Subjaurojo kiemą

„Renovacija sutrumpino gyvenimą, atrodo, − smulkmenos, tačiau kai jos susideda į krūvą, plaukai stoja piestu“, – sakė Atgimimo g. 4-ojo namo atstovas Sigitas Tamauskas. Džiaugsmas dėl sumažėjusių sąskaitų kol kas pašnekovui neatperka likusių nemalonių nuosėdų, o ir trūkumų, jo žodžiais, renovaciją vykdžiusi bendrovė paliko.

Paprašytas įvardyti problemas pašnekovas didžiausia problema pavadino pačią renovaciją. Labiausiai S.Tamauską piktina subjaurotas kiemas. „Palijus telkšo balos, purvynas, be guminių batų neišbrisi. Kai pašalo – kiek geriau, o šiaip visi priversti vaikščioti siauručiu takučiu“, – sakė Atgimimo g. 4-ojo namo atstovas.

Apžiūrėję namus ir sudėlioję prioritetus, rangovai renovuojamų namų gyventojams pateikė du pasiūlymus ir pasirinktą variantą leido papildyti. Be kitų darbų, Atgimimo g. 4-ojo namo gyventojai pageidavo įrengti drenažo ir lietaus vandens nuvedimo sistemas, nes rūsyje nuolat telkšodavo vanduo.

Renovacija sutrumpino gyvenimą, atrodo, − smulkmenos, tačiau kai jos susideda į krūvą, plaukai stoja piestu.
Atgimimo g. 4-ojo namo atstovas Sigitas Tamauskas

Gyventojai jau anksčiau bandė patys drenuoti, pasistatė siurblius. Tačiau tai negelbėjo, nes reikėjo nuleisti drenažo vamzdį pusmetriu giliau, jie jį atkasė ir savo lėšomis nuvedė kelias dešimtis metrų.

Atgimimo gatvės 2-ajam, 4-ajam ir 6-ajam namams Raudondvaryje pasirinkti modernūs ventiliuojamieji fasadai

„Pradėjus renovuoti, namas vėl pradėjo skęsti. Po kelis mėnesius trukusio karo, komisijų apsilankymo, „Mono Status“ iškasė dar vieną šulinį, o papildomus vamzdžius mes nusipirkome už savo pinigus ir pasiklojome patys, nes jų įkainiai buvo trigubai didesni. Sutvarkius drenažą aplink 2-ąjį namą, po pirmojo didesnio lietaus pradėjo skęsti 2-ojo ir 6-ojo namų rūsiai“, – teigė S. Tamauskas.

S.Tamauskas piktinosi, kad rangovai pakeitė kelis laidelius ir automatukus, kurie buvo nauji

Gyventojai taip pat prašė pakeisti elektros, kanalizacijos ir vandentiekio įvadus. „Darbininkai, atkasę pamatus, nupjovė senąjį ketaus vamzdį ir pakeitė dalį jo. Sunkiai išsikovojome, kad pakeistų visą. Planavome sutvarkyti laiptinės elektros skydinę, tačiau tepakeitė kelis laidelius ir automatukus, kurie buvo nauji. Teko ginčytis, kariauti ir plėšyti marškinėlius, kad kažkas vyktų“, – nepasitenkinimo neslėpė pašnekovas.

Turi pretenzijų ir dėl karšto vandens

Atgimimo g. 2-ojo ir 4-ojo namų gyventojai turi pretenzijų ir dėl karšto vandens. „Slėgio užtenka, tačiau trūksta debito. Tarkime, maudydamasis duše, susireguliuoju tinkamos temperatūros vandenį, tačiau kažkam iš kaimynų pasinaudojus tualetu ir nuleidus vandenį, gali kone apsiplikyti. Arba atvirkščiai, kažkam atsukus karštą vandenį, iš dušo kliūsteli šaltas vanduo. Susirinkime pasakiau, kad rangovai sudėjo per plonus vamzdžius ir sutaupė kokį 100 eurų vamzdynui, o žmonės dabar patiria nepatogumų“, – piktinosi S.Tamauskas.

Jam pritarė ir Atgimimo g. 2-ojo namo atstovas Gintautas Zumaras. Abiem vyrams kliūva ir tai, kad laiptinėse rangovai įrengė elektra šildomus radiatorius, o kai kuriems gyventojams butuose, vietoje 90 cm aukščio radiatorių sudėjo 30 cm.

Maudydamasis duše, susireguliuoju tinkamos temperatūros vandenį, tačiau kažkam iš kaimynų pasinaudojus tualetu ir nuleidus vandenį, gali kone apsiplikyti. Arba atvirkščiai, kažkam atsukus karštą vandenį, iš dušo kliūsteli šaltas vanduo.
Atgimimo g. 4-ojo namo atstovas Sigitas Tamauskas

„Ant stogo išvestos ventiliacijos angos primena inkilus. Paprašėme, kad jas uždengtų sietu, pareiškė, kad neleidžia Statybos techninis reglamentas. Pavasarį angose paukščiai pradės sukti lizdus“, – sakė G.Zumaras.

Ant stogo išvestos ventiliacijos angos primena inkilus

Anot vyriškių, tai – smulkmenos, tačiau namų numeriai pakabinti taip, kad jų nemato atvažiuojantieji nuo gatvės. Norint iškelti vėliavą, tenka pirmiausia atsigabenti kopėčias – laikiklis pritvirtintas taip, kad jį galėtų pasiekti nebent A.Sabonis.

Labiausiai patenkinti – 6-ojo namo gyventojai

Jonas Baleišis, Atgimimo g. 6-ojo namo atstovas, pats parengė darbų, kuriuos, jo nuomone, reikėjo atlikti, sąrašą ir liko patenkintas rangovų darbu bei pačia renovacija. „Kiek teko kalbėtis su šilumininkais, visi tvirtino tą patį – renovacija tik apšiltinant pastatą, tačiau netvarkant šildymo sistemos, neatsiperka. Mūsų name įrengta moderni sistema. Nauda akivaizdi – gavome 3,5–3,78 karto mažesnes sąskaitas už šildymą“, – teigė J.Baleišis.

Anot 6-ojo namo atstovo, didelių problemų vykdant renovaciją nebuvo, didžiausia problema – kaimynų požiūris. „Gyventojai – įvairaus amžiaus, išsilavinimo ir supratimo, todėl jie sunkiai graibosi naujuose techniniuose dalykuose. Esu energetikas, surašiau, ką, mano galva, name būtina padaryti. Iš pradžių visi vieningai sutarė, kad ventiliuojamasis fasadas labai gerai, o kai prasidėjo darbai, ne vienam kilo klausimas, kaip darbininkai... užglaistys tarpelius tarp plytelių. Buvo nepatenkintų, žmonės pradėjo nebeįsileisti į namus, kilo daugybė problemų. Tačiau bent kol kas savo name trūkumų nepastebime: 6-asis namas renovuotas sėkmingiausiai iš visų trijų“, – tikino pašnekovas.

Anot J. Baleišio, šiek tiek nesklandumų buvo su šildymo automatika, tačiau viskas buvo daroma geranoriškai, trūkumai pašalinti. „Kol kas dar nebaigta sistema duomenims nuskaityti ir perduoti, todėl gauname senoviškas sąskaitas“, – sakė 6-ojo namo atstovas.

Ne visos pretenzijos pagrįstos

Pristatant techninį projektą Atgimimo g. 2-ojo namo butų savininkams, jie pritarė, kad laiptinėse būtų suprojektuoti elektriniai radiatoriai.

Įrengiant drenažą aplink minėtą namą buvo atsižvelgta į gyventojų pastabas ir projekto administratoriaus bei techninio prižiūrėtojo nurodymus. Rangovas pataisė techninį darbo projektą ir įrengė papildomą drenažinį šulinį su galimybe perpumpuoti.

Daugiabučio namo numeris, gyventojams paprašius, buvo perkeltas ant kitos namo sienos.

Kiemą dar žadama sutvarkyti

Daugiabučio aplinka atstatyta daugiau, nei numatyta šiame projekte: papildomai prie kirpyklos patalpų įrengta aikštelė, o įrengiant drenažą sugadintas kieme likęs fragmentinis asfalto ruožas. Jis užpiltas skalda ir suvibruotas. Per susirinkimą gyventojams buvo paaiškinta, kad rangovas, jei skaldos sluoksnis laikysis stabiliai, pažadėjo pavasarį papildomai tas vietas padengti asfaltu.

Rėmėsi griežtais kriterijais

Atrenkant daugiabučius renovacijai, vadovautasi griežtais kriterijais. Pirmenybė buvo teikiama namams, kurių šildymo sąnaudos didesnės nei 150 kWh/kv. m.

Į renovacijos programą negalėjo patekti tie namai, kurių daugiau nei 10 proc. butų savininkų yra įsiskolinę. Pavyzdžiui, jei dešimties butų name šildymo, vandens, dujų, elektros mokesčių nemoka dviejų butų gyventojai, tai užkerta kelią visam namui. Dėl šios priežasties atkrito net 8 namai iš 54, patekusių į abu renovacijos etapus.

Kai kurie iš pasiūlytų namų renovacijos atsisakė. Vietoje jų, jei atitiko sąlygas, buvo įtraukti prašiusieji renovacijos.

Kauno rajone 2015 m. atnaujintas 31 daugiabutis, o iki šių metų liepos 1 d. iš viso planuojama renovuoti 40 pastatų. Iki metų vidurio bus sutvarkyta beveik tūkstantis būstų. Projekto vertė siekia daugiau nei 10 mln. eurų.

Kreditus už renovaciją su lengvatine fiksuota 2 proc. palūkanų norma savo vardu ima Savivaldybės skirtas renovacijos administratorius – bendrovė Komunalinių paslaugų centras.

Baigus renovuoti, gyventojai už šildymą kartu su išlaidomis renovacijai mokės beveik tiek pat, kiek dabar moka vien už šildymą. Sąskaitos gali pradėti mažėti po 20 metų, kai baigsis paskolų mokėjimas.

Gyventojams imti banko paskolų nereikėjo. Išlaidos už renovaciją bus susigrąžinamos keičiant mokesčius už šildymą. Todėl stengiamasi darbus atlikti taip, kad būtų sutaupyta kuo daugiau šilumos.

Baigus renovuoti, gyventojai už šildymą kartu su išlaidomis renovacijai mokės beveik tiek pat, kiek dabar moka vien už šildymą. Sąskaitos gali pradėti mažėti po 20 metų, kai baigsis paskolų mokėjimas.

Specialistai teigia, kad renovuoto nekilnojamojo turto vertė pakyla apie 20 proc., palengvėja namo eksploatacija, sumažėja jo priežiūros sąnaudos. Be to, pagerėja pastato estetinis vaizdas, pratęsiamas eksploatacijos laikas.

Pirmieji Kauno rajone renovuoti namai

Liepų g. 7, Ežerėlyje

R.Mizaros g. 38, Garliavoje

Pušyno g. 1, Kulautuvoje

Neries g. 9, Domeikavoje

Medelyno g. 3 ir Didžioji g. 1A, Raudondvaryje

S.Lozoraičio g. 3, Garliavoje

Kėdainių g. 2A, Kauno g. 14 ir Kauno g. 13, Babtuose

Gėlių g. 9, Ringauduose

A.Kriščiūno g. 3, Žiegždriuose

Vandžiogalos pl. 46A, Šakių kaime