Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą, nagrinėjantį ginčą tarp NŽT ir A. Avulio netiesiogiai valdomos įmonės „Promola“, prašydama į bylą dėl sklypo sostinės Rinktinės gatvėje nuomos sutarties nutraukimo ją įtraukti trečiuoju asmeniu.

„Bendrovė („Promola“ – BNS), 2015 metais įsigijusi sklype buvusius sporto paskirties statinius, juos įsigijo tik tam, kad galėtų išsinuomoti valstybinę žemę lengvatinėmis sąlygomis. Prokuratūros vertinimu, tokiu būdu sudarant nuomos sutartį, buvo pažeistos įstatymų normos, reglamentuojančios valstybinės žemės nuomą lengvatine tvarka, todėl ši sutartis turi būti nutraukta“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Prokuratūra, remdamasi NŽT patikrinimu, nurodo, kad sklype pastatyti ir statomi nauji statiniai. Anot prokurorų, birželio pradžioje tarnyba informavo „Promolą“, kad nuomos sutartis bus nutraukta po dviejų mėnesių.

Prokurorų nurodymu NŽT dar pernai vasarį informavo „Promolą“ apie ketinimą nutraukti nuomos sutartį, nes sklypai išnuomoti ne aukcione, todėl ši žemė gali būti naudojama tik pagal įteisintą jos paskirtį – stadiono veiklai.

Pernai rudenį atrodė, kad klausimas bus išspręstas taikiai, tačiau šiemet balandį Vilniaus miesto apylinkės teismas (VMAT) nepatvirtino NŽT ir „Promolos“ pasirašytos taikos sutarties, todėl liko galioti NŽT pranešimas apie sklypo nuomos sutarties nutraukimą.

Bendrovė kreipėsi į teismą, prašydama laikinai sustabdyti NŽT pranešimo galiojimą, kol ginčas bus išspręstas iš esmės. Teismas birželio pabaigoje tokį prašymą patenkino.

Papildyta 16:59 „Hanner“ valdybos pirmininko Arvydo Avulio komentaru:

Reikėtų pradėti nuo to, kad kompanija „Hanner“ viso aptariamo proceso metu nepažeidė nei vieno teisės akto ir viską vykdė viešai. Net atsiradus tam tikriems nesutarimams ar teisės aktų interpretacijoms – visos šalys, įskaitant ir prokurorus, sutarė, kad geriausias būdas išspręsti šį ginčą yra taikos sutartis. Tokio taikaus susitarimo link ir toliau judame.

Buvusią Žalgirio stadiono teritoriją „Šiaulių bankas“ perėmė iš bankrutavusio „Ūkio banko“ dar 2013 metų pradžioje už daugiau nei 100 mln. litų. Šie pinigai buvo skirti bankrutavusio banko indėlininkams ir valstybės išlaidoms padengti. Nuo pat teritorijos pardavimo „Šiaulių bankui“ – čia buvo numatyta gyvenamųjų ir komercinių patalpų plėtra.

Vėliau t.y. 2015 metais „Šiaulių bankui“ paskelbus viešą konkursą, kuriame dalyvavo 30 Lietuvos ir užsienio investuotojų, „Hanner“ pasiūlė didžiausią kainą ir įsigijo šią teritoriją sumokėdama 41 mln. eurų.

Vilniaus NT rinkoje ant valstybės nuomojamos žemės plėtojama apie 70-80 proc. projektų ir nei vienam iš jų žemė nebuvo išnuomota aukciono būdu. Dėl šios aplinkybės NŽT ir prokurorai nei vienu iš minėtų atvejų jokių pretenzijų neturi. Todėl mums kyla natūralus klausimas, ar įstatymų taikymas visiems rinkos dalyviams bus vienodas, ar įstatymus pradėsime taikyti selektyviai?

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)