Nutraukė sutartį

Apie vystytojų planus nukirsti minimą ąžuolą teigia nežinoję ir miesto valdžia, ir projekto autoriai. Pirmadienį meras Valdas Benkunskas pareiškė, kad įmonei „Rinktinės NT“ gresia baudžiamoji atsakomybė, o architektų biuras „Do architects“ nutraukė sutartį.

Do architects“ vadovė ir įmonės bendraįkūrėja Sabina Grincevičiūtė teigia, kad sekmadienį vakare projekto vystytojui „Rinktinės NT“ buvo išsiųstas raštas, inicijuojantis sutarties nutraukimą.

Anot architektų, bendrovei „Rinktinės NT“ priklausančiame sklype Vilniuje projekto kurta architektūrinė ir urbanistinė vizija buvo paremta dviem kvartalo centre ir sklypo šone augančiais ąžuolais.

„(...) Prie šio sklypo dirbome septynerius metus, per tą laiką buvome nagrinėję įvairiausius sklypo užstatymų variantus. Penktadienį, dieną prieš medžio nukirtimą, išsiuntėme užsakovo tvirtinimui atnaujintus brėžinius su išsaugotu centriniu ąžuolu, kaip pagrindine projekto ašimi, pagal arboristo šaknų tyrimą ir jo rekomendacijas, todėl vystytojų sprendimas mums netikėtas, esame šoke“, – pranešime žiniasklaidai sakė „Do Architects“ bendraįkūrėja, architektė Gilma Teodora Gylytė.

Planuoti keturi pastatai

0,73 ha sklype, Ceikinių g. 2, kuris nuo 2016 m. priklauso įmonei „Rinktinės NT“, buvo projektuojamas administracinės ir viešbučio paskirties pastatų kvartalas. VŽ skelbė, kad viso projekto vertė siekia per 45 mln. Eur.

Anot autorių, šis projektas 2020 ir 2021 metais buvo pristatytas Lietuvos Architektų Rūmų tarybai (RAT), gauta rekomenduojančio pobūdžio teigiama išvada.

2021 m. spalio mėnesį įvyko pirmasis projekto viešinimas, kuriame buvo pristatyta aplink ąžuolą kuriama projekto idėja, projektas papildytas pagal Vilniaus miesto savivaldybės gautas pastabas, ir 2022 m. birželio mėnesį buvo viešinimas antrą kartą.

Po pastarojo viešinimo buvo atlikta arboristinė medžio šaknų revizija ir tyrimas, pagal jų rekomendacijas pakoreguoti projekto sprendiniai tolesniam projektinių pasiūlymų derinimui.

Kaip rašoma 2022 m. projektiniuose pasiūlymuose, kuriuos parengė „Do Architects“, kvartale planuojami keturi pastatai: trys administracinės paskirties ir vienas – viešbučių paskirties, kuriame gali būti ir ilgalaikė nuoma su gyvenamąja funkcija. Pastatai yra pakankamai dideli, kiekvienas apie 4000-4500 kv. m bendro ploto.

Projektuojami pastatai yra sklype adresu Ceikinių g. 2, Vilnius. Sklypas yra centrinėje miesto dalyje, gretima intensyviai vykstančių urbanistinių pokyčių. Sklypas iš rytinės pusės ribojasi su Rinktinės gatve, iš šiaurės ir vakarų – su Ceikinių gatve. Pietinėje pusėje ribojasi su Maskvos namų bei gyvenamojo daugiabučio pastato sklypais.

Dokumente rašoma, kad žemės sklypas patenka į Vilniaus senamiesčio teritorijos apsaugos zoną, jam taikomos specialiosios žemės naudojimosi sąlygos, viena iš jų – saugotini želdiniai (medžiai ir krūmai), augantys ne miškų ūkio paskirties žemėje.

Sklype auga du šimtamečiai ąžuolai – vienas sklypo viduryje, kitas sklypo pakraštyje ties Ceikinių gatve. Taip pat auga keletas kitos rūšies medžių – paprastosios eglės, paprastieji klevai, mažalapės liepos, trešnės. Teritorijoje nėra saugomų kultūros paveldo objektų.

Šiuo metu sklype esamų pastatų nėra. Anksčiau sklypo teritorijoje stovėjo vieno aukšto su mansarda medinis namas su metaliniu garažu ir vieno aukšto su mansarda medinis namas, rekonstruotas su priestatais. Minėti statiniai šiuo metu yra demontuoti ir išregistruoti. Šiuo metu dalyje sklypo veikia automobilių stovėjimo aikštelė, likusi sklypo dalis yra tuščia.

Nurodoma, kad pastatų bendras plotas – 25,6 tūkst. kv. m. Pastatų aukštis siekia 7-10 aukštų. Suplanuota 1115 darbo vietų, 202 automobilių stovėjimo vietų, o viešbutyje – 114 kambarių.

Didžioji dalis pirmuose aukštuose esančių patalpų yra numatomos viešo naudojimo: maisto prekių parduotuvė, restoranai ir kavinės, sporto ir sveikatingumo centras, kitos komercinės patalpos.

Do architects vizualizacijos.

Viršutiniuose aukštuose projektuojamos administracinės ir viešbučio patalpos. Dviejuose (A ir B) pastatuose projektuojamos biurų patalpos. Kitame pastate (C) didžioji dalis patalpų numatoma administracinės paskirties – projektuojami biurai, likusioje dalyje numatomi viešbučio numeriai. Ketvirtame pastate (D) taip pat planuojami viešbučio paskirties numeriai.

Kaip pažymima projektiniuose siūlymuose, patalpos nėra skirtos nuolat gyventi šeimoms, numatomas trumpalaikis apsistojimas: nuo 1-2 sav. iki kelių mėn. viešnagėms.

Numatoma, kad kambariais naudosis verslo klientai, būsimo nacionalinio konferencijų centro lankytojai, pasiturintys studentai, laisvalaikio keliautojai, įskaitant nedideles šeimas, atvykstantys į miestą aukštesnių pajamų darbuotojai.

Planuota pašalinti arba perkelti dar 8 medžius

Pačiame kvartalo centre numatytas vidinis kiemas, kurio pagrindinis akcentas – išsaugotas šimtametis ąžuolas, nurodoma projekte. Aplink ąžuolą numatytos restoranų terasos ir vieša vaikų žaidimo aikštelė. Vakarinėje sklypo dalyje prieš Vilniaus „Santaros“ gimnazijos ir progimnazijos pastatą formuojami želdynai saugomam brandžiam ąžuolui Ceikinių gatvėje.

2022 m. projekte buvo pabrėžiama, kad ypač daug dėmesio skiriama išsaugoti dviem sklype augantiems ilgamečiams ąžuolams, o kiti 8 medžiai gali būti šalinami arba persodinami. Vis dėl to pastarieji įvykiai rodo, kad vieno išsaugoti nepavyko.

Taip pat sklype numatomi du naujai sodinami medžiai – paprastieji klevai.

„Ypatingas dėmesys skiriamas sklype augantiems dviem šimtamečiams ąžuolams. Abu ąžuolai išsaugomi, glaudžiai bendradarbiaujant su arboristu, vadovaujantis jo rekomendacijomis. Prieš statybų pradžią proporcingai apgenimi, taip užtikrinant medžių adaptacinį periodą, maitinami naudingomis medžiagomis.

Taip pat išsaugomi 2 klevai ir 2 liepos, augantys prie Rinktinės g. ir Ceikinių g. sankryžos. Kiti 8 medžiai šalinami arba persodinami, jei jų būklė yra tinkama persodinimo procesui.

<...> Kertant sklype esančius medžius, numatomas kompensavimas – kertamų medžių diametrų suma kompensuojama tokia pat naujai sodinamų medžių diametrų suma. Medžius būtų numatoma sodinti už sklypo ribų palei Rinktinės bei Ceikinių gatves, tarp parkavimo vietų numatomas persodinti į netoliese esančią vietą dėl naujų parkavimo vietų, reikalingų aptarnaujančio transporto sustojimui, įrengimo“, – rašoma dokumente.

Kaip minėta, sklype auga dar vienas ilgaamžis ąžuolas, tačiau jo, kaip tikina bendrovė, kirsti neplanuojama. O miesto valdžia pažadėjo šį medį prižiūrėti nuo galimų pasikartojančių piktavališkų veiksmų.

„Šis medis tebeauga ir bendrovės bus toliau saugomas. Net jei tai neprivaloma pagal galiojantį detalųjį planą ir teisės aktus, bendrovė išsaugos prieš mokyklą augančią ilgaamžę liepą“, – pirmadienį pranešime žiniasklaidai patikino bendrovės „Rinktinės NT“ vadovas.

Do architects vizualizacijos.


Savivaldybė leidimų nedavė, gresia baudžiamoji atsakomybė

Projekto statybas buvo tikimasi pradėti dar šių metų pradžioje, bet, panašu, kad jos bus arba atidėtos, arba jų statyboms miesto valdžia apskritai nebepritars.

Vilniaus meras V. Benkunskas pirmadienį žurnalistams kalbėjo, kad šiame sklype objektas dar nėra gavęs statybų leidimo, o jo vystytojas po šio įvykio gali ir nebegauti.

„Objektas net nėra pradėtas statyti. Kitaip tariant – jis pradinėje statybų iniciavimo stadijoje. Projektiniai pasiūlymai nėra patvirtinti, vyksta diskusijos, kaip tas sklypas galėtų būti užstatytas. Aš neįsivaizduoju, ką dabar turėtų atnešti sklypo savininkas į savivaldybę, kad tenkintų tiek savivaldybės, tiek visuomenės lūkestį, kas tam sklype galėtų būti.

Mano subjektyviu vertinimu, jeigu būtų atneštas planas, kad visame perimetre būtų užsodintas ąžuolų parkelis, tokiu atveju diskusija galima. Visais kitais atvejais nežinau, kokiais argumentais reikėtų šnekėtis, kad po šio atvejo pirmiausia patvirtintume projektinius pasiūlymus ir galiausiai būtų išduotas statybų leidimas“, – komentuoja Vilniaus meras.

Anot jo, po šio vystytojo veiksmo atsakas bus labai griežtas ir bekompromisis.

Savivaldybės teisininkai jau baigia parengti prašymą generalinei prokuratūrai pradėti ikiteisminį tyrimą bent dėl trijų Baudžiamojo kodekso straipsnių pažeidimų, t. y. dėl nusikalstamų veikų, už kurias gresia baudžiamoji atsakomybė. <...> Matome, kad padaryta žala gamtai, savivaldžiavimas ir statybas reglamentuojančių teisės aktų pažeidimas“, – kalbėjo V. Benkunskas.

Vilniaus savivaldybės vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis pažymėjo, kad pjovimo darbus vykdė estų įmonė „Endless Forest“, o leidimas kirsti medį nebuvo gautas.

„Mums atrodė, kad rastas sprendimas (...), bet vystytojui pritrūko automobilių stovėjimo vietų, buvo kilęs poreikis daryti dar vieną automobilių stovėjimo aukštą po pastatu ir, greičiausiai, jie bandė pašalinti problemą, kuri brangino projektą, – tvirtino jis.

Do architects vizualizacijos.

Bendrovė stabdo projektą

O pati bendrovė patvirtino, kad nekilnojamojo turto projektas kol kas yra stabdomas. Pirmadienį popiet bendrovė „Rinktinės NT“ išplatino savo komentarą žiniasklaidai.

„Savo, kolegų ir mūsų kompanijos vardu apgailestauju dėl šios situacijos ir sukeltų neigiamų emocijų. Vykdėme lietaus nuotekų tinklo remonto darbus savo sklype ir turėjome pašalinti medį, nes jo šaknų plotas patenka į lietaus nuotekų tinklą ir daro jam žalą. Mūsų sprendimas buvo pagrįstas galiojančiu detaliuoju planu, bet, deja, mes pilnai neįvertinome medžio svarbos bendruomenei ir platesnei visuomenei.

Šiandien pasiūlysiu Vilniaus merui ir vyriausiajam architektui suderinti susitikimą, kad atsiprašyčiau ir paaiškinčiau kompanijos poziciją. Užtikriname, kad vienintelis sklype saugomas medis – arti sklypo ribos augantis ąžuolas – bus išsaugotas. Esame atviri diskutuoti dėl sprendimų, kaip šioje vietoje prisidėti prie daugiau žalumos sukūrimo.

Mūsų įmonių grupė Lietuvoje veikia nuo 1999 m. Per šiuos 24 metus neturėjome teisinių iššūkių, tad labai prašome nedaryti esminių išvadų. Mes savo išvadas jau pasidarėme ir iš šios situacijos pasimokysime“, – komentare cituojamas bendrovės vadovas T. Ojala.

„Projektinių pasiūlymų rengimo užduotis turi būti rengiama, vadovaujantis detaliuoju planu, todėl savivaldybės reikalavimas išsaugoti aptariamą medį teisiškai yra nepagrįstas ir perteklinis. Visgi mes siūlėme alternatyvas, įskaitant medžio perkėlimą. Nesuprantame, kodėl savivaldybė nesivadovauja teisės aktais ir kodėl savivaldybei siūlytos alternatyvos netiko“, – rašoma komentare.

Kas valdo bendrovę?

0,73 ha sklypas Ceikinių g. 2 nuo 2016 m. priklauso įmonei „Rinktinės NT“. Kaip nurodoma Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje, įmonės pagrindinė veikla susijusi su nekilnojamo turto pirkimu, pardavimu, nekilnojamo turto, valdomo nuosavybės teise, nuoma.

„Rinktinės NT“, dalyvaujant trims valdyboms nariams, Estijos piliečiams – Toomas Aak, Taavi Ojala ir Indrek Moorats – Lietuvoje įsteigta 2015 m.

Vienintelis „Rinktinės NT“ akcininkas yra Nyderlanduose registruota „ELL Real Estate Holding“, kuri priklauso Estijoje registruotai „Kapitel“.

Ataskaitoje nurodoma, kad iki 2018 m. 100 proc. „Rinktinės NT“ akcijų valdė Estijos bendrovė AS „E.L.L. Kinnisvara“, kuri buvo reorganizuota prijungimo būdu ir po reorganizacijos baigė veiklą. Nuo to laiko visas akcijas valdo Estijos įmonė AS „Kapitel“, po reorganizacijos perėmusi visas AS „E.L.L. Kinnisvara“ teises ir pareigas.

Nuo 2018 m. gruodžio 12 d. 100 proc. akcijų valdo Nyderlandų „ELL Real Estate Holding“. Bendrovės patronuojanti vadovaujanti įmonė yra AS „Riverito“ (100 proc.).

Bendrovė yra pateikusi finansinius duomenis tik už 2021 m. Tais metais ji patyrė 144 793 Eur nuostolių, o pardavimo pajamos siekė 14 520 Eur.

„Sodros“ duomenimis, šiuo metu įmonėje dirba 4 darbuotojai, o vadovas – estas Taavi Ojala.

Verslo ryšiai

Kaip skelbia ELTA, Estijos registre nurodoma, kad „Kapitel“ akcininkas yra „Kapitel Group“, kurios galutiniu naudos gavėju nurodomas T. Annusas.

T. Annusas verslo naujienų laikraščio „Aripaev“ 2022 metais buvo įvardintas turtingiausiu žmogumi Estijoje. Verslininko valdomos įmonės laikomos vienomis sėkmingiausių nekilnojamojo turto bendrovių Baltijos šalyse.

Kaip skelbiama nekilnojamo turto plėtros bendrovės „Merko Ehitus“ tinklapyje T. Annusas yra šios bendrovės bei „Kapitel“ stebėtojų tarybos pirmininkas. T. Annusas taip pat yra pagrindinis „Merko Ehitus“ akcininkas, o šiai įmonei anksčiau vadovavo. Nuo 2008 m. jis taip pat eina Estijos bendrovės „Jarvevana“ valdybos nario pareigas, priklauso šalies statybos rangovų asociacijos valdybai.

„Kapitel“ savo tinklapyje nurodo, kad šiuo metu plėtoja du projektus Vilniuje. Pirmasis – 20 tūkst. kvadratinių metrų gyvenamųjų ir komercinių patalpų kompleksas „Rinktines development project“ Ceikinių gatvėje. Būtent čia šeštadienį buvo nukirstas ąžuolas.

Dar vienas projektas – verslo centras „OXY Offices“ Šnipiškėse, Kernavės gatvėje. Bendras šio projekto plotas siekia 14,3 tūkst. kv. m, jį sudarys du 5 ir 7 aukštų biurų pastatai.

„Kapitel“ Lietuvoje 2008 m. pastatė prekybos centrą „Panorama“, kurį iki šiol valdo, o 2017 m. – verslo centrą „Narbuto 5“. Be to, bendrovė planuoja biurų pastato statybas prie „Compensos“ koncertų salės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)