Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovai sako, kad nuomos sektoriuje dirbantys žmonės nuolat sulaukia priminimų, kad turi deklaruoti pajamas. Šiandien galiojantys įstatymai leidžia dirbti arba su verslo liudijimu, arba metų gale deklaruoti gautus pinigus ir nuo pajamų sumokėti 15 proc. gyventojų pajamų mokestį. Tie, kurie nelinkę dalintis savo uždarbiu su valstybe, mieliau renkasi antrą variantą, bet tik tuomet, kai jau būna pričiupti.

„Bandome motyvuoti žmones sąžiningai sumokėti mokesčius, tačiau šiandien tai yra daugiau žmonių sąžinės reikalas. Yra ir lengvatinės sąlygos tiems, kurie dirba su patentu, tačiau ne vienas pasako, kad deklaruos pajamas už metus gegužę. Kiek žmonės uždirbo nurodo patys“, – aiškina apie dabartinius įstatymus Klaipėdos apskrities mokesčių inspekcijos Palangos skyriaus specialistė Rasa Graužinienė.

Dėl tokios tvarkos, ne vienas nuomotojas iš viso nerodo uždarbio. Tad mokesčių inspekcijos specialistai nusprendė pasivaikščioti po Palangą ir priminti žmonėms, kad jie yra stebimi.

Antrus namus nuomą siūlantis Benjaminas sako nesuprantantis, kam reikia slapukauti. Vyras parodo visai vasarai išpirktą liudijimą ir tikina, kad mieliau renkasi atvirą verslą, mat kai kurie lankytojai prašo ir išrašyti sąskaitas.

„Tik antri metai nuomoju, pirmi metai buvo ne kokie. Buvę pastato savininkai savo klientus išsivedė, tad man teko iš naujo savo vietą po saule išsikovot ir rasti savo klientus. Buvo keli savaitgaliai, bet dar negalima spręsti. Niekada nedirbau nelegaliai. Dabar penkis metus esu sustabdęs kitą veiklą, bandau ramesnį darbą. Aš nesutinku su tuo, kad slėpti mokesčius. Juk patys piliečiai turi išlaikyti valstybę. Patys klientai verslo liudijimo neprašo. Tik kartais paprašo išrašyti sąskaitą-faktūrą. Jei dirbsiu nelegaliai, tai turėsiu ir neteisėtai tas faktūras rašyti“, – atvirauja Benjaminas.

Nakvynės kainos nėra labai didelės – apie dešimt eurų žmogui. Vyras sako, kad jei atvyksta du žmonės, o likęs tik didesnis kambarys, tikrai neprašo sumokėti už laisvas lovas.

Netoliese nuomą siūlanti garbaus amžiaus pora nuomą siūlo panašiomis kainomis – 7-10 eurų žmogui. Anot jų, netoli J. Basanavičiaus gatvės pas juos apsistoti norintiems žmonėms nė nereikia reklamos – daugiausia atvyksta jau ne vienerius metus pas juos apsistojantys žmonės. Darbuojasi pora apie 30 metų ir sako, kad nė nekilo minčių nepirkti verslo liudijimo.

„Sūnus mums nuperka verslo liudijimą ir mes darbuojamės. Geriau su verslo liudijimu. Dirbame iki rugsėjo. Ar kiti nuomoja su verslo liudijimu, ar jo neturi, mes nesidomime, tačiau, kai pagalvoji, ar tas patentas tiek daug kainuoja, kad nepirkti. Uždirbti tikrai pavyksta“, – sako Jadvyga.

Dar vieni šeimos verslą plėtojantys žmonės prieš apsilankant mokesčių specialistams, kaip tik išlydėjo į miestą bernvakarį švęsti atvykusius vaikinus. Anot poros, jiems nė nekilo minčių, kad darbuotis gal ir nelegaliai.

„Reikėjo atvažiuot prieš dvidešimt metų“, – pasidomėjus, kaip sekasi verslas nusijuokia vyras ir sako, kad tiek, kurie atvyksta, niekada nepridarė bėdų ir nenusiaubė namų.

Ant kito namo kabo skelbimas, kad nuomojami kambariai, durys atrakintos, kieme stovi viešinčių žmonių automobilis. Tačiau paskambinus nurodytais telefonais namo šeimininkė tikino, kad ji nuoma užsiims tik nuo liepos mėnesio. Ar svečiai, ar artimieji vieši name, kol kas mokesčių inspekcijos specialistai nesiaiškino, tačiau neslepia, kad šio būsto savininkės veikla bus stebima. Jei matys, kad svečiai lankosi, o mokesčiai nemokami, tada jau laukia rimtas pokalbis.

Baudos skiriamos tik pričiupus akivaizdžiai verčiantis nuomos veikla ir nemokant pajamų mokesčio. O tokių, anot specialistų, išties nemažai. R. Gražinienė sako, kad žmonių sąmoningumas auga ir jie vis daugiau renkasi įsigyti verslo liudijimą keliems mėnesiams, nei slapukauti. Visgi, kur kas sunkiau stebėti tuos, kurie neskelbia jokių reklamų apie nuomą, tik pakabiną iškabą, kad žmonės matytų kvietimą apsigyventi. Tad tenka pasivaikščioti po kurortą ir stebėti tokius namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)