaujinti, gyventojams. Pasak jos, modernizavus šilumos punktus, kurie yra morališkai ir technologiškai pasenę, galima daugiausia sutaupyti.

Parlamentarė skaičiuoja, kad pagal naują renovacijos tvarką, jeigu jai Seimas pritars, valstybės parama šilumos punktų modernizacijai siektų apie 31,5 mln. eurų. Prognozuojama, kad per metus būtų sutaupytos 8 mln. eurų vertės 132 megavatvalandės energijos.

Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika parlamentarams ketvirtadienį teigė, kad 2019 metams mažajai renovacijai Klimato kaitos programoje numatyti 5 mln. eurų.

Energetinio efektyvumo didinimo srityje Lietuva yra iškėlusi tikslą iki 2020 metų siekti kiekvienais metais po 1,5 proc. didinti energijos vartojimo efektyvumą.

Energijos vartojimo efektyvumo didinimo įstatymo pagrindinis uždavinys – užtikrinti, kad diegiant ir taikant energijos vartojimo efektyvumo didinimo priemones iki 2020 metų būtų sutaupyta 11,674 teravatvalandžių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)