Pradžia graži: atvažiuoja fotografuoti, įdeda skelbimą, kartas nuo karto paskambina, dar rečiau – atveda „potencialų klientą“, iš kurio akių matosi, kad žmogus nesupranta dėl ko jį čia atsivežė, nes jis visai ne to ieško. Galiausiai sudarėme nuomos sutartį 1 metams ir sumokėjome 1400 eurų už brokerės darbą“, - rašė nekilnojamojo turto (NT) bendrovę „Capital“ pasirinkęs klientas.

Vilnietis dėstė, kad po sutarties sudarymo nustebo sužinojęs, kad norint būstą ateityje parduoti nuomininkui, bendrovei reikės sumokėti papildomai.

„Apie tai sužinojome tik įvykus nuomos sandoriui, kai dėl galimai būsimų pinigų susikovė net keli šios firmos brokeriai“, - rašė jis.

Tačiau tai, kas įvyko vėliau, papiktino dar labiau: praėjus 1 mėnesiui po sutarties pasirašymo nuomininkams paskambino bendrovės brokeris, kuris pasiteiravo, ar žmonės namu yra patenkinti.

„Kai po kiek laiko ir vėl tas pats brokeris paskambino su tais pačiais klausimais, nuomininkai liko nesupratę, ar kas negerai su mūsų būstu, o gal su šeimininkais, gal jie ko nežino. Gal čia toks brokerių darbo kokybės valdymas, tačiau nuomininko mintyse tai pasėjo nerimą“, - rašė bendrovės klientas.

Namo šeimininkai padarė savo išvadas.

„Dabar jau aišku, kad tai tiesiog sukto plano dalis, nes dar po kelių dienų jiems paskambino ir mūsų interesus atstovaujanti „Capital“ brokerė ir pradėjo siūlyti apžiūrėti kitą namą: dar arčiau darželis, dar geresnė vieta, juk dar ne vėlu persikraustyti. Natūralu, kad nuomininkams kilo nerimas, juolab atsakius, kad jie yra patenkinti ir kito būsto neieško – brokerė atkakliai rekomendavo bent apžiūrėti naują namą“, - rašė vyras.

Namo šeimininkai, sužinoję apie šiuos veiksmus paskambinome brokerei pasiteirauti, kieno interesams ji atstovauja.

„Gautas atsakymas buvo daugiau nei aiškus – „Capital“ interesus. Nes įmonės politika ir darbo metodai yra tokie ir ji tiesiog dirba savo darbą. Juk „gali pasikeisti nuomininkų situacija, o gal jų draugai ieško būsto nuomai“. Palyginimui pateikėme situaciją: aš jos vyrą kviečiu pas save į svečius supažindinti su savo nuostabiai gražia drauge. Aš „nelinkiu jiems išsiskirti“, tik siūlau patyrinėti rinką ir galimas alternatyvas. Gal kas pasikeis,o gal jo draugams bus įdomu... Palyginimą supratusi brokerė atsakė, jog jei myli – nepabėgs“, - piktinosi vyras.

DELFI situaciją pakomentavęs bendrovės „Capital“ įkūrėjas Dmitrijus Semionovas sako, kad situacija buvo kitokia, nei pasakoja minėtas asmuo.

„Brokerė ieškojo klientės tiek namo nuomai, tiek pardavimui. Namu susidomėjęs asmuo norėjo pirma jį išsinuomoti ir jame pagyventi, o klientė paprašė nutraukti sutartį, kad jei asmuo apsispręs pirkti šį namą, brokerė nepretenduoja į komisinius. Tai jau buvo nelabai malonus veiksmas iš namo savininkų pusės, bet, antra vertus, ir klientė abejojo, ar šiame name gyvens“, - priešistorę nupasakojo jis.

Pasak jo, brokerė nuomininkams skambino dėl kitos priežasties – įmonė perklausia nuomininkų, ar jie patenkinti.

„Pagal mūsų standartus, kai įvyksta namo pardavimas ar nuoma, brokeris po tam tikro laiko paskambina klientui tam, kad įsitikintų, kaip jam iš tikrųjų gyvenasi: ar viskas gerai, ar išnuomotas pastatas atitiko lūkesčius, būna, kad ir siunčiamos dovanėlės“, - bendrą praktiką priminė jis.

Įmonės vadovas dėstė, kad šiuo atveju tolimesniems skambučiams pagrindą paklojo pati nuomininkė.

„Kai paskambino brokerė, nuomininkė pradėjo skųstis, kad buvo atėję lyg ir išgėrę nepažįstami vyrai, jie beldėsi į duris, tad ji suabejojo, ar kaimynystė yra tvarkinga. Klientė brokerės paprašė paieškoti ko nors panašaus“, - teigė D. Semionovas.

Jis kalbėjo, kad brokerė, išklausiusi žmogaus pasakojimo apie nutikusią istoriją ir išgirdusi naują prašymą ėmėsi veiklos.

„Namo savininkams atrodo, kad brokerė taip elgėsi tyčia, bet tai – standartinė procedūra. Sulaukiame nemažai pastabų ir dėl naujos statybos butų ir paskui jas siunčiame NT vystytojui, kad atitinkamai būtų sutvarkytos, - komentavo D. Semionovas. - Be jokių abejonių, jei žmogui viskas patinka, brokeris nieko kito nesiūlo, tai būtų neetiškumo viršūnė. Tokio atvejo mes netoleruotume, bet, tikiu, kad ne vienam brokeriui tokia mintis į galvą neateitų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)