„World bank“ duomenimis, 2013 m. Suomijos populiacija augo 0,5 proc. Nors šalis kol kas nekirto slenksčio, nuo kurio pradeda mažėti populiacija, miestų savivaldybės skiria daug dėmesio, kad šalis būtų patraukli gyventojams.

Vienas iš tokių pavyzdžių – ketvirtas pagal gyventojų skaičių Suomijos miestas Vantaa. Miestui kyla sunki užduotis – prasiveržti pro vešlią Helsinkio lapiją. Didelis pagalbininkas miestui neužmigti letargo miestu – šalia esantis Helsinkio (Vantaa) oro uostas.

Šiuo metu Vantaa mieste savo pagrindines būstines yra įkūrusios tokios lietuviams girdėtos įmonės kaip dažų gamintojas „Tikkurila“ ar greito apsipirkimo parduotuvės tinklas „R Kioski“.

Suomijoje gyventojų skaičius miestams – gyvybiškai svarbus. Be šiokios tokios pagalbos iš valstybės savivaldybės gyvena iš gyventojų mokamo savivaldybių mokesčio, kuris svyruoja nuo maždaug 16 iki 22 proc. Tokį mokestį miestui gyventojai moka nuo gaunamų pajamų. Vantaa mieste mokestis siekia 19 proc.

Norėdama pritraukti kuo daugiau gyventojų Vantaa savivaldybė nusibrėžė konkrečius planus ir pradėjo kurti žmonėms ir verslui reikalingą infrastruktūrą.

Kaip portalui DELFI pasakojo miesto architektė Asta Tirkkonen, dar 2007 m. miestas nusprendė iki 2030 m. gyventojų skaičių padidinti iki 240 tūkst. gyventojų. Tuo metu mieste gyveno apie 190 tūkst. gyventojų. 2014 m. jų priskaičiuojama jau daugiau nei 208 tūkst.

Tarp tikslų įrašyta ir planai po penkiolikos metų turėti 125 tūkst. darbo vietų.

Miesto plėtra planuojama pagrindiniuose rajonuose. Griaunant senus pastatus ar urbanizuojant gamtai paliktus plotus kuriamos tiek verslui, tiek gyventojams skirtos erdvės.

Bene daugiausia dėmesio skiriama centriniam miesto rajonui – Tikkurila. Čia yra įsikūrusi trečia pagal intensyvumą Helsinkio apylinkėse traukinių stotis. Stotis visai neseniai buvo atnaujinta, o šalia jau pradėtas įgyvendinti trijų etapų statybos projektas.

Šio projekto metu kuriamas „Dixi“ prekybos ir verslo centras. Pirmuoju etapu šalia traukinių stoties buvo įrengtas autobusų terminalas, pastatyta 6,3 tūkst. kv. m komercinių patalpų ir 7,36 tūkst. kv. m biurų patalpų.

Pastatą stačiusios Suomijos statybos bendrovės „YIT“ projektų vadovė Janna Nieminen mini, kad per dieną prekybos centre, esančiame prie pat traukinių stoties, apsilanko apie 20 tūkst. žmonių.

Prie traukinių stoties jau pradėtas ir antras statybų etapas, kurio metu bus pastatyta 5,2 tūkst. kv. m prekybos patalpų ir 9,4 tūkst. biuro patalpų. Trečiame etape bus statomos 2 tūkst. kv. m prekybos patalpų ir 3,9 tūkst. kv. m plotą užimantis viešbutis.

Statant biurų ir prekybos patalpas šalia dygsta ir gyvenamieji namai. Šalia naujo prekybos ir biurų centro „YIT“ bendrovė pastatė jau du daugiabučių kompleksus.

Intensyvūs vystymo darbai vykdomi ir planuojami ne tik centrinėje Vantaa miesto dalyje.

Kaip pasakojo miesto architektė A. Tirkkonen, Vantaa miesto Kivisto rajone planuojamas naujas gyvenamųjų namų rajonas, kuriame įsikurti galės apie 30 tūkst. gyventojų. Planuojant miesto plėtrą pagalvota ir apie susisiekimą. Kaip tik čia bus naujai tiesiamos traukinių linijos stotis. Kartu vystomi biuro patalpų ir prekybos vietų projektai. Statybos darbai minėtame rajone prasidėjo 2013 m.
Kivisto

Aviapolio rajone, Vantaa mieste, taip pat verda darbai. Urbanizacijos nepaliestoje teritorijoje bus kuriami biurai, gyvenamųjų namų kvartalai bei kuriama patogi transporto sistema. Kartu suplanuoja įrengti apie 30 ha užimantį logistikos paslaugų parką.

Leinela rajone suplanuota pastatyti 103 tūkst. kv. m ploto gyvenamųjų patalpų, kuriose turėtų apsigyventi apie 2600 gyventojų. Plėtojant rajoną nepamirštama ir gyventojams reikalinga paslaugų infrastruktūra. Žadama, pastatyti 4100 kv. m komercinių patalpų ir 3 tūkst. kv. m biurų patalpų.

Portalas DELFI Suomijoje lankėsi „YIT Kausta“ kvietimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)