Šiukšlių ir smarvės įkaitai

Neseniai sukako metai, kai Žirmūnų seniūniją sudrebino tragiškas gaisras, nusinešęs žmonių gyvybes. Kovo 11-osios rytą liepsnai pasklidus po devynaukštį bendrabutį žuvo 6 žmonės. Tarp jų – buvęs Seimo narys Petras Šakalinis ir du garsūs sostinės menininkai: Remigijus Audiejaitis ir Mantas Gimžauskas. Iš degančio namo išvežta dešimtys sužeistųjų, 11 smalkėmis apsinuodijusių nepilnamečių buvo paguldyti į ligoninę.

Tąkart aukų galėjo būti ir mažiau, tačiau išsigelbėti gyventojams nepavyko dėl šiukšlėmis užgriozdintų abiejų namo avarinių išėjimų.

Nepaisydami nepamirštamų nelaimės padarinių sostinės gyventojai ir toliau į laiptines tempia senus įrankius, baldus, kiti sąvartynais paverčia savo butus. Iš jų sklindanti smarvė, o kartais ir degėsių kvapas baugina aplinkinius gyventojus. Gydytojai tikina, kad manija kaupti senus daiktus yra psichinis sutrikimas, tačiau nuo šią negalią turinčio kaimyno gyventojai gintis negali.

Sostinės seniūnijų vadovai vienas per kitą pasakoja dešimtis įvykių, kaip asocialūs ar psichiškai neįgalūs gyventojai trukdo gyventi kaimynams, tačiau visi sutartinai skėsčioja rankomis: „Mes bejėgiai ir tokių asmenų iškeldinti neturime teisės.“

Išmatos dvokė dešimtmetį

Karoliniškių seniūnijoje užregistruotas atvejis, kai iš gretimo buto sklindančią smarvę kaimynai kentė dešimtmetį. Mat 72 metų moteris savo butą ne tik buvo pavertusi sąvartynu, bet jame augino 30 šunų. Nė viena tarnyba negalėjo padėti aplinkiniams gyventojams, nes pensininkė pareigūnų į butą paprasčiausiai neįsileisdavo. Tik kilus gaisrui policininkai turėjo teisę išlaužti buto duris ir patekti į vidų.

Vos įžengę į moters valdas septynių tarnybų atstovai nustėro: dviejų kambarių butas užverstas skarmalais, metaliniais vamzdžiais, sutrešusiais lagaminais ir plastikiniais indais, į kuriuos gyventoja atlikdavo gamtinius reikalus. Namą administruojančios bendrovės darbuotojai puolė šiukšles kuopti. Per dvi dienas darbininkai iš buto išgabeno 5 sausakimšus konteinerius šiukšlių ir net šunų maitos.

„Kitame name viena moteriškė bute visko tiek prisikrovė, kad pati neturėdavo kur miegoti, tad nakvodavo laiptinėje. Tai liga, o kaip ją nustatyti? Pavyzdžiui, močiutės su šunimi atvejis: po gaisro iškvietėme tarnybą, kuri ją nuvežė į ligoninę ir mėnesį tyrė psichinę sveikatos būklę. Arba galimas kitas atvejis – pats žmogus turi nueiti į polikliniką ir pasakyti „aš durnas“. Kito būdo nėra“, – bejėgiškai atsiduso Karoliniškių seniūnė Violeta Gedminaitė.

Močiute pasirūpintų už butą

Anot Žirmūnų seniūnės Onos Suncovienės, nei savivaldybė, nei seniūnija, nei namą administruojanti bendrovė padėti neįgalių gyventojų engiamiems kaimynams negali. Mat į privačias valdas galima patekti tik kilus gaisrui arba teismo sprendimu, kurio kartais tenka laukti ne vienus metus.

Seniūnės teigimu, veiksmingiausiai problema sprendžiama įsikišant senų žmonių giminėms. Mat šie turi teisę patekti į butą, jį iškuopti, o neįgalų giminaitį įkalbėti gydytis ar apsigyventi pensione, kur juo tinkamai rūpinsis socialiniai darbuotojai.

O.Suncovienė pasakojo, kad gavę jau ne pirmą skundą, seniūnijos darbuotojai būna priversti dirbti detektyvais ir įsitraukti į giminių paieškas. Tačiau, net jei artimieji surandami, šiukšles į butą tempiančiu giminaičiu nebūtinai bus pasirūpinta.

„Buvo atvejis: mes suradome anūką, kuris pasirūpino problemų keliančia močiute, sutvarkė jos butą, sumokėjo skolas. Kitame bute gyveno psichiškai neįgali senutė, kuria skundėsi kaimynai. Radome jos gimines, tačiau šie atsisakė senyva moterimi rūpintis, nes ši artimiesiems neperrašė savo buto“, – pasakojo Žirmūnų seniūnė.

Šiukšliavežių sąskaita – visiems

Iškuopti sunku ne tik privačias, bet ir valstybines valdas. Paaiškėjo, kad valdiškuose butuose gyvenantys asocialūs asmenys taip pat yra neliečiami. Girtaujantys, pro langus atliekas mėtantys ir šiukšles į namus tempiantys kaimynai iš valdiškų butų iškeldinami ta pačia tvarka, kaip ir privačios nuosavybės turėtojai. Juos išgyvendinti įmanoma tik teismo sprendimu ir tik už skolas ar valstybinio turto niokojimą.

Tiesa, iš valstybinio buto iškeldinamos šeimos į gatvę išmesti negalima. Savivaldybė privalo jai pasiūlyti kitą gyvenamąją vietą.

Aplinkiniams gyvenimą kartinantys gyventojai baudžiami ir piniginėmis baudomis, tačiau, pasak O.Suncovienės, iš jų mažai naudos. Mat paprastai neįgalūs ar asocialūs žmonės, už butą įsiskolinę milžiniškas sumas, negali sumokėti ir kelių šimtų litų baudos.

Kur kas lengviau sutvarkyti šiukšlėmis užgriozdintas laiptines, palėpes ir kitas bendrai naudojamas patalpas. Jeigu senų rakandų neatsikrato patys šeimininkai, namo savininkų bendrija arba būstą administruojanti bendrovė turi teisę iškviesti šiukšlių vežėjus, kad šie išvalytų laiptinę. Sąskaita už šią paslaugą pateikiama šiukšlių savininkui. Jei pastarasis nemokus, tikėtina, kad kelių šimtų litų sumą privalės padengti visi namo gyventojai.

Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas situaciją komentuoja taip: „Būdų spręsti problemą yra, tačiau už tai atsakingos namus administruojančios įmonės arba bendrijos. Žirmūnų seniūnijoje kilus gaisrui buvo inicijuoti Statybos techninio reglamento pakeitimai, kuriuose numatyta, kokius darbus privalo atlikti namo administratorius. Vienas jų – įmonė privalo užtikrinti, kad priešgaisriniai išėjimai būtų laisvi. Darbuotojai šiukšles pašalinti gali neatsiklausdami gyventojų.

Antra, jeigu gaunamas skundas, kad namo gyventojai butuose kaupia atliekas ir dėl to ima kauptis parazitų, jiems skiriamos piniginės baudos. Pakartotinai bausto asmens sukauptas šlamštas ar gyvūnai konfiskuojami.

Namą administruojanti įmonė turi kreiptis į teismą ir jo sprendimu priverstine tvarka iš užteršto buto šiukšlės pašalinamos. Išlaidos teismo priskiriamos padengti šlamštą kaupusiam asmeniui. Jei šis nemokus, sąskaita už šiukšlių išvežimą į sąvartyną dažniausiai paskirstoma visiems namo gyventojams".

Pirmadienio „Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Vilniaus socialdemokratai išsirinko naują vadą;

Aukštoji mokykla: valstybinė ar privati?

Emigracijos banga atslūgsta.