Šių metų trečiasis ketvirtis pirminėje būsto rinkoje pasižymėjo jau seniai matytais skaičiais - per ketvirtį Vilniuje parduota 1194 nauji butai, savo komentare rašo M. Žibūda. Panašūs pardavimai buvo fiksuoti tik rekordiniais 2016 metais. Išaugęs pirkėjų aktyvumas lėmė, kad šiais metais parduotų būstų skaičius viršijo praėjusių metų trijų ketvirčių pardavimus, teigia ekspertas.

Jis daro prielaidą, kad trečiojo ketvirčio įspūdingus pardavimus skatino išaugęs NT plėtotojų aktyvumas, kurie per ketvirtį rinkai pasiūlė 1565 butus, kai tuo tarpu per pirmus du 2018 m. ketvirčius buvo pasiūlyta tik 1800 naujų būstų.

Šį ketvirtį dar labiau išryškėjo jau ne pirmus metus pastebima tendencija plėtoti projektus kuo arčiau miesto centro. Tai, anot M. Žibūdos, lėmė augančią projektų kokybę, nes apie 75 proc. naujos pasiūlos buvo vidutinėje bei prestižinėje klasėje, kai pernai tuo pačiu metu apie 66 proc. sudarė ekonominės klasės būstai.

„Būstu besidomintys pirkėjai turėjo pastebėti ne tik pagerėjusią pasiūlos kokybę, bet ir didelę projektų įvairovę: per trečią 2018 metų ketvirtį butai buvo pasiūlyti 17-oje projektų, iš kurių 10 yra nauji, o 7 - tęsiami. Panašu, kad pagerėjusi projektų kokybė ir įvairovė tapo papildomu veiksniu, suaktyvinusiu pirminę Vilniaus būsto rinką, kurioje pastaruosius 5 ketvirčius pardavimai neviršijo 900 butų, kai trečiąjį ketvirtį grįžo į aukštą 2016 metų lygį - 1194 butai per ketvirtį“, - komentuoja ekspertas.

Nepaisant didelio plėtotojų aktyvumo, pasak M. Žibūdos, neparduotų būtų skaičius išaugo nežymiai - tik 3 proc. Stabilų pasiūlos ir paklausos balansą rodo jau trečią ketvirtį iš eilės 4500 butų ribos neperkopiantis laisvų butų skaičius.

„NT plėtotojai ir toliau labai atidžiai seka rinkos paklausą ir projektus plėtoja, remdamiesi realiais paklausos skaičiais, o ne nepasvertais rinkos augimo lūkesčiais“, - teigia M. Žibūda.

Panašus pasiūlos ir paklausos lygmuo bei padidėjęs aktyvumas brangesnio būsto segmente lėmė, kad vidutinė būsto kaina per trečiąjį metų ketvirtį paaugo 2,9 proc. nuo 1904 iki 1959 eur/kv. m. Kainos pokyčiams įtakos turėjo ir pardavimuose padidėjusi A plius energetinės klasės būsto dalis, kurio savikaina yra šiek tiek didesnė, - teigia „Eikos“ atstovas.

M. Žibūda apibendrina, kad per trečiąjį ketvirtį pateiktas būsto kiekis, aukštesnė jo kokybė bei įvairovė lėmė aktyvesnį būsto pirkėjų elgesį, kuris leidžia tikėtis, jog bendri šių metų pardavimai gali viršyti 2017-ųjų rezultatus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)