Iki 2020 į rajoną ketinama investuoti apie 180 mln. eurų ir sukurti apie 150 naujų darbo vietų. Dėl šių planų rajone šoktelėjo ir nekilnojamojo turto paklausa bei kainos.

Baldų gamybos atstovai sako, kad vėliau čia turėtų būti pastatytas ir įmonių grupės baldų gamybos kompleksas bei sukurta dar maždaug 250 darbo vietų.

VMG Akmenės rajoną pasirinko dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, dėl Vakarų Lietuvoje įkurto medienos produktų ir inovacijų klasterio, kuris turėtų sukoncentruoti baldų pramonę būtent šioje Lietuvos dalyje. Investicijų kryptį taip pat lėmė vietinės valdžios požiūris ir rajono parama išorinės projekto infrastruktūros sukūrimui, taip pat – palankios sąlygos apsirūpinti žaliava.

Medžio drožlių plokščių gamyklą ketinama statyti Akmenės rajono Menčių kaime, kur yra tinkamas sklypas ir sąlygos. Planuojama, kad naujoji gamykla per metus galės pagaminti 600 tūkst. kubinių metrų medienos drožlių. Gamykla turėtų pradėti veikti 2020 metų pradžioje.

Būstų paklausa išaugo dvigubai

Paaiškėjus, kad naujoji gamykla bus statoma Akmenės rajone, į tai netruko sureaguoti ir regiono nekilnojamojo turto rinka. Nekilnojamojo turto agentūros „Capital“ brokeris Karolis Simutis sako, kad būsto kainos šiame mieste ypatingai augo per paskutinius metus ir ypač pastaruoju metu, o tam įtakos, neabejotinai, turėjo ir žinios apie rajone planuojamą statyti medžio drožlių gamyklą.

„Kai kuriais atvejais nekilnojamojo turto kaina Akmenės rajone šoktelėjo ir 50 proc. ar net 100 proc. Naujo didelio darbdavio atėjimas į regioną tikrai lemia išaugusį susidomėjimą nekilnojamuoju turtu, kurio kainos Akmenėje vis dar yra vienos žemiausių visoje Lietuvoje“, – pranešime cituojamas K. Simutis.

Anot brokerio, būstais šiame rajone vis labiau domisi ir didesnių miestų, pavyzdžiui, Šiaulių gyventojai, kurie čia ieško įperkamesnio nekilnojamojo turto. Didelę įtaką būstų paklausai regionuose daro darbo rinkos situacija ir galimybė susirasti darbo. Jei tokios nėra – būsto vertė krenta.

Akmenės rajono savivaldybės meras Vitalijus Mitrofanovas sako, kad naujos gamyklos statybos gali tapti reikšmingu postūmiu Akmenės rajonui. „Tokios verslo investicijos šalies regionams yra gyvybiškai svarbios. Jos ne tik kuria tiesiogines darbo vietas, bet ir papildomą pridėtinę vertę, suteikia teigiamą impulsą kitiems smulkesniems verslams kurtis, išjudina ir viešąjį sektorių bei apskritai suteikia regionams taip reikalingos gyvybės. Geri dalykai gali vykti ir regionuose, kuriuos dažniausiai kažkodėl norima matyti ir parodyti tik iš blogosios pusės“, – sako V. Mitrofanovas.

Pagal pasirašytą investicinę sutartį rajono valdžia prisiėmė įsipareigojimą, tikėdamasi gauti Vyriausybės finansavimą, skirti 4 mln. eurų reikiamos projekto infrastruktūros sukūrimui. Mero teigimu, rajonui tai yra išties nemenkos lėšos, kai kitos Lietuvos laisvosios ekonominės zonos ir pramonės parkai gaudavo lėšų iš centrinės valdžios. V. Mitrofanovas įsitikinęs, kad siekiant pritraukti investicijas regionai kitaip negali konkuruoti su šalies centrais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)