Sostinės A. Mickevičiaus g. 9 namo gyventojai sutarė – vietoj to, kad savo nuo statybų nerekonstruotą daugiabutį renovuotų pagal minimalius reikalavimus, iškart sieks daug geresnio rezultato. Prieš savaitę prasidėjusią namo renovaciją žadama pabaigti spalio mėnesį.

Namo gyventoja Audra Sipavičienė pasakojo, kad 24 butų savininkai jau kuris laikas kalbėdavo apie renovaciją, tačiau reikalai nejudėjo į priekį.

Požiūrį pakeitė kaimyno iniciatyva

Rimtai tvarkyti savo namą gyventojai nusprendė po to, kai vienas kaimynas savo iniciatyva atliko termovizinę namo nuotrauką.

„Buvo visur raudona – stogai, langai, lubos. Tai ir buvo pirmas postūmis, kad gal tikrai reikia renovacijos ir reikia rimtai tuo užsiimti“, - kalbėjo A. Sipavičienė.

Pasak jos, iš pradžių visiems butų savininkams buvo sunku rasti sutarimą: „Buvo skeptiškai nusiteikusių. Baisu – ir dėl pinigų, ir dėl remontų. Name yra pagyvenusių žmonių, kurie manė, kad jų gyvenimui užteks ir taip“.

Vis dėlto daugiabučio gyventojai sutiko pasirengti investicinį projektą, kuris butų savininkams kainavo apie 3 tūkst. Lt (869 eurai).

Kai namo gyventojai sulaukė paruošto projekto, apie jį buvo nuspręsta pasikonsultuoti su Nacionaline pasyvaus namo asociacija.

„Kai jie įvertino, pasakė, kad toks projektas – pavyzdys, kaip negalima daryti projektų“, - kalbėjo vilnietė.

Globojami Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos gyventojai sulaukė naujo investicinio projekto, kuriame buvo pasiūlyta namą paversti A klasės energetinio efektyvumo daugiabučiu.

„Buvo net idėjų, kad gal statytis saulės kolektorius. Buvo siūloma net renovuoti iki A+ klasės būsto, bet tą variantą atmetėme“, - prisipažino A. Sipavičienė.

Po kelių susitikimų su Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos atstovais balsavime dėl renovacijos dalyvavo 19 butų atstovai. 16 balsavo už, 3 – prieš.

„Buvo tokių, kurie buvo neseniai pasikeitę langus, o juos vis vien vėl reiks keisti“, - kodėl buvo balsavusių prieš, argumentavo ji.

Sostinės gyventoja teigė, kad minėtame daugiabutyje sąskaitos už šildymą vidutiniškai siekė 500 Lt (145 eurai) per mėnesį.

„Po renovacijos turėtume mokėti apie 50 Lt (14 eurų). Taigi su paskola ruošiamės mokėti ne daugiau nei mokėdavome iki šiol“, - teigė ji.

Daugiabučio renovacijos kaina – 1,503 mln. Lt (435 tūkst. eurų), vienam kvadratiniam metrui – 834 Lt (242 eurai).

Siūlo iškart daryti geriau

Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos direktorius Aidas Vaičiulis teigė, kad globoti sostinės gyventojų daugiabučio renovacijos projektą apsiėmė dėl to, kad, jo nuomone, už energijos suvartojimą nereikėtų mokėti du kartus.

Aidas Vaičiulis
„Jei važinėjame automobiliu, kuris reikalauja daug kuro, tai jei vieną kartą jį šiek tiek modernizuosime, paskui antrą, tai ir sumokėsime du kartus, - kalbėjo jis. - Manome, kad nusprendus pastatą renovuoti, tai turime padaryti iš pirmo karto ir efektyviai“.

A. Vaičiulis teigė, kad A. Mickevičiaus g. stovintis namas yra gerai orientuotas ir suprojektuotas, todėl tai leidžia daugiabutį renovuojant jo energijos efektyvumo klasę pakelti iki A klasės.

„Gaila, kad visi projektai orientuoti į valstybės mažiausiai reglamentuojamą klasę. Žinoma, ne iš visų daugiabučių galima padaryti A klasę, bet siekti daugiau – iki B klasės yra tikslinga ir dabartinės technologijos tai jau leidžia. Didžioji masė pastatų turėtų orientuotis į šią klasę, o tie, kurie gerai orientuoti ir suprojektuoti, galėtų pereiti į A klasę“, - kalbėjo A. Vaičiulis.

A. Mickevičiaus gatvėje stovintis daugiabutis po renovacijos turės centrinę priverstinę vėdinimo sistemą (rekuperacinę). Projekte numatytas 94 proc. efektyvumas.

Paklaustas, kiek gyventojams gali daugiau kainuoti renovacija į A klasę nei į C, A. Vaičiulis skaičiavo, kad toks projektas gali kainuoti 10-20 proc. daugiau.

„Konkrečiai šiame procese buvo sutaupyta. Buvo trys investiciniai projektai – du C klasės ir vienas – A klasės. Vienas C variantas buvo brangesnis, kitas – pigesnis už A“, - kalbėjo Nacionalinės pasyvaus namo asociacijos vadovas.

Darbus atliksiančios bendrovės UAB „Dailista“ vadovas Algirdas Jovaiša teigė, kad anksčiau įmonė renovuodavo viešojo sektoriaus pastatus, tačiau šiuo metu pradėjo dirbti ir su daugiabučiais. Šiuo metu kaip tik įmonė baigia renovuoti penkis daugiabučius Anykščiuose.

Paklaustas, ar sudėtingiau statybininkams renovuoti namą į A klasę nei į C, A. Jovaiša teigė: „Ar A, ar C klasė nėra didelio skirtumo statybininkui. Žinoma, A klasėje statomi aukštesnės kokybės langai, o kuo su kokybiškesnėmis priemonėmis dirbi, tuo lengviau“.

Šiuo metu Vilniuje yra rengiami 467 investiciniai projektai, 250 daugiabučių jau apsisprendė atlikti renovaciją, pasirašyta 170 rangos sutarčių. Sostinėje renovacija baigta 16 daugiabučių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)