Klaipėdos valdžia Statinių priežiūros taisykles prievole, kad rūpintis pastatų fasadų estetine išvaizda privalo ne tik visuomeninių pastatų savininkai, papildė metų pradžioje. Daugiabučius administruojančių bendrovių vadovai jau tada sprendimą sutiko skeptiškai – anot jų, žmonėms labiau rūpi kiauri stogai ar nesutvarkyti šilumos punktai, todėl per vasarą lopais grafičiai uždažyti vos ant kelių daugiabučių.

„Ant 18 pastatų uždažėme grafičius. Bet, be abejo, tai yra ne viskas. Tai sudaro mažiau nei 10 proc. visų pastatų skaičiaus. Pasakyti, kad pastatai pagražėjo, yra sudėtinga, nes iš tikrųjų fasadai yra išblukę, seni ir parinkti dažų neįmanoma. Tai mes paprasčiausiai uždažėme tas vietas, bet, kaip sakant, kur buvo grafitis, ten tampa kubizmas. Tai yra „naujas menas“, apie kurį administratoriai jau informuoja visuomenę“, – LRT Naujienų tarnybai pasakoja UAB „Vitės valdos“ direktorius Jevgenijus Sakovskij.

Ir apskritai, pasak daugiabučių administratorių, toks problemos sprendimas yra lyg kova su vėjo malūnais.

„Papasakosiu Jums vieną konkretų pavyzdį. Vasarą mes visoje gatvėje uždažėme grafičius. Ten buvo labai daug namų. Tai tas pažeidėjas, kurio piešinius mes uždažėme, grįžo po savaitės ir tas pačias vietas vėl išpaišė savo grafičiais“, – žurnalistams pasakojo J. Sakovskij.

Pastatų netvarkantiems savininkams gresia baudos, tačiau kol kas tokių neskirta. Klaipėdos vicemeras Vytautas Čapas sako ir nesitikėjęs, kad per pusmetį visi grafičiai mieste bus išnaikinti.

„Kaip visada visi dalykai prasideda nuo pokalbių. Aš gi nesu lazdos šalininkas, bet su tokiais veikėjais, kurie tai piktybiškai daro, kito kelio nėra – mes juos gaudysime. Policija skyrė žmogų kovai su grafičiais, jis intensyviai dirba. Mes išsiaiškinsime – niekur jie nedings“, – sako grafičių piešėjus sutramdyti pasiryžęs vicemeras.

Du bene daugiausiai pastatų uostamiestyje išterlioję vyrai jau sučiupti. Vienas, pasirašinėjęs Ginov, artimiausiomis dienomis išgirs jau trečią teismo nuosprendį. Anksčiau teismas jam jau buvo skyręs tūkstantines baudas ir viešųjų darbų.