Jau kitų metų sausio 1-ąją, kol Britanija dar aidės nuo naujametinių fejervekų garsų, tūkstančiai rumunų ir bulgarų tuo metu krausis lagaminus ir lauks pirmojų skrydžių į Londoną jau kaip pilnateisiai europiečiai. Net neabejojama, kad į šalį atvykusi nauja emigrantų banga ateinančiais metais gerokai sujauks nekilnojamojo turto rinką ir dėl būsimo būsto stygiaus dėl to iškels namų pardavimų kainas. Tačiau tai atskira tema, o šį kartą panagrinėkime, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš įsigyjant būstą, kas sudaro fundamentalų jo kainos pagrindą ir koks svarbus yra nepriklausomų būsto vertintojų vaidmuo Jungtinėje Karalystėje.

Dar prieš perkant naują namą ar dažais kvepiantį butą pirmasis įspūdis būna labai svarbus, tačiau neretai ir klaidingas. Atlikus gyventojų apklausą, „Royal Institution of Chartered Surveyors” nustatė, jog per pirmuosius keletą metų po būsto įsigyjimo kiekvienas namų ūkis remonto darbams visutiniškai išleidžia dar po 5750 svarų sterlingų. Nekilnojamojo turto agentūros toli gražu ne visuomet jums išvardins visus naujojo namo trūkumus, priešingai nei privalumus. Apačioje aptarsime dažiausius specialistų minėtus trūkumus, į kuriuos pirkėjai dažniausiai mėgsta numoti ranka. Tam, kad dėl šių defektų vėliau nereikėtų gailėtis, vis labiau populiarėjančia paslauga tampa nepriklausomas nekilnojamojo turto būklės vertinimas (angl. real estate survey).

Išsikririami pagrindiniai trys NT vertinimo tipai: bendras būklės vertinimas (angl. condition report), vertinimas prieš įsigyjnt būstą (angl. homebuyer report) ir pastato vertinimas (angl. building survey). Paprastai, kuo pastatas senesnis, tuo labiau rekomenduojama atlikti visus tris įvertinimus. Jeigu įsigyti nutarėte naujos statybos būstą, pirkimo sandorio įvertinimas gali būti aktualesnis, nei paties pastato būklė. Jeigu namas parduodamas netoli upės, nemažiau svarbus galimų potvynių rizikos įvertinimas. Apačioje pateikiame svarbiausius kiekvieno iš trijų vertinimo tipų akcentus.

Bendras namo būklės vertinimas

Šis vertinimas yra naudingas bendrai namo būklei ir pagrindiniams, galimai užsplėptiems namo trūkumams nustatyti. Tačiau tai nėra itin detalus NT vertinimas. Tokių aspektų, kaip pamatų tyrimas ar plytų pralaidumas šilumai, šis vertinimas nepateiks. Paslauga visutiniškai kainuoja nuo 100 iki 250 svarų.

Vertinimas prieš įsigyjnt būstą

Šis vertinimas yra populiariausias iš visų trijų, ir yra detalesnis už bendrą namo būsenos nustatymą. Prieš įsigyjant naują būstą ir nusprendus dar pasitikrinti patiems, ar pardavėjas nebando parduoti katės maiše, ši paslauga yra itin naudingas. Jeigu pirmasis, bendros būklės nustatymas, jums tik išvadins pagrindinius trūkumus, vertinimas prieš įsigyjant būstą jums pateiks detalų jų sąrašą ir, kas svarbu, rekomendacijas dėl atskirų namo dalių remonto būtinumo bei apdailos defektų. Dėl to šis detalesnis namo būklės auditas yra rekomenduojamas, jeigu perkate iš pirmo žvilgsnio geros arba patenkinamos būklės namą. Taip pat, jeigu neplanuojate didesnių renovacijos darbų, arba plika akimi negalite pastebėti prieš tai buvusios statybos ar apdailos trūkumų.

Beje, jeigu planuojate įsigyti naujus namus ir ketinate pasinaudoti būsto paskolos galimybe, nepamirškite prieš vertinimą pasitarti su paskolą suteikiančiu banku. Paprastai bankas visuomet atlieka nepriklausomą sandorio vertės įvertinimą, tačiau jis nėra toks detalus. Nusprendus atlikti gilesnę analizę, paskolos teikėjas gali jums kompensuoti visą arba dalį sumos, kuri paprastai siekia nuo 250 iki 400 svarų sterlingų.

Pilnas pastato būklės vertinimas

Pasirinkus šį nekilnojamojo turto vertinimą, riziką įsigyti namą, dėl kurio vėliau tektų gailėtis, sumažinsite iki minimumo. Taip sužinosite ne tik apie užsikimšusią kamino angą ar vonioje pelyjančias sienas, tačiau jums bus pateiktas detalus pamatų, stogo ir sienų sudedamųjų medžiagų cheminė analizė. Žinoma, ši paslauga nėra būtina ir juo labiau nepigi (vidutiniškai 1000 svarų), tačiau po jos tikrai turėsite aiškesnį suvokimą, kiek metų į priekį nereikės keisti langų, kuriuose kambariuose žiemą bus šilčiausia ir kokio senumo vamzdžiais į jūsų namus atiteka vanduo.

Pilnas pastato būklės vertinimas ypatingi rekomenduojamas ne tik tokiam nekilnojamam turtui, kurį planojama įsigyti po kapitalinio remonto, perstačius ar sujungus du namus į vieną. Pilnas vertinimas ne mažiau naudingas ir įsigyjant senos statybos būstą. Taip gali būti atrandami, specifiniai, galbūt visai nedideli defektai, tačiau dėl jų galite turėti svarių argumentų bandydami nusiderėti galutinę sandorio kainą. Taigi investicija į pilną pastato būklės vertinimą dargi gali ir atsipirkti.
Dažniausiai pro akis praleidžiamos detalės prieš perkant naują būstą

Viduje:
· Įskilimai sienose ir lubų pažeidimai
· Pelėsių kvapas ir jų židiniai, dažniausiai vonioje
· Sukiužusios medinės grindys – po jomis greičiausiai kaupsis drėgmė.
· Mažesnis nei įprastai vandens spaudimas – gali būti vamzdyno problema

Išorėje:
· Plika akimi pastebimi plytų įskilimai
· Prakiuręs stogas
· Užsikimšusi kamino anga
· Aplinkui augantys seni medžiai – gali būti pažeisti pamatai