Lietuvos bankas užsimena, kad šiemet rinkos dalyviams diskusijai bus pateiktas atnaujintas Atsakingojo skolinimosi nuostatų variantas. Žadama ir kitokių naujienų, susijusių su būsto paskolomis.

„Čia nedarysime jokių staigių judesių“, – ketvirtadienį vykusiame metiniame Lietuvos bankų asociacijos renginyje Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pasak jo, paskutiniu metu iš rinkos dalyvių buvo sulaukta įvairių pasiūlymų dėl makroprudencinių priemonių, susijusių su atsakinguoju skolinimusi.

Vitas Vasiliauskas

„Mes įsivaizduojame, kad atsakingo skolinimo nuostatai turėtų būti taisyklių rinkinys – baigtinis sąrašas priemonių, kurias būtų galima vienaip ar kitaip aktyvuoti, pakeisti, pasikeitus situacijai rinkoje ar šalies ekonominei situacijai“, – konferencijoje kalbėjo Lietuvos banko vadovas.

Kaip teigė V. Vasiliauskas šis baigtinis priemonių sąrašas rinkos dalyviams aptarti turėtų būti pateiktas per šiuos metus.

„Tačiau jokių staigių judesių nebus, suprantame, kad bet koks judesys Atsakingo skolinimo nuostatuose reiškia papildomas investicijas į informacines sistemas, – komercinių bankų atstovus ramino Lietuvos banko valdybos pirmininkas. – Tiesiog norime išdiskutuoti baigtinį sąrašą, kad prireikus priemones būtų galima aktyvuoti be papildomo pasirengimo“.

DELFI primena, kad pernai lapkritį pakeistus Atsakingojo skolinimosi nuostatus ilgiausias būsto paskolos laikotarpis sutrumpėjo nuo 40 iki 30 metų, o bankams siūloma neduoti paskolos, jei skolos gavėjas negalėtų jos išsimokėti palūkanų normai pakilus iki 5 proc.

Pagal naujus atsakingojo skolinimo nuostatus maksimali kredito gavėjo mėnesinė kreditų grąžinimo ir palūkanų įmokų suma negali viršyti 40 proc. pajamų.

Metinėje Lietuvos bankų asociacijos konferencijoje V. Vasiliauskas užsiminė ir apie planuojamas naujoves, susijusias su būsto paskolų išdavimo taisyklėmis, kurios yra susijusios su Būsto direktyvos perkėlimu Lietuvoje.

„Įstatymo projektas dabar yra parengtas ir yra derinimo stadijoje institucijose“, – kalbėjo Lietuvos banko vadovas.

Pagal pagrindines projekte numatytas nuostatas numatyta, kad komercinis bankas būtų įpareigotas vartotojui pateikti suprantamą informaciją apie būsimą paskolą ir jos sąlygas, kas leis lengvai palyginti skirtingų kredito įstaigų pasiūlymų skirtumus.

„Dar viena nuostata – rizika, susijusi su užsienio valiutų kursų svyravimu“, – pastebėjo V. Vasiliauskas.

Pasak jo, dabar įstatyme numatyta, kad kredito valiuta susieta su paskolos gavėjo pajamų valiutos pasikeitimu.

Naujos pataisos leistų paskolos turėtojui pasikeisti į naują valiutą, bet čia V. Vasiliauskas mato galimybę pakeitimams ir, pavyzdžiui, kad klientas, sudarydamas būsto paskolos sutartį, galėtų iš anksto įtraukti sutartyje valiutas, į kurias būtų galima keisti paskolos valiutą, ar bankas galėtų numatyti valiutų sąrašą, kuriomis galiotų būsto paskolos.

Taip pat pagal naujas nuostatas komerciniai bankai būtų įpareigoti sudaryti klientams palankesnes sąlygas grąžinant paskolą anksčiau laiko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)