Nemenkas sumas už namo renovaciją pakloję gyventojai ironizuoja: net gėda pasakyti, kad pastatas atnaujintas vos prieš keletą metų. Vandens žymėmis išmargintos laiptinės ir įstiklintų balkonų sienos vėl šaukiasi remonto.

Parko gatvės 27-ojo daugiabučio vienos penkto aukšto laiptinės siena nuo pat lubų iki laiptų išmarginta nubėgusio vandens dėmėmis. Pasak gyventojų, lyjant pro renovuoto namo stogą vanduo taip kliokia, kad ne tik siena būna šlapia, bet ir ant betoninių laiptų telkšo balos.
„Kaip tokią renovaciją vertinti? Aišku, kad labai blogai“, – piktinosi Valda Steponaitietė.

Anot jos, vanduo per sienas tekėdavo dar iki namo atnaujinimo. Tačiau tada žmonės guodėsi gyvenantys sovietiniame blokiniame daugiabutyje senu stogu – ko iš tokio norėti.
Sumokėjo už skylėtą stogą

Šilumos kaina ir kiauras stogas buvo esminės priežastys, pastūmėjusios renovuoti namą. Dabar gyventojai piktinasi, kad stogas kaip varvėjo, taip tebevarva, nors už renovaciją sumokėjo solidžią sumą.

Trijų kambarių bute įsikūrusiai V. Steponaitienei renovacija atsiėjo 12 tūkst. litų. Jos kaimynai už dviejų kambarių butą paklojo per 10 tūkst. litų.

„Tokius pinigus sumokėjome, dar laiptinei suremontuoti visi kaimynai papildomai dėjomės, o ką turime? Kaip bėgo vanduo prieš renovaciją, taip ir dabar šlapia“, – statybininkų atsainumu stebėjosi moteris.

Jos kaimynas Romualdas Butrimas pasakoja daugybę kartų namo bendrijos pirmininką raginęs tvarkyti kiaurą stogą. Netgi skambinęs renovaciją atlikusios bendrovės „Merlangas“ darbuotojams.
„Ir aš jiems įkyrėjau, ir jie man, bet stogas kaip buvo kiauras, taip ir tebėra. Kol laiptinė nebuvo išdažyta, vandens dėmių ant sienų beveik nesimatė, bet kai padarėme remontą, akis bado. Pinigai sumokėti, o darbas nekokybiškas“, – kantrybės neteko R. Butrimas.

Balkonai pelija

Po lietaus šlapia laiptinė – tik dalis Parko gatvės 27-ojo namo gyventojų bėdų. Lyjant vanduo teka ir renovuotų, įstiklintų balkonų vidinėmis sienomis. Nors R. Butrimas balkoną dažantis kasmet, vandens žymės ant sienų ryškios. Šeimininkas net neabejoja: po išpuoselėto balkono grindų plytelėmis jau įsiveisęs pelėsis.

O aukštu žemiau gyvenančiai Danutei Mikalajūnaitei pelėsis jau bado akis – juoda visa kertė nuo lubų iki pat grindų. Pelėsis sparčiai plečiasi ir aplinkui renovuoto balkono lubas.
Pasak D. Mikalajūnaitės, kitaip nė būti negali: kai lyja, šlapia ne tik lauke, bet ir įstiklintame balkone.
„Į namo pirmininką kreipėmės, sakė, ateisiu, kai lis. Kam laukti, jei ir taip matyti nutekėjusio vandens žymės? Jokios pagalbos“, – guodėsi D. Mikalajūnaitė.

Kai vyko namo renovacija, balkonas buvo iškaltas gipskartonio plokšte, išdažytas. Dabar anos švaros nė žymės nelikusios.

Pirmininkas po namą nevaikšto

Renovacijos darbai Parko gatvės daugiabutyje baigti prieš šešetą metų. Vien stogo remontas šio ir prijungto gretimo, analogiško, 29-ojo namo gyventojams kainavo daugiau nei 321 tūkst. litų – maždaug po 161 tūkst. litų kiekvienam namui. Abiejų namų, turinčių po 75 butus, renovacija iš viso atsiėjo per 2 mln. litų.

Bendrijos pirmininkas Edvinas Breimelis piktinasi, kad atliktų darbų kokybe nepatenkinti gyventojai, pasikvietę žurnalistus, „daro cirką“. Jis tikina apie kaskart po lietaus vienoje laiptinių telkšančias balas nė nežinojęs – esą tai buvusi sena problema. Dar praėjusių metų rudenį „Merlangas“ tvarkė neseniai savo darbuotojų renovuotą stogą. Pirmininkas manė, kad tuo potvyniai name ir baigėsi.
„Prašiau žmonių, kad praneštų, jei vėl per sienas bėgs vanduo. Niekas man nesiskundė, neskambino. Maniau, kad ta problema išspręsta, – aiškino E. Breimelis. – Kaskart kai lyja, negaliu bėgti žiūrėti. Jei žmonės neprašo, pirmininkas nelakstys per visas laiptines.“

Kad varva neseniai renovuotas stogas, pirmininko nestebina. Anot jo, brokui ištaisyti ir numatytas įstatyme penkerių metų garantinis laikotarpis.

E. Breimelis tikina pastaruoju metu negirdėjęs skundų ir dėl drėkstančių ir jau pelėsio padengtų balkonų. Sako, žmonės dėl to jam guodėsi bene prieš porą metų, tačiau „Merlango“ meistrai tąkart irgi atskubėjo remontuoti.

„Aš pats gyvenu penktame aukšte. Mano namuose viskas gerai, niekas nebėga“, – ramus E. Breimelis.

Pirmininko argumentai, esą nieko nežinojęs apie vienos iš laiptinių gyventojų bėdos dėl kiauro stogo, šiuos apstulbino. Cirko darymu apkaltintas R. Butrimas sako nebežinantis, kaip su pirmininku kalbėti. Vyras tikina paskutinį kartą dėl balų laiptinėje jam skambinęs dar šį pavasarį per pačias liūtis.

„Pirmininkas atsikerta, ir tiek. Bet taip būti negali, kad brangiai sumokame už renovaciją, bet toliau gyvename po kiauru stogu“, – išeities ieško R. Butrimas.

Savo broko nemato

Namą renovavusio „Merlango“ direktoriaus pavaduotojas Artūras Sirbikė tikina įmonę irgi nežinojus apie jos aptarnaujamo daugiabučio problemą.

Pavaduotojas pamena, kad dėl pro lubas laiptinėje besisunkiančio vandens gyventojai skundėsi pernai. „Rudenį buvo problema, mes ją sutvarkėme. Daugiau niekas neskambino ir nesiskundė, kad vanduo tebebėga. Žmonės pirmiausia turėtų informuoti pirmininką, o jis – mus. Kai nežinai, kad tokia problema yra, ir nesidomi. O mums niekas nieko nesakė“, – tvirtino A. Sirbikė.

Pavaduotojas patikino, kad įmonės meistrai vėl lips ant namo stogo ir ieškos plyšių.
A. Sirbikė nesutinka, kad po renovacijos likęs kiauras stogas – statybininkų darbo brokas, veikiau jų kasdienybė.

„Kai vyksta renovacijos darbai, atrodo, kad viskas gerai. Buvo vykdoma techninė priežiūra ir mūsų darbų vadovas prižiūrėjo. Nemanau, kad tai brokas. Statybose tiesiog taip atsitinka. Nėra taip, kad padarytas daiktas stovėtų 20–30 metų ir niekas nejudėtų. Taip nebūna“, – tikino A. Sirbikė.