Neteko garažo

Atsigavęs nuo patirto šoko vyras ėmė aiškintis, kaip daugiau nei tris dešimtmečius turėtas garažas tapo visiškai svetimo žmogaus nuosavybe. Tada ir paaiškėjo, kad Registrų centro duomenų bazėje įsivėlė klaida, o ją ištaisyti nėra taip paprasta. Dar vėliau išaiškėjo, kad tai ne pirmas atvejis, kai teisėti garažų savininkai paliekami beturčiais.

Atsakymas pribloškė

Kaip pasakojo Ramygalos gatvės gale, 40-ojoje garažų statybos ir eksploatavimo bendrijoje mūrinį garažą nuo pat jo pastatymo laikų turinčio Jono Maršalkos žmona Virginija, sutuoktinis nusprendė šį turtą padovanoti sūnui. Tėvas kreipėsi į Registrų centrą ir sulaukė iš kojų verčiančios žinios.

„Iš Registrų centro sulaukėme laiško, kad mūsų prašymas atmestas, nes garažo patalpa jau registruota Nekilnojamojo turto registre kito žmogaus vardu. Kas tas žmogus, mums informacijos suteikti negalėjo“, – naujiena šokiravo Virginiją ir Joną Maršalkas.

Per didžiulius vargus sutuoktiniams pavyko išsiaiškinti, kad jų garažo savininku per klaidą tapo šalia esančioje kitoje garažų bendrijoje garažą turintis panevėžietis. V. Maršalkienė svarsto, kad klaida tikriausiai įsivėlė dėl to, jog abi bendrijos registruotos tuo pačiu adresu – Ramygalos g. 150 B, tiek jie, tiek ir jų garažo savininku netikėtai tapęs vyras turi 14 numeriu pažymėtus garažus, tik skirtingose bendrijose.

„Pasirodo, Registrų centras kažkodėl abi garažų bendrijas traktuoja kaip vieną, nors jau keli dešimtmečiai jos įregistruotos kaip atskiri juridiniai vienetai. Patys susiradome tariamą savo garažo savininką, jis sutiko nuvažiuoti į Registrų centrą paaiškinti, kad nepretenduoja į mūsų garažą“, – pasakojo V. Maršalkienė.

Atsidūrė aklavietėje

Registrų centre jie gavo patikinimą, kad klaida bus ištaisyta skubos tvarka, tačiau netrukus paaiškėjo, jog atgauti nuosavybės teises nebus taip paprasta. Registrų centras pareiškė, jog sutuoktiniai savo garažo savininkais vėl galės tapti tik tada, kai jų kaimynas, tariamas savininkas, iš naujo atliks savo garažo reikalingus matavimus. Šis papildomos naštos, kuri kainuotų ir laiko, ir pinigų, kratosi, mat jo dokumentai visi tvarkingi.

„Turime visus dokumentus, kad garažas priklauso mums, visus tuos metus mokėjome mokesčius. Be to, Registrų centras turi raštišką liudijimą, kad per klaidą mūsų garažo savininku tapęs vyras nereiškia jokių pretenzijų į jį, paaiškino visą situaciją. Bet užuot atsiprašęs dėl įsivėlusios klaidos ir ją ištaisęs, Registrų centras mus visur siuntinėja“, – piktinosi savotiškoje aklavietėje atsidūrę Maršalkos.

Vėliau jie išsiaiškino, kad dėl Registrų centro klaidos tokiais pat įkaitais tapo ir dar bent dviejų garažų savininkai.

„Mus stumdo, gaišina laiką ir niekas nepajuda iš mirties taško. Bet juk ne mes kalti, kad sistemoje įsivėlė klaida. Absurdiška situacija“, – apgailestauja V. Maršalkienė.

Ne pirmas kartas

Netikėtai net dviejų garažų savininku – 40-ojoje ir 53-iojoje garažų bendrijose tapęs panevėžietis Jonas Laiconas net nežinojo, kad taip netikėtai praturtėjo. Nuo pat garažų pastatymo jis turėjęs tik vieną garažą. Prieš kelis dešimtmečius buvo įprasta, kad garažų masyvai buvo statomi kaip kooperatyvo nuosavybė – kiekvienas narys mokėjo pradinį įnašą – pajų. Nepriklausomybės pradžioje kooperatyvų neliko, tad kiekvienas garažo savininkas pats tvarkėsi nuosavybės dokumentus.

„Neįsivaizduoju, kaip tapau dviejų garažų savininku, kai nuo pat pastatymo man priklauso tik vienas. Registrų centre kažkas buvo sumaišyta. Mat viename žemės sklype yra net septynios garažų bendrijos, registruotos vienu adresu. Visi mano dokumentai tvarkingi, netvarka tik Registrų centre, jis ir turi rūpintis, kaip išspręsti šią bėdą“, – sakė J. Laiconas.

53-iosios garažų bendrijos pirmininkas Jonas Kubilius patikino: tai ne pirmas toks atvejis, kai Registrų centras supainioja duomenis. Deja, bendrija šiuo klausimu taip pat niekuo negali padėti.

„Gal jau antras ar trečias toks atvejis. Tai ne žmonių, o Registrų centro problema. Jie ir turi ją spręsti“, – teigė J. Kubilius.

Klaidą ištaisys

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus teigė, kad dabar būtų sunku atsakyti, kodėl prieš kelis dešimtmečius Nekilnojamojo turto registre įsivėlė didelė klaida.

„Greičiausiai taip nutiko dėl žmogiškosios klaidos, kai registruojant objektų nuosavybės teises buvo suklysta pildant pirminius nuosavybės dokumentus ir vėliau jų pagrindu įvedant informaciją į registrą“, – svarstė M. Samkus.

Jis patikino, jog jau dirbama ta linkme, kad klaida būtų ištaisyta. Registrų centre gautas asmens prašymas įregistruoti naują nekilnojamojo turto bylą ir ištaisyti įrašus Nekilnojamojo turto registre.

„Tai padarius, kitam asmeniui galės būti įregistruota jo nuosavybės teisė į konkretų objektą“, – komentavo M. Samkus.