Delfi kalbinti analitikai suskaičiavo, kiek šiuo metu Lietuvos NT kainos yra per didelės, įvertino, kokia riba yra pavojinga, ir ar ją pasieksime. Ekspertai įvardijo, kokios priemonės padėtų atvėsinti kaistančią NT rinką.

Rinka kaista, bet perkaitimo nematyti

Lietuvos banko (LB) vertinimu, šiuo metu būsto kainos apie 7 proc. viršija kainas, kurios turėtų būti dabartinėmis makroekonominėmis sąlygomis. Šių metų pradžioje, šis rodiklis viršijo 10 proc.

LB Makroprudencinės analizės skyriaus vadovas Algirdas Prapiestis pažymi, kad skaičiuojant fundamentalias, t. y. tvarias, būsto kainas, LB remiasi trimis skirtingais metodais.

„Vienas iš santykinių rodiklių – būsto kainų ir nominaliojo darbo užmokesčiu santykis – rodo, kad būsto įperkamumas tebėra palyginti geras, tad būsto kainos dar nėra pervertintos ir gali augti toliau.

Vis dėlto kiti taikomi metodai signalizuoja apie tam tikro dydžio būsto kainų pervertinimą, o matavimo metodų visuma rodo, kad šiuo metu būsto kainos apie 7 proc. viršija kainas, kurios turėtų būti dabartinėmis makroekonominėmis sąlygomis“, – aiškina jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)