Rasti labai sunku

Daugelis šilutiškių buto nuomai ieško savarankiškai – per pažįstamus, socialinius tinklus ar skelbimus laikraščiuose. Deja, tokių skelbimų pasitaiko vis rečiau, tą pastebi visi ieškantys buto.

Kai kurie mūsų pašnekovai pabrėžia, kad norėtų gyventi patogiame aukšte – antrame arba trečiame, arti miesto centro ir mokėti nebrangiai. Dar kiti pageidauja ir ryto saulės miegamajame…

Dviejų mažamečių vaikų mama Gintarė buto nuomai Šilutėje ieško jau daugiau nei pusę metų. Ji norėtų būsto iki 150 eurų ir kad jis būtų ne aukščiau trečio aukšto. Moteris išsiaiškino, kad butų nuomos kaina Šilutėje svyruoja nuo 200 iki 250 eurų. Tad rasti Gintarės norus atitinkantį butą, pasak jos pačios, atrodo bus neįmanoma.

Inga irgi sako, kad butą nuomai arba pirkti Šilutėje rasti ypač sunku.

„Turiu mažą vaiką, tad jau didelė tikimybė, kad buto išsinuomoti nepavyks. Daugelis savininkų skelbimuose kelia nemažus reikalavimus: turi būti nemažiau kaip 2 metus dirbantis asmuo, neturintis vaikų, žalingų įpročių ir t.t.“, – piktinasi moteris.

Ingos nuomone, nuomojamų būstų kainos Šilutėje nėra adekvačios, jos jau prilygsta kainoms didmiesčiuose. Jei moteriai pavyktų rasti būstą, tai aukštas ar vieta jai nebūtų svarbu.

„Laukiu kol kainos nukris ar bent jau butų savininkai neims depozito, nes kainos Šilutėje dabar prilygsta kainoms Klaipėdoje ar Vilniuje“, – pasakoja Andrius.

Reikalavimus kelia ir nuomotojai

Peržvelgę butų nuomos skelbimus ir pasikalbėję su ieškančiais būsto šilutiškiais išsiaiškinome, kad daugelis butų savininkų kelia išties aukštus reikalavimus. Ieškoma tik dirbančių nuomininkų, neturinčių vaikų, žalingų įpročių ir naminių augintinių. Taip pat dažnai reikalaujama nuomos depozito – nemažiau nei 400 eurų.

„Manau, kad 400 eurų depozito dar yra maža suma. Tokios sumos prašome tik dėl savo saugumo. Turėjome situacijų, kai išėję nuomininkai butą paliko nusiaubtą, nebepanašų į tą, kokį išnuomojome. Todėl dabar norime apsidrausti iš anksto“, – pasakoja buto Šilutėje savininkė Aušra.

Nurodo neišsamią informaciją

Atlikę skelbimų analizę išsiaiškinome, kad butų nuomos kainos priklauso nuo namo vietos, buto įrengimo, dydžio ir kt. aspektų. Pavyzdžiui 45 kv. m įrengtą butą Klaipėdos centre galima išsinuomoti už 250 eurų, panašų butą Šilutėje – už 200 eurų.

Išanalizavus daugiau nei keliasdešimt šilutiškių skelbimų ir palyginus su klaipėdiečių matome, kad Šilutės butų kainos išties prilygsta kainoms Klaipėdoje.

Taip pat šilutiškiai nesistengia pateikti daugiau naudingos informacijos skelbime: rodomos tik nuotraukos, depozito suma, kaina ir telefono numeris. Tačiau nėra buto adreso, aukšto, išplanavimo, šildymo mokesčių dydžių. Klaipėdos butų nuomos skelbimuose nurodama išsamesnė informacija.

Brokerės nuomonė

Šilutės nekilnojamo turto brokerė Ingryda Jurkuvienė sako, kad mūsų mieste nuomos kainos svyruoja nuo 150 Eur iki 250 Eur. Kuo kaina aukštesnė, tuo sunkiau jį išnuomoti, tačiau kainos mažinti savininkai nelinkę, nes butų paklausa yra didžiulė. Pasak I. Jurkuvienės, esant tokiai didelei paklausai, kad ir kaina nemaža, bet butai išnuomojami greit.

Brokerė teigia, kad Šilutės butų nuomos kainos neprilygsta Klaipėdos kainoms.

„Gerai įrengtą 2 – 3 kambarių butą Klaipėdoje už 250 eurų išsinuomoti maža galimybių, ten tokių butų nuoma prasideda nuo 350 eurų“, – teigia I. Jurkuvienė.

Pradedamos naujo daugiabučio statybos

UAB „Žibai“ vadovas Steponas Kazlauskas sako, kad butų trūkumo problema Šilutėje jau sprendžiama. „Jau suprojektuotas 4 aukštų 34 butų daugiabutis M. Jankaus gatvėje. Šiemet, o galbūt net šį mėnesį pradėsime jo statybas“, – sako S. Kazlauskas.

Pasak vadovo, dešimtis metų Šilutėje nebuvo statomi nauji daugiabučiai, nes statybų kaštai buvo didesni, nei butų pardavimo kainos. Tačiau augant butų paklausai reikėjo imtis sprendimų.

„Šiuo metu, dar nepradėjus namo statybų 10 butų jau rezervuota. Manau, pradėjus statyti ir apie tai paskelbus atsiras dar daugiau norinčių. O jei kai kurių butų ir neparduosim, teiksime juos nuomai“, – pasakojo S. Kazlauskas.