Kainos sparčiausiai augo Estijoje

Kaip rašoma pranešime spaudai, kovo mėnesį, Lietuvoje, kaip ir kitose šalyse, įvedus karantiną, ekonomika sustojo. Neužtikrintumas dėl ateities bei įvesti apribojimai sustabdė ir būstų pirkimą. Tai buvo juntama ir balandį.

Vis dėlto, likusiais mėnesiais Lietuvos NT rinka parodė atsigavimo ženklų: štai jau antrąjį ketvirtį būsto kainos augo 0,64 proc. Trečiąjį metų ketvirtį, skaičiuojant metinius rezultatus, jos paaugo 3,42 proc. Paaugus būsto kainoms, augo ir pardavimai: tam tikruose NT rinkos segmentuose vasaros pardavimai netgi viršijo metų pradžios rodiklius. Tiesa, bendri pardavimai, palyginti su praėjusiais metais, smarkiai nesiskyrė.

Latvijoje – atvirkščiai, būsto kainos augo pirmąjį ir antrąjį 2020 metų ketvirčius, o trečiąjį ketvirtį, palyginus tokį pat praėjusių metų laikotarpį, jos smuko 1,34 proc. Palyginti su šių metų antruoju ketvirčiu, būsto kainos trečiąjį ketvirtį sumažėjo 0,99 proc.

Sparčiausiai iš Baltijos šalių ir netgi europiniu mastu NT rinka augo Estijoje. „Global Property Guide“ duomenimis, trečiajame 2020 m. ketvirtyje ši rinka išaugo 4,71 proc. (įvertinus infliaciją). Tiesa, kainos buvo aukštesnės šių metų viduryje, o trečiąjį 2020 metų ketvirtį jos smuko 3,08 proc., palyginus su antruoju. Reikia pažymėti, kad ir būstai buvo perkami aktyviai: 2020 m. spalį Estijoje buvo sudaryta 11 proc. daugiau NT pardavimo sandorių nei tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.

Rinka bando atsigriebti

Žvelgiant į minėtą statistiką matyti, kad nekilnojamojo turto kainos kilo ir kitose pasaulio rinkose. Didžiausias kainų šuolis trečiąjį ketvirtį buvo užfiksuotas Turkijoje – 13,89 proc.; tarp Europos šalių – Vokietijoje (12,44 proc.) ir Slovakijoje (10,1 proc.). Kainos kilo ir Ukrainoje: 2020 m. trečiąjį ketvirtį, lyginant tokį pat praėjusių metų laikotarpį, pirminėje rinkoje augimas siekė 7,7 proc., antrinėje – 10,6 proc. Pastaruosius duomenis skelbia Ukrainos valstybinė statistikos tarnyba.

Tiesa, tam tikrose valstybėse būstų kainos sumažėjo. Didžiausias nekilnojamojo turto kainų nuosmukis, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, įvertinus infliaciją, iš Europos šalių įvyko Juodkalnijoje (-21,99 proc.) ir Latvijoje (-1,34 proc.). Azijoje kainos labiausiai traukėsi Vietname (-13,83 proc.).

„Ria.com Marketplaces“ valdybos pirmininkas Artiomas Umanetsas teigia pastebintis NT rinkos bandymą atsigriebti: „Dėl koronaviruso pandemijos kai kurios Baltijos šalių ir Ukrainos statybų bendrovės sustabdė darbus arba atidėjo jų baigimo terminus. Vis tik statistika rodo, kad gyvenamojo būsto rinka grįžta į ankstesnes vėžes, žmonės perka ir parduoda. Dirbame Ukrainoje ir iš savo valdomo NT pardavimo portalo pastebime, kad vien tik parduodamų butų šioje šalyje nuo 2020 metų kovo padaugėjo nuo 192 iki 299 tūkstančių. Naujos statybos būstų rinkoje labiausiai augo vieno kambario (9,3 proc.) ir trijų kambarių (8,1 proc.) butų kainos, dviejų kambarių butai brango 5,9 proc. Antrinėje rinkoje labiausiai brango vieno ir dviejų kambarių butai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)