„Global Property Guide“ portale dirbantys ekspertai, rengdami informaciją, naudojasi būsto kainų indeksais, sudarinėjamais atsižvelgiant į infliaciją, ir statistiniais duomenis, padedančiais įvertinti pardavimų apimčių dinamiką net 35-ose pasaulio šalių nekilnojamojo turto rinkų. 2011 metų ketvirtą ketvirtį kainų augimas buvo fiksuojamas tik dešimtyje šalių, o situacija likusiose 25-ose nekilnojamo turto rinkose buvo prastesnė.

Kaip teigia analitikai, spartūs pasaulinės ekonomikos gaivinimo tempai, vis augančios kai kurių šalių valstybinės skolos, per silpnas vartotojų pasitikėjimas ir didelis nedarbo lygis ir toliau atbaido investuotojus bei slopina būstų rinką.

Ekspertai pačiomis gyviausiomis ir efektyviausiomis nekilnojamojo turto rinkomis pasaulyje ir toliau įvardija Indiją ir Braziliją. Naujajame Delyje nekilnojamojo turto kainos auga kaip ant mielių: per 2011 metais jos šoktelėjo 25 proc. Indijos nekilnojamojo turto rinkos analitikai prognozuoja, jog kainos ir toliau augs. Antroje vietoje pagal kainų augimą 2011 metais – San Paulas, kur jos ūgtelėjo net 20 proc.

Brazilija įvardijama kaip idealiausia vieta investuoti visame pasaulyje. Tam yra net kelios svarios priežastys – klimato sąlygos, nedidelės būtiniausių prekių ir paslaugų kainos ir stabilus kapitalo augimas.

Deja, išsivysčiusiose Europos valstybėse nekilnojamojo turto kainų indeksai vis krenta. 2011 metais nekilnojamasis turtas pastebimai pigo Jungtinėje Karalystėje, Graikijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje, Suomijoje ir Švedijoje. Truputį geriau, tačiau vis tiek su nuostoliais, 2011 metus baigė Bulgarija, Lietuva, Turkija ir Kroatija. Pačia silpniausia nekilnojamojo turto rinka ekspertai ir toliau įvardija Airiją. Vokietijoje, Islandijoje, Latvijoje ir Ukrainoje būsto kainų augimas 2011 metais buvo nedidelis, o Norvegijos, Šveicarijos ir Estijos nekilnojamojo turto rinkose fiksuotas šioks toks kainų pagyvėjimas.

Kainų bumas iš Azijos lėtai traukiasi: nors Honkonge „kvadratai“ ir brango sparčiau, Singapūro, Pietų Korėjos ir Indonezijos nekilnojamojo turto rinkos 2011 metais baigė su labai nedideliu pliusu. Taivane būstas pigo, ir gana juntamai. Jis taip pat pigo ir Kinijoje bei Japonijoje.
Ne viskas einasi kaip per sviestą ir Azijos-Ramiojo vandenyno regione: jeigu Naujojoje Zelandijoje nekilnojamojo turto kainos krito nedaug, Australijoje nekilnojamasis turtas atpigo net 7,7 proc. Artimuosiuose Rytuose, Izraelyje, būstas taip pat pinga. Analitikus pradžiugino JAV nekilnojamojo turto rinka – nors 2011 metus ji ir baigė nuostolingai, tačiau jau pasirodo pirmieji „gyvybės ženklai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją