Visgi, NT bendrovės „Newsec“ specialistai pastebi landą, kaip galima būtų išvengti reikalavimų.

DELFI skelbė, kad NT plėtotojai skambino pavojaus varpais: nuo 2016 metų visi nauji daugiabučiai turės būti statomi A energinės klasės, todėl jie brangs bent 15 proc.

Statybos techninis reglamentas „Pastatų energinis naudingumas. Energinio naudingumo sertifikavimas“ nuo 2016 m. įpareigoja statyti ne mažesnės nei A naudingumo klasės pastatus. Po 2018 m. energinio naudingumo klasė turi būti ne žemesnė kaip A+, o po 2021 m. sausio 1 d. - ne žemesnė kaip A++.

„Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad nuo 2014 m. sausio įsigaliojusi Statybos įstatymo redakcija panaikino statybą leidžiančių dokumentų galiojimo terminus, t.y. jie galioja neterminuotai ir reglamentas nenurodo jokių atvejų, kada būtų privaloma pakeisti pastato projektinę dokumentaciją, numatyti aukštesnę energinio naudingumo klasę“, - atkreipia dėmesį sako „Raidla Lejins & Norcous“ Nekilnojamojo turto ir infrastruktūros departamento vadovė advokatė Simona Oliškevičiūtė-Cicėnienė.

Pasak „Newsec“ analitiko Gintaro Toločkos, tai reiškia, kad su iki 2015 m. gruodžio išduotais statybos leidimais, galima bus imtis ir žemesnę nei A energetinę klasę atitinkančių objektų statybų 2016 metais bei vėliau, nepaisant taikomų aukštesnių energinio naudingumo reikalavimų.

Bendrovės prognozėmis, dėl to turėtų augti ne naujai statomų butų kainos, o išduodamų statybos leidimų kiekiai. Prognozuojama, kad jei šiemet per pirmą pusmetį buvo išduoti 2 757 statybos leidimai, kitąmet jų tikimasi 31 proc. daugiau (3 600).

Daugiau statybos leidimų buvo išduota ir 2013 m., nes nuo šių metų Lietuvoje draudžiama statyti žemesnės nei B klasės energetinio efektyvumo pastatus. Pernai tokių statybos leidimų išduota 6 571 arba 22 proc. daugiau nei 2012 m.

„2014 metais sparčiai augęs neparduotų butų skaičius sostinėje iš esmės nesumažės ir 2015 metais, nes pardavimų apimtys lyginant su 2013 metų pabaiga ir 2014 metų pradžia yra gerokai apžmažėjusios. Prognozuojama situacija 2015 metais turėtų atbaidyti daugiabučių vystytojus nuo naujų projektų vystymo tokiais tempais, kuriuos buvo galima stebėti 2014 metais”, - komentuoja įmonė.

Skaičiuojama, kad A klasės pastatų statyba yra apie 10-20 proc. brangesnė nei B klasės.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas sako, kad išsiimti leidimus statyti B klasės daugiabučius – rizikinga.

„Pagrindinis būstų pirkėjas yra jaunas žmogus, kuris uždirba neblogas pajamas Lietuvoje arba laikinai gyvena Vakaruose, kur mėgina užsidirbti. Jeigu apibūdintume pirkėją, šios kategorijos žmonės visada paklausia, kiek reikės mokėti už komunalines paslaugas. Matyt, tie, kas išsiims leidimą statyti nelabai ekonomiškus namus, ateityje gali turėti problemų juos realizuodami. Pažiūrėkime į analogiją su JAV kurtais automobiliais – naudojantys daug degalų tapo nelikvidūs“, - kalbėjo D. Gedvilas.

Pasak jo, aukštesnės energetinės klasės būstas sunaudoja mažiau energijos, jo savininkai paprastai gauna mažesnes sąskaitas už komunalines paslaugas, dėl to jis yra brangesnis.

Vilniuje yra beveik 4 tūkst. neparduotų butų, t. y. rekordinis neparduotų butų skaičius, spalį skelbė nekilnojamojo turto bendrovė „Inreal“ vertindama šių metų rezultatus naujausioje apžvalgoje. Skaičiuota, kad šiems butams parduoti reikės apie 1,4 metų. Situacija Kaune ir Klaipėdoje - prastesnė. Nors ten neparduotų butų yra šiek tiek daugiau nei po 500, jiems parduoti reikės 2-3 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)