Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSK) prašė teismo panaikinti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos praėjusių metų gegužę priimtu sprendimu A.Lydekai ir jo sutuoktinei Brigitai Olgai Lydekienei išduotą statybos leidimą.

Juo buvo leista dviejų butų Žydų gatvėje rekonstrukcija. Taip pat inspekcija siekė, kad iki teismo sprendimo įsiteisėjimo šioje byloje leidimo galiojimas būtų sustabdytas, pranešė teismas.

Pareiškėjų teigimu, Vilniaus miesto nuolatinės statybos komisijos sprendimas priimtas neatsižvelgus, kad rekonstruojamas statinys priskiriamas nekilnojamajai kultūros vertybei ir priklauso ypatingų statinių kategorijai.

Pirmadienį VTPSK įteikė teismui prašymą dėl skundo atsisakymo. Pareiškėjų atstovė tvirtino, kad nelaukdami teismo sprendimo Lydekos pašalino trūkumus - parengė pakoreguotą butų rekonstrukcijos projektą ir pakartotinai kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją su prašymu išduoti statybos leidimą.

Vilniaus miesto nuolatinė statybos komisija praėjusių metų spalio pabaigoje išdavė prašomą statybos leidimą.

VTPSK atstovas šių metų kovą pakartotinai patikrino pakoreguotą projektą bei išduotą naują statybos leidimo versiją ir nustatė, kad pažeidimai, dėl kurių teisme prašyta panaikinti anksčiau išduotą statybos leidimą, buvo pašalinti.

VAAT teisėjų kolegija patenkino pareiškėjų prašymą ir jiems atsisakius skundo reikalavimų, administracinę bylą nutraukė. Teismas panaikino ir reikalavimo užtikrinimo priemonę, kuria laikinai sustabdytas pernai gegužę išduoto statybos leidimo galiojimas.

VAAT nutartis per 7 dienas gali būti skundžiama Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Vilniaus apskrities viršininko administracija, kurią teisminio proceso metu pakeitė VTPSK, kreipėsi į teismą rudenį - A.Lydekai priklausančiame bute Žydų gatvėje pažeidimai nustatyti rugsėjo pradžioje.
Kultūros paveldo departamentas tuomet nustatė, kad dvi statybos specialistės nepaisė, kad šis statinys priskiriamas ypatingų statinių kategorijai, kuriems turi būti taikoma kitokia projektų derinimo tvarka nei paprastiems statiniams.

Šios dvi pareigūnės nubaustos už pažeidimus rengiant šios palėpės rekonstravimą į du butus.
Vilniaus apskrities viršininko administracija sustabdė parlamentaro palėpės rekonstravimą, nes kilo įtarimų, kad gali neatlaikyti suaižėjusi kultūros vertybės siena, ir įpareigojo statytoją pašalinti projektinės dokumentacijos trūkumus.

Pats A.Lydeka BNS yra sakęs, kad tenorėjo pakeisti seną kiaurą stogą.
Vilniaus senamiestis yra įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.