Projekto sąmata – 77,8 mln. eurų (73,1 mln. eurų – pagal koncesijos sutartį, 4,786 mln. eurų ketina investuoti koncesininkas).

Nurodomi projekto subrangovai – „KAYI Insaat Sanayi ve Ticaret A.S.“, „Fima“, „Elsis TS“, „Budimex S.A.“, „Stadion Amsterdam C.V.“.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs „Vilniaus nacionalinis stadionas“ direktorius Renatas Načajus sakė, kad kartu su tarptautiniais partneriais yra pasirengę įgyvendinti šį projektą.

„Mūsų įmonė buvo specialiai sukurta projektui, tai normali pasaulinė praktika. Konkurso sąlygos leidžia remtis subrangovų pajėgumais, surinkome specialistų komandą, – sakė jis. – Esame nusimatę kelis finansavimo šaltinius, t.y. užsienio bankai. Turime garantijas.“

R. Načajus teigė, kad iki šiol savo projektui „Vilniaus nacionalinis stadionas“ yra išleidęs apie 200 tūkst. eurų. Jis teigė, kad visa informacija apie sutartis ir įsipareigojimus bus paviešinta, jei įmonė laimės konkursą.

17,5 tūkst. vietų

„Stadionas, pagal mūsų pasiūlymą, turi 17,5 tūkst. vietų, yra 20 patekimų į vidų“, – pasakojo įmonės projektų vadovas Kęstutis Malakauskas.

Projekte taip pat numatoma 1,6 tūkst. vietų parkavimo aikštelė.

K. Malakauskas pridūrė, kad siūlomas stadionas būtų UEFA IV kategorijos, su hibridine danga (23 tūkst. kvadratinių metrų). Taip pat numatomas sporto muziejus (1,8 tūkst. kv. m).

Vaikų darželio plotas – 3,64 tūkst. kv. m, laiko erdvių – 4,75 tūkst. kv. m.

Projekte dar siūlomas olimpinius standartus atitinkantis baseinas su 8 takais po 50 metrų.

Nauda miestui

Prieš spaudos konferenciją žurnalistams išdalintoje medžiagoje nurodoma, kad projektas duos naudos miestui ir valstybei.

T.y. 338 naujos darbo vietos, 1 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio per metus. Taip pat – 30 368 neformalaus ugdymo veiklos centro darbo valandos per metus skiriamos savivaldybei. Vaikų darželyje vienu metu galės būti iki 300 vaikų.

Projekto autoriai nurodo, jog rekreacinėje erdvėje vilniečiams bus prieinama BMX, riedučių parkas, lauko treniruokliai, vaikų žaidimų aikštelės, miesto apžvalgos aikštelės, pėsčiųjų alėjos, dviratininkų takai. Bendruomenės erdvėje vyks mugės, kiti vieši renginiai.

Stadione per metus planuojami 38 renginiai, iš kurių 30 – rungtynės. Planuojamas lankytojų skaičius – 228 tūkst. Pabrėžiama, kad didžiausioje Lietuvoje uždaroje arenoje sportuoti bei rengti renginius galima visus metus.

Papildomai miestui siūloma įrengti oro gondolą, kuria kompleksą bus galima pasiekti iš miesto centro.

Spaudos konferencijoje kalbėjusi „AV Archilab“ architektė urbanistė Viktorija Puodžiūtė sakė, kad gondola yra inovatyvių miestų transportas.

„Tai ekologiškas transportas, kuris išsprendžia susisiekimo problemas itin jautriose ir saugomose teritorijose. Gondola gali perkelti iki tūkstančio žmonių per valandą“, – pasakojo ji.

Grąžino į konkursą

Šių metų spalio 19 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas Vilniaus miesto savivaldybei nurodė sustabdyti planą, kad nacionalinį stadioną statys „Axis Industries“, ir įvertinti ir kitą – „Vilniaus nacionalinio stadiono“ pasiūlymą, kuris prieš tai buvo atmestas, nes pateiktas užklijuotame voke, o ne elektronine forma per centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą.

Įmonę „Vilniaus nacionalinis stadionas“ specialiai šiam projektui įkūrė šiandien bankrutuojanti „KDS grupė“ (akcininkai Igoris Rybakovas ir Petras Sabalys). 2017 metais įmonės akcininkais tapo dvi kitos įmonės – „Nacionalinio stadiono operatorius“ ir „Naudos virsmas“.

Registrų centro duomenimis, pirmosios akcininkais yra R. Načajus ir Vitalijus Vasiliauskas. Antrosios – Anelė Irutė Brusokienė. R. Načajus yra ir „Vilniaus nacionalinio stadiono“ direktorius. Tuo metu „Naudos virsmo“ direktorius yra Vytas Brusokas. Jis DELFI paaiškino, kad įmonės savininkė A. I. Brusokienė yra jo mama.

Registrų centro duomenimis, „Vilniaus nacionalinis stadiono“ įstatinis kapitalas yra 2,5 tūkst. eurų. „Sodros“ duomenimis, gruodžio 10 dieną įmonė turėjo vieną darbuotoją. Tiek pat darbuotojų ir tokį patį kapitalą turi ir „Nacionalinio stadiono operatorius“. „Naudos virsmo“ kapitalas – 3 tūkst. eurų, įmonė neturi nė vieno darbuotojo.

Turkų klausimas

Kai „Vilniaus nacionalinis stadionas“ dar priklausė „KDS grupei“, kartu su juo nacionalinio stadiono konkurse norėjo dalyvauti Lenkijos statybos grupė „Budimex“. Tačiau vėliau ji tai daryti atsisakė.

Šiandien R. Načajus ketina bendradarbiauti su Turkijos „Kayi Insaat“ grupe.

„Pasiūlymą ruošėme bendradarbiaudami su 5 žvaigždučių UEFA sertifikatą turinčia „Amsterdam Arena“, su daugiau nei 300 projektų visame pasaulyje įgyvendinusiais statytojais „Kayi Insaat“ grupe bei kitais subtiekėjais. Subtiekėjų sąrašas yra pateiktas kartu su mūsų preliminariu pasiūlymu, tačiau vadovaujantis konkurso sąlygomis, šis sąrašas konkurso eigoje dar gali būti keičiamas“, – anksčiau DELFI sakė jis.

Įdomu tai, kad turkų filialas Lietuvoje „Kayi Construction“ ir pats dalyvavo nacionalinio stadiono konkurse, tačiau jo paraiška atmesta, nes dokumentai neatitiko kvalifikacijos reikalavimų.

R. Načajus teigė, kad tai nesutrukdys turkams statybose dalyvauti kartu su jais. „Kayi“ teikta paraiška neatitiko išankstinės atrankos kriterijų ir „Kayi“ nebuvo pakviesta (ir neteikė) preliminaraus pasiūlymo. Šiai dienai jų turima kvalifikacija yra pakankama būti mūsų subtiekėju (reikiami sertifikatai buvo gauti po išankstinės atrankos). Konkurso sąlygose nėra ribojimo asmenims, teikusiems paraiškas, tačiau nepraėjusiems pirminio etapo bei nedalyvaujantiems preliminarių pasiūlymų pateikimo etape, būti kito dalyvio, teikiančio preliminarų pasiūlymą, subtiekėju“, – anksčiau sakė jis.

Sostinės savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis gruodžio pradžioje sakė, kad tai, ar „Vilniaus nacionalinis stadionas“ galės dalyvauti nacionalinio stadiono konkurse, turėtų paaiškėti iki šių metų pabaigos.

„Iki gruodžio pabaigos nustatytas terminas dalyviui pasigrįsti savo kvalifikaciją, o vėliau, jeigu viskas su kvalifikacija bus gerai, bus prašoma abiejų dalyvių pateikti išsamų pasiūlymą“, – naujienų agentūrai BNS sakė jis.

R. Načajus ketvirtadienį sakė, kad sutartis su savivaldybe pagal dabartinį planą turėtų būti pasirašyta 2019 metų lapkritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)