Miesto centre aras žemės kainuoja per 100 tūkst. litų.

Panevėžio miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Saulius Matulis pasakojo, kad daugiau žemės savininkai negalės tikėtis gauti žemių miesto centrinėje dalyje.

„Suformuoti sklypai šių metų pradžioje jau atiduoti žemės savininkams. 13 arų dydžio žemės sklypas savininkui grąžintas vasario mėnesį. Jis suformuotas šalia Santuokų rūmų Vasario 16-osios gatvės link.

Dar vienas 5 arų prie „Gazelės“ kavinės Kranto gatvėje grąžintas balandžio mėnesio pradžioje. Daugiau miesto centre žemės sklypų nebus formuojama“, – įtikinamai aiškino Savivaldybės tarnautojas.

Vis dėlto tai ne paskutinis sklypas, grąžintas žemės savininkams Panevėžio miesto centrinėje dalyje. Nemažas 15,36 aro sklypas grąžintas vienam savininkui prie Panevėžio apygardos teismo.

Atgavęs žemę savininkas ją jau spėjo parduoti „Hansa lizingo“ bendrovei. Pastaroji savo ruožtu sudarė sutartį su „Runikos projektais“, ir ten turėtų atsirasti komercijos paskirties objektas, tačiau jo projektavimas dar nepradėtas.

Sklypus nusipirko verslininkų žmonos

Nebuvo įgyvendinta prieš keliolika metų miesto vicemero režisieriaus Sauliaus Varno puoselėta puiki idėja teritorijoje tarp Respublikos, Š.Mero, A.Smetonos ir Birutės gatvių įkurti amatų miestelį.

Priežastis paprasta: ten suformuoti sklypai komerciniams objektams statyti ir grąžinti savininkams. Vieną sklypą automobilių aikštelei įsigijo „Lietuvos draudimo“ bendrovė.

Kitus ten suformuotus sklypus susigrąžinę žemės savininkai dar 1999 metais pardavė. Tris sklypus įsigijo gerai mieste žinomo verslininko, buvusio miesto Tarybos nario Remigijaus Juodviršio žmona Rasa, o du – irgi politiko duonos ragavusio Gvido Drobužo žmona Gintė.

Beje, abi moterys yra „Panevėžio kelių“ bendrovės, kurių pagrindiniai akcininkai yra R.Juodviršis ir G.Drobužas, stebėtojų tarybos narės. Kol kas įsigyti sklypai dirvonuoja, verslininkai nėra išsiėmę net projektavimo sąlygų.

Nekilnojamojo turto agentūros „LNT“ direktorius Giedrius Šakėnas sakė, kad už žemės sklypo arą, esantį miesto centre, prašoma nuo 70 iki 100 tūkstančių litų.

Vykdo pareigą

Besipiktinantiems panevėžiečiams, kad miesto centre greitai nebeliks žaliųjų plotų, Panevėžio apskrities Žemės tvarkymo departamento direktorius Kęstutis Vaičiūnas sakė: „Manau, kad Savivaldybės specialistai turėtų suformuoti visus sklypus ir parengti schemas laisvų plotų, kuriuos galima grąžinti savininkams pagal sudarytą eilę.

Be to, skaidriau būtų, jei žemės sklypai miesto centre nebūtų formuojami, o laisvi žemės plotai įgautų kitą statusą ir tarnautų visuomenei, o ne atskiriems asmenims, kurie dažniausiai atgavę žemę parduoda.

Tačiau tai sprendžia Savivaldybė. Specialistai formuoja sklypus, ir jie eilės tvarka grąžinami piliečiams. Taryba tokiems sprendimams pritaria. Apskritis nekontroliuoja, o vykdo pareigą, kad žemės savininkai atgautų teisę į turėtą turtą.“