„Ar pastebėjote, kad butų kainos Vilniuje tapo „sunkiai įkandamos“?“, – savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje klausė ekonomistas.

Pasak jo, norint įsigyti 60 kv. metrų ploto butą Vilniuje, reikia net 13 vidutinių metinių atlyginimų. Kaip teigė, pagal šį rodiklį Šiaurės Europos regione Vilnių lenkia tik dvi sostinės: Londonas ir Stokholmas, tačiau ir pastarajam dar šiemet kyla grėsmė būti aplenktam.

„2022 metais Vilniuje butų kainos (+22 proc.) augo sparčiau nei atlyginimai (+12 proc.), o Stokholme, atvirkščiai, butų kainos krito (-10 proc.), o atlyginimai augo (+3 proc.). Tad būsto įperkamumas Stokholme pagerėjo, o Vilniuje – suprastėjo.

Prognozuojama, kad 2023 metais butų kainos Stokholme toliau mažės (~10 proc.), o atlygimai augs (~4 proc.), tad jei Vilniuje būsto kainos nekris – Vilniuje būsto įperkamumas taps prastesnis nei Stokholme“, – išvadą darė Ž. Mauricas.

Jis pažymėjo, kad įdomu ir tai, kad Vilniuje butų kainos jau tapo panašios, kaip daugumoje Jugtinės Karalystės miestų, išskyrus Londoną.

Žygimantas Mauricas

„Pavyzdžiui, Šiaurės Airijos sostinėje, Belfaste, butų kainos centrinėje miesto dalyje siekia ~3700 Eur už kv.m., o ne centrinėje – 2700 Eur kv.m. Vilniuje, atitinkamai,~4000 ir ~2700 Eur už kv.m.

Atlyginimai Belfaste yra beveik du kartus didesni nei Vilniuje, tad Vilniaus patrauklumas, planuojantiems iš JK į Lietuvą grįžti ir būsto neturintiems emigrantams, sumažėja.

Istoriškai pakakdavo penkių metinių atlyginimų, norint įsigyti 60 kv. metrų ploto butą (arba penkių metinių šeimos pajamų, norint įsigyti 90 kv. metrų ploto butą). Šiuo metu šis rodiklis JAV siekia apie 5 metus, ES šalyse – apie 10 metų.

ES šalyse šis rodiklis yra didesnis daugiausia dėl ilgą laiką buvusių itin žemų palūkanų normų, kurios išpūtė būsto kainų burbulus. Visgi, kylant palūkanų normoms šis burbulas bliūkšta“, – sakė ekonomistas.

Trečiadienį Seime vykusiame Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius sakė, kad šiandien būsto įperkamumas, kainų ir pajamų santykis, bendrai yra 2018 m. lygyje, tačiau, kaip pridūrė, situacija turėtų gerėti.

„Pastaruoju metu, nuo spalio, kaip minėjau, kainos nebeauga, o atlyginimai – auga, o tai lemia, kad įperkamumas pradeda taisytis ir algos pradeda lenkti būsto kainų augimą“, – sakė J. Markevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)