„Šis klausimas – skaudantis dyglys pade jau daugelį metų. Iš tiesų, už paslaugą moka tas, kas ją užsako, kas ją naudoja ir kam ji sukuria vertę“, – antradienį laidoje „Delfi 11“ sakė ji.

Pašnekovė pabrėžė, kad paprastai paslaugą gauna turto savininkas – nuomotojas.

„Jis užsisako ir ieško nuomininko, suderina sutartis ir pan. Vadinamieji agentūriniai mokesčiai yra neteisėti. Esu išsikėlusi vėliavą, kad taip neturi būti“, – sakė D. Daujotaitė.

„Resolution“ vadovė svarstė, jog dažnai būna naudojamasi padėtimi. Tačiau taip neturėtų būti.

„Nemanau, kad teisinga nusileisti. Kalbėkime, kas mūsų netenkina. Labai pykstu ant savo draugų, kuomet jie asmeniškai sako, kad neskaniai pavalgė, o kai ateina padavėjas sako, kad buvo labai gerai.

Baikime. Sakykime tiesą. Lygiai taip pat su nuomotojais. Jei tylėsime ir sakysime, kad nieko pakeisti negalime, ir taip mąstys kritinė mūsų masė, tada nieko ir nepakeisime. Toliau mokėsime mokestį, nesuprasdami už ką jį mokame“, – ragino ji.

Jurgis Šefleris

Išrankūs studentai

Savo ruožtu laidoje taip pat dalyvavęs investuotojas į nekilnojamąjį turtą Jurgis Šefleris pastebėjo, kad pasitaiko ir tokių atvejų, kai brokeris studento prašymu daug dirba, o po to lieka be nieko.

„Ateina studentas į agentūrą ir sako, kad jam reikia buto. Brokeris dirba, ieško – vieną, du, tris, dešimt, dvidešimt butų.

Reiklus studentas, ypač užsienio studentams daug reikia. Visi dirba jam, o jis paskui galiausiai sako, kad pats rado. Bet žmogus dirbo...“ – kalbėjo jis.

J. Šefleris teigė, kad studentų reikalavimai nuolat auga.

„Šiai dienai atėjo daug reiklių studentų, nors mokėti nori mažai. Sako, kad gali mokėti 200–250 eurų. Prašo surasti tokį butą“, – pasakojo investuotojas.

Eigirdas Sarkanas

Svarbu pasirašyti sutartį

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas sakė, kad dėl NT brokerių tarpininkavimo mokesčio kartais tenka rinktis mažesnę blogybę.

„Ar susimokėti papildomai, ar neturėti patinkančio būsto“, – paaiškino jis.

Replikuodamas J. Šefleriui, E. Sarkanas pastebėjo, kad dalis studentų, kurie nuomoja per brokerius, yra labai nedidelė.

„Paprastai, tai tarptautiniai studentai, kurių priežastys yra kitos. Jiems per portalą išsinuomoti būstą yra gerokai sudėtingiau. Dėl tam tikrų stigmų, kurios egzistuoja mūsų šalyje“, – sakė studentų atstovas.

E. Sarkanas pasakojo, kad lietuviai studentai būsto paprastai ieško patys.

„Atsidaro skelbimų portalą, skambinėja tiesiogiai būsto savininkui ir bando išsinuomoti tiesiai iš rankų. Geriausia, kad būtų sutartys, bet žinome realybę, kai jos ne visą laiką yra. Studentams patariu sutartis turėti, įforminti legaliai, kad vėliau nenutiktų force majeure situacijų“, – sakė jis.

LSS prezidentas dar sakė, kad studentams susitarti ir nebemokėti mokesčio brokeriams įmanoma.

„Bet čia veikia pasiūlos ir paklausos momentas. Kol į vieną būstą bus trys norintys, o iš jų bent vienas susimokės, natūralu, kad kiti du likę būsto negaus“, – „Delfi 11“ sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)