Ober-Haus“ Lietuvos butų kainų indekso (OHBI), fiksuojančio butų kainų pokyčius penkiuose didžiausiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje), šių metų spalio mėnesio reikšmė išaugo 0,1 proc.. Tai jau trečias mėnuo iš eilės kai fiksuojamas toks pats augimas. Po 2 metų pertraukos vėl fiksuojamas bendras teigiamas metinis kainų pokytis, kuris šių metų spalio mėnesį sudarė 0,2 proc.

Pasak NT bendrovės „Inreal”, per metus kainų lygis išaugo visuose būsto segmentuose: ekonominiame segmente vidutinė kaina padidėjo apie 1 proc., vidutinės klasės segmente – apie 7 proc., o prestižinės klasės būstas brango vidutiniškai 3 proc.

Pasak „Inreal“ Konsultacijų ir analizės departamento vadovo Arnoldo Antanavičiaus, didžiausias kainų augimas pastebimas naujai atsirandančiuose projektuose, kurie dažniausiai orientuojami į aukštesnę nei segmento vidurkis kainą. „Dėl šios priežasties naujos statybos butų vidutinė kaina sostinėje ir toliau turėtų išlaikyti nuosaikaus augimo tendenciją. Pozityvios nuotaikos Vilniuje turėtų persiduoti ir į antrinę rinką, kurioje artimiausiu metu taip pat galime sulaukti kainų padidėjimo“, – teigia A. Antanavičius. Kainų augimas pastebimas ir pajūrio regione.

„Ober-Haus“ teigia, kad jų indekso teigiamam reikšmės pokyčiui spalio mėnesį didžiausią įtaką turėjo jau devintą mėnesį iš eilės augančios butų kainos Vilniuje. Sostinėje spalį buvo užfiksuotas 0,3 proc. kainų kilimas, o vidutinė kvadratinio metro kaina pasiekė 4171 Lt (+13 Lt/ kv. m). Per metus butų kainos Vilniuje ūgtelėjo 1,6 proc., о nuo pastarojo žemiausio kainų lygio (2010 m. gegužės mėn.) jos yra išaugusios 4,7 proc. (+185 Lt/kv. m). Panevėžyje spalio mėnesį buvo užfiksuotas 0,4 proc. kainų augimas, o vidutinė kvadratinio metro kaina ūgtelėjo iki 1787 Lt (+8 Lt/ kv. m).

„Naujausiais Registrų centro duomenimis, didžiausias butų sandorių aktyvumas išlieka Vilniuje. Šių metų spalio mėnesį Vilniuje parduoti net 864 butai arba 38 proc. daugiau nei prieš metus. Tai geriausias spalio mėnesio rodiklis per pastaruosius 10 metų, o toks rinkos aktyvumas sostinėje prisideda ir prie kainų augimo“, - komentuoja Saulius Vagonis “Ober-Haus” Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas.

Kaune spalio mėnesį buvo stebimas 0,3 proc. kainų sumažėjimas, o vidutinė kvadratinio metro kaina smuktelėjo iki 3205 Lt (-10 Lt/ kv. m). Klaipėdoje ir Šiauliuose butų kainos nekito ir išliko tokios pačios kaip ir rugsėjį – 3313 Lt/ kv. m ir 1899 Lt/ kv. m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)