Avižieniuose, Saulės g., namą besistatanti Dalia (vardas pakeistas – red.) jau po mėnesio norėtų įsikraustyti į seniai išsvajotus namus. Deja, jos šeimos svajonę griauna iki galo nesutvarkytos vandentiekio ir nuotekų sistemos, prie kurių namas negali būti prijungtas.

Nepaaiškina, kodėl nebaigia darbų

Dalia pasakojo, kad vandentiekio ir nuotekų projektas turėjo būti pabaigtas dar pernai, tačiau iki šiol būsimi naujakuriai negali sužinoti, kada darbai bus pabaigti ir jie galės persikelti į naujus namus.

„Labiausiai nuo tokių neatsakingų verslininkų veiksmų nukenčia eiliniai žmonės ir jaunos šeimos, negalinčios įsikurti savo namuose. Tiek pastangų įdedame, norėdami pastatyti savo šeimai naują būstą, suteikti geresnes gyvenimo sąlygas mažiems vaikams, o galų gale atsiremiame į sieną ir negalime apsigyventi savo namuose. Pardavėme savo gyvenamą būstą ir dabar esame priversti nuomotis vietą gyventi, mokėti paskolą už namą, šildyti jį ateinančią žiemą“, - skundėsi moteris.

Projektas Dalios namo apylinkėse sutvarkyti vandentiekį ir nuotekų sistemą prasidėjo dar 2009 m. Tuomet UAB „Nemėžio komunalininkas“ paskelbė projektą dėl rangos darbų. Avižieniuose rangos darbus buvo pavesta atlikti UAB „VITI“. Užsakymų vertė apie 5 mln. Lt.

Dalia pasakojo, kad „Nemėžio komunalininko“ atstovai su gyventojais bando aiškintis, kodėl UAB „VITI“ neužbaigia darbų, tačiau aiškaus atsakymo taip ir nesulaukia.

„Didžioji dalis naujakurių statosi namus iš paskolos lėšų, yra įsipareigoję bankams priduoti pastatytus namus, o to padaryti net neturi galimybės. Statomų namų statybos leidimuose nurodyta sąlyga prisijungti prie centralizuotų tinklų ir kitos galimybės žmonėms net nėra“, - pripažino pašnekovė.

Problema - rangovai

UAB „Nemėžio komunalininkas“ direktorius Viktor Tankeliun portalui DELFI teigė, kad Avižienių naujakuriai negali prisijungti prie bendros vandentiekio ir nuotekų sistemos dėl rangovų kaltės.

UAB „VITI” dar 2013 m. rudenį buvo įpareigotas rekonstruoti esamą buitinių nuotekų liniją, tačiau tinklų renovacijos darbai nebuvo užbaigti, nes daliai renovacijos darbų buvo atliekamas projekto taisymas dėl netinkamo nuolydžio. Tačiau nebaigti renovacijos darbai neleidžia užbaigti Avižieniuose visų tinklų klojimo darbų.

„Pirmiausia buvo techninių problemų, užsitęsė darbai, o dabar liko nedaug darbų pabaigti, bet niekaip nepavyksta“, - aiškino V. Tankeliun.

Pasak jo, rangovai aiškina, kad seni tinklai blogai padaryti ir nuolydis netinkamas, todėl iš užsakovo prašo daugiau pinigų. Dėl to darbai ir užsidelsė.

„Konkursai buvo vykdomi 2010 m. Tuo metu įmonės neturėjo darbų, o čia buvo nemažas objektas. Visi norėjo laimėti, dalyvavo su labai mažomis kainomis“, - teoriją, kad rangovui pakilus kainai trūksta lėšų užbaigti projektą, kėlė pašnekovas.

V. Tankeliun teigė, kad nepavykstant su rangovu susitarti dėl darbų baigimo yra mąstoma apie sutarties nutraukimą, tačiau toks sprendimas gyventojus paliktų dar blogesnėje padėtyje.

„Jiems yra duotas paskutinis terminas, kada turi mums pateikti argumentus arba pabaigti darbus. Jei ne, nutrauksime sutartį. Tai turėtų paaiškėti dviejų savaičių bėgyje“, - aiškino UAB „Nemėžio komunalininkas“ vadovas.

Nutraukus sutartį turėtų būti skelbiamas naujas konkursas, tačiau viskas gali užsitęsti gana ilgai: „Todėl ir bandome priversti rangovus pabaigti darbus, nes, jei pradėsime nutraukinėti sutartį, tai jie turės teisę apskųsti sprendimą. Teismai užsitęs metus ar daugiau“.

Žada iki rugsėjo darbus užbaigti

UAB „VITI“ rinkodaros direktorius Rimantas Grigaitis tikino, kad darbai, leisiantys naujakuriams prisijungti prie vandentiekio ir nuotekų sistemos bus baigti iki rugpjūčio 25 d.

„Atsirado papildomi nenumatyti darbai, nes objekte yra renovuojama nuotekų linija, einanti po parduotuve. Ten reikalinga projekto korektūra, naujas darbų atlikimas. Atsiranda papildomi darbai ir suderinimo procedūra užtrunka“, - aiškino įmonės atstovas.

Paklaustas, ar nenumatytiems darbams yra prašoma papildomų lėšų, R. Grigaitis atsakė: „Prašymus esame pateikę, bet jie nėra patvirtinti, tai, kol nepatvirtins, teisiškai negalime jų atlikti“.

Pašnekovo teigimu, iš viso atlikta apie 95 proc. darbų, liko tik baigiamieji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)