Nekilnojamo turto (NT) specialistas pabrėžia, kad kitų Europos šalių patirtis rodo, kad NT kainoms įtaką daro ne valiutos pakeitimas, o bendras šalies ekonomikos ciklas.

Apžvelgdamas butų pardavimų rodiklius Taline, Rygoje ir Vilniuje, S. Vagonis pastebėjo, kad 2011 m. sausio mėnesį, kai estai įsivedė eurą, butų sandorių skaičius, palyginus su 2010 m., Taline sumažėjo 2 proc., Vilniuje išaugo – 6 proc., Rygoje išaugo – 15 proc.

Žiūrint į 2010 m. lapkričio ir 2011 m. sausio butų pardavimų rodiklius Taline matyti, kad įsivedus eurą sandorių skaičius sumažėjo net 47 proc. Vis dėlto panikos dėl tokių rodiklių S. Vagonis nekelia.

„Stebuklų įvedus eurą nėra. Rinkoje vyrauja sezoniškumas. Naujų metų pradžioje gyventojai labiau vengia pirkti būstą. Labai maža tikimybė, kad įsivedus eurą vyks kažkas stebuklingo ar rinka bus daug aktyvesnė, - kalbėjo NT ekspertas. - Pakeitus valiutą žmonės iškart nepuola pirkti butų, nes iš pradžių bando prie euro prisitaikyti buitiniu lygmeniu“.

Saulius Vagonis
S. Vagonis teigė, kad nepaisant, ar Lietuva įsives eurą, NT kainos yra „pasmerktos“ augti dar mažiausiai bent porą metų.

Vis dėlto pasiremdamas kitų euro zonos narių pavyzdžiu specialistas teigė, kad euro įvedimas – kainų augimo negarantuoja. NT kainų pokytis priklauso nuo šalies ekonomikos ciklo. Kadangi šiuo metu Lietuvoje prognozės optimistiškos, kainų augimo, pasak specialisto, visgi galima tikėtis artimiausius dvejus metus.

„Reikia klausti ne to, ar pasikeis valiuta, o kokia bus šalies ekonomikos būklė keičiant valiutą, - teigė „Ober Haus“ atstovas. - Šiais ir ateinančiais metais NT kainos yra užprogramuotos augti“.

Žiūrėdamas į NT kainų kreivę, S. Vagonis teigė pastebintis, kad šiuo metu NT kainos pradeda lipti iš dugno ir rinkoje jaučiamas atsigavimas. Optimistinę nuotaiką išlaiko ir ekonomistų prognozės šalies ekonomikos augimui artimiausiais metais.

„Matosi, kad jau ir žmonės tiki Lietuvos ekonomikos perspektyva“, - pridėjo NT ekspertas.

Nors jau pasigirsta kalbų, kad į aktyvias naujų butų statybas pasinėrę vystytojai suformuos naujų butų perteklių rinkoje, S. Vagonis teigia, kad palyginus su 2009 m. butų pasiūlos rodikliai dar nėra sugrįžę į prieškrizinę padėtį.

Svarstydamas, kada į viršų kylanti kainų kreivė galėtų vėl patraukti žemyn, NT eskpertas įvardijo anksčiausiai 2017-2018 m.

„Tuo metu jau turėtų būti pakilusios ir centrinių bankų bazinės palūkanos. Galų gale sunku sakyti, kaip bus su paklausa ir pasiūla. Lėtėjant paklausai gali iš inercijos statomi projektai šiek tiek perpildyti rinką. Be to, žiūrint iš demografinės pusės, šiuo metu jaunų žmonių skaičius yra didelis ir vėliau šios amžiaus grupės žmonių mažės, tai tikėtina, kad turėsime labai aktyvią rinką šiemet ir kitąmet, o kažkada ciklas turės patraukti ir žemyn, bet, manau, ne anksčiau 2017-2018 m.”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)