Valstybinės darbo inspekcijos Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vyriausioji darbo inspektorė Rita Zubkevičiūtė teigė, kad temperatūra, kurią darbdavys turi užtikrinti darbuotojams, yra nurodoma higienos taisyklėse: „Išskiriamos temperatūros į šiltąjį ir šaltąjį laikotarpius. Visi darbai, kuriuos dirba darbuotojai, taip pat yra suskirstyti į penkias kategorijas: nuo labai lengvo, kai žmogus dirba sėdėdamas, iki labai sunkaus fizinio darbo, kai dirbama kroviku, šaltkalviu ar pan. Kuo lengvesnis fiziškai darbas, tuo patalpoje leidžiama aukštesnė temperatūrą. Kuo darbas fiziškai sunkesnis, tuo darbe turi būti vėsiau“.

Sėdimą darbą dirbančiam biuro darbuotojui geriausia – 23-25 laipsnių temperatūra. Fizinį darbą dirbančiam asmeniui reikėtų užtikrinti 18-20 laipsnių temperatūrą vasaros metu.

Darbuotojai aktyviai skundžia

„Prižiūrėdami darbovietes taikome bendras prevencines priemones. Jei įmonėje apsilanko inspektorius, vyksta pokalbis su darbdaviu ir nurodomi pažeidimai. Jei darbdavys su pastabomis nesusitvarko, tada jau taikomos ir finansinės drausmės priemonės“, - aiškino specialistė.

R. Zubkevičiūtė neslėpė, kad darbuotojai į karštį žiūri gana neatlaidžiai ir Darbo inspekcijai dažnai apskundžia darbdavius. „Vasarą ypač dažnai sulaukiame biurų darbuotojų, kurie kenčia nuo sugedusių kondicionierių ar jų nebuvimo, skambučių“, - pasakojo pašnekovė.

Kaip darbdavys užtikrins reikiamą temperatūrą, Darbo inspekcijai nesvarbu, tiesiog privaloma, kad šiluma darbo vietoje atitiktų reikalavimus. „Nebūtinai viską išsprendžia kondicionieriai. Kartais patalpose išvis jų nebūna, tuomet kartais kraustomasi ir į naujas patalpas. Kitose vietose užtenka remonto ar žaliuzių“, - kalbėjo specialistė.

Lauke dirbančiųjų sveikata rūpinasi mamos ir antrosios pusės

Lauke dirbantiems darbuotojams temperatūros reikalavimai netaikomi, tiesiog rekomenduojama darbuotojas sudaryti sąlygas pertraukoms. „Nepertraukiamai žmogus dideliame karštyje gali dirbti tik ribotą laiką. Pavyzdžiui, valandą dirbti, o paskui ilsėtis dešimt minučių. Tačiau draudimo, kad kepinant karščiui negalima dirbti lauke, nėra. Apie darbo sąlygas lauke reikėtų susitarti kolektyvinėje arba darbo sutartyje“, - aiškino Darbo inspekcijos atstovė.

Reikalavimų nėra ir dėl geriamo vandens tiekimo darbuotojams, esant karštam orui. Patariama dirbantiems karštose patalpose, pavyzdžiui, cechuose, sudaryti sąlygas galimybei buitinėse patalpose atsigerti. Bendrojoje įmonių tvarkoje nurodoma, kad darbe turi būti priėjimas prie geriamo vandens - užtenka ir krano, iš kurio teka švarus vanduo.

R. Zubkevičiūtė teigė negalinti pasakyti tikslaus skaičiaus darbuotojų, kurie praėjusią vasarą pasiskundė netinkama temperatūra darbo vietoje. „Bent jau man, kai oras sušyla virš 30 laipsnių karščio, kasdien paskambina apie 5-10 žmonių. Dažniausiai skundžiasi biurų ar parduotuvių darbuotojai. Dėl darbo lauke pasipiktinimų nesulaukiame, bet kartais paskambina susirūpinusios jų mamos ar draugės“, - teigė inspektorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)