Panašūs reikalavimai taikomi ir sudarant sandorius dėl pastatų. Nekilnojamojo turto specialistai pastebi, kad dalis gyventojų informaciją apie tokią tvarką sužino tik pradėję derinti sandorio detales. Dažnėja atvejų, kai dėl neatliktų matavimų sandoris ne tik atidedamas, bet ir visiškai nutrūksta.

"Atlikti kadastrinius pastatų matavimus trunka nuo vienos iki kelių savaičių, dar ilgiau gali užsitęsti reikalingų dokumentų tvarkymas. Kadangi nekilnojamojo turto rinka šiuo metu sulėtėjusi, neretai suinteresuotas pirkėjas, su kuriuo jau sutartos visos sandorio detalės, laukdamas matavimų ir sandorio registravimo, paprasčiausiai persigalvoja: nusprendžia suderėto turto nepirkti visai ar susiranda kitą objektą", – pasakoja bendrovės "ŽIA valda real estate" vadovė Gintarė Mikučionytė.

Ypač dažnai su tokia problema susiduria naujos statybos būstų savininkai, kurie butus įsigijo dar nebaigtame statyti name. Jei po namo pridavimo eksploatacijai nėra atliktas buto kadastrinių matavimų patikslinimas, gyventojas tuo turi pasirūpinti pats.

Su žeme dar daugiau vargo

Su analogiška problema susiduria ne tik pastatų, bet ir žemės sklypų miestų teritorijose savininkai. Norėdami tokį sklypą parduoti, dalinti, sujungti, jo savininkai privalo turėti geodezinius matavimus. Jų sutvarkymas trunka dar ilgiau nei pastatų kadastrinių matavimų – 20–45 dienas. Tuo tarpu visų reikiamų dokumentų tvarkymas, bylų derinimas žemėtvarkos skyriuose gali užtrukti net nuo 3 mėnesių iki metų.

"Nuolat pasitaiko nesusipratimų, kai žmonės atneša notarui tvirtinti žemės įsigijimo dokumentus, bet sužino, kad to padaryti negalima, nes reikalingi tikslūs sklypo matavimai. Tuomet tenka ne tik atlikti geodezinius matavimus, bet ir iš naujo rengti dokumentus, gaišti laiką papildomiems apsilankymams pas notarą ir pan.", – nepatogumus vardija "ŽIA valda real estate" atstovė.

Apie naują tvarką nežino

Anot G.Mikučionytės, gyventojams trūksta informacijos apie galiojančią tvarką, todėl daugeliui NT savininkų žinia, kad sandoris negalimas be tikslių kadastrinių matavimų, būna netikėta. Dėl to šiuo metu į kadastrinių matavimų specialistus kreipiasi daug ypač skubių paslaugų pageidaujančių klientų.

Pasak korporacijos "Matininkai" grupės vadovo Justino Baltrūno, nors ypatingo klientų srauto didėjimo nesijaučia, bet nuo metų pradžios vis daugiau ateina klientų norinčių skubių matavimo paslaugų. Registrų centras pirmąjį šių metų pusmetį užfiksavo 12 žemės sklypų kadastrinių matavimų, o pernai per visus metus 52.

Antplūdis prieš šildymo sezoną

Specialistai prognozuoja, kad susidomėjimas kadastriniais pastatų matavimais turėtų dar labiau išaugti prasidėjus šildymo sezonui. Stipriai pakilusi šilumos kaina paskatins didesnio ploto patalpų savininkus paskaičiuoti, ar anksčiau įvertintas patalpų dydis atitinka faktinę situaciją.

"Tik prieš prašydami patikrinti patalpų plotą, žmonės turėtų apsvarstyti ir tai, kad jis gali būti ne tik mažesnis, bet ir didesnis", – perspėjo Lietuvos matininkų asociacijos prezidentas Vaidotas Sankalas.

Kainos svyruoja

Paprašyti nurodyti konkrečias savo paslaugų kainas, matininkai vieningai atsako, kad tai neįmanoma. "Kiekvieną situaciją reikia vertinti individualiai: vienam žmogui dešimties hektarų sklypo matavimas, pavyzdžiui, gali kainuoti šimtą litų, kitam – tris kartus daugiau. Tai priklauso nuo daugelio dalykų: žemės ploto, sudėtingumo, ar tai urbanizuota teritorija, miškas, laukas ir pan. Būna, ateina žmonės, sako reikia išmatuoti vieną dvidešimties hektarų sklypą. Vėliau paaiškėja, kad jį dalina keliai, geležinkeliai, lauko ribos, tai gaunasi keturi sklypai, taigi kaina iškart keičiasi", – pasakojo J.Baltrūnas.

Nustatant kainą neišvengiamai atsižvelgiama į situaciją rinkoje. "Daug kas priklauso nuo to, ar konkreti įmonė tuo metu turi daug užsakymų, ar norint kažkam atlikti skubų darbą tai sutrukdytų atlikti kitus darbus, ar kaip tik įmonės darbuotojai nėra užimti. Todėl matavimo kaina skirtingose įmonėse gali skirtis net keliais šimtais litų", – kalbėjo V.Sankalas.