LNK žiniose buvo teigiama, kad pastaruoju metu tautiečių akys į Ispaniją krypsta ne kaip į turistinę kryptį, bet kaip į saugią užuovėją nuo karo.

„Nuo vasario 24 dienos, kada prasidėjo karo veiksmai, mes kiekvieną dieną sulaukiame po 20 skambučių, tiek pat žinučių per dieną“, – sakė NT brokerė Ispanijoje Kristina Novikovienė.

NT Ispanijoje lietuviai domėjosi ir anksčiau, tačiau brokeriai sako, kad dabartinė situacija neprilygsta niekam. Prasidėjus karui, užklausų skaičius tiesiog šovė į viršų.

„Iki krizės, iki pandemijos turbūt būdavo 5–7 lietuviai per metus. Tai dabar vien tik sausį, vasarį ir kovą turbūt apie 30. Žymiai daugiau“, – sakė NT brokeris Ispanijoje Dainius Markevičius.

Nesvarbu, ar brokeriai parduoda, ar nuomoja būstą – dabar lietuviams tinka kone bet koks prieinamas NT Ispanijoje.

„Žinoma, pirkimas pirmoje vietoje. Kiti norėjo išsinuomoti 1, 2 ar 3 mėnesiams, išvežti savo šeimą. Esant reikalui, išvažiuoti patiems“, – sakė K. Novikovienė.

Ar nuo karto, ar nuo šaltų žiemų į Ispaniją bėgantys tautiečiai dažniausiai ieško nebrangių ir nedidelių būstų.

„Tipiškas produktas būtų 2 miegamųjų, 2 vonių butas, kuo arčiau jūros, kasdienių patogumų“, – sakė D. Markevičius.

Standartinis pirkėjas iš Lietuvos – 40–60 metų, turintis vaikų ir kilęs iš didesnio miesto.

100 kvadratinių metų kotedžas su dviem terasomis, trimis skirtingais baseinais bendrame kieme, maždaug 6 km nuo paplūdimio nutolęs viename Ispanijos kurortų kainuotų apie 130 tūkst. eurų.

„Ispanijoje NT kainos taip pat kyla, bet palaipsniui. Dar galima įpirkti“, – sakė K. Novikovienė.

Bankininkai sako, kad investicija į Ispanijos NT turi privalumų. Pavyzdžiui, nusprendusiems būstą nuomoti Ispaniškuose kurortuose tikrai netrūktų turistų. Tačiau dabar suskubti ir primygtinai pirkti būstus irgi nepatariama.

„Teigti, kad NT Ispanijoje yra tikrai, konkrečiai ir užtikrintai geresnė investicija nei NT Lietuvoje, tikrai negalėtume. Kiekviena investicija turi savo pliusų ir minusų“, – sakė Lietuvos banko vyresnysis ekonomistas Vaidotas Šumskis.

Lietuvoje NT tampa nebemiela investicija. Rinkoje NT objektų pasiūla pastebima didesnė, tačiau sandorių skaičius mažėja. Klaipėdos mieste šiemet 140, Palangoje – 80, o Vilniuje 400 sandorių mažiau nei pernai.

„Vilniuje, Kaune tas bendras sandorių skaičius mažėja 10–15 proc. Kiek didesnis pokytis matosi Klaipėdoje, ten jis sumažės maždaug trečdaliu“, – sakė Registrų centro duomenų sprendimų ir analizės departamento vadovas Paulius Rudzkis.

Lietuvos banko ekonomistas rekomenduoja nepulti investuoti į NT. Yra ir tvaresnių būdų įdarbinti pinigus.

„Į vertybinius popierius, į akcijas, į obligacijas, į investicinius fondus – tai yra tokios investicijos, kurios nereikalauja didelės pradinės investicijos“, – sakė V. Šumskis.

Investavimą tiek į NT, tiek į kitas investicijas raginama pradėti prieš tai sukaupus bent 6 mėnesių pajamų rezervą.

Čia galite pažiūrėti LNK video: