Vieni didžiausių rūpesčių, užgriūvantys būsto nuomotojus, nesumokėti nuomos, komunalinių paslaugų mokesčiai, dingę ar apgadinti daiktai. Nuo nelegalia būsto nuoma užsiimančių šeimininkų neretai nukenčia ir patys nuomininkai.

Jauni tėvai Ingrida ir Tomas (nenorėję skelbti savo pavardės), auginantys du mažamečius vaikus, nuosavo būsto įsigyti neišgali. Lapkričio pradžioje šeima išsinuomojo nedidelį butą. Su būsto šeimininke susitarę kas mėnesį mokėti po 1000 litų ir palikę tokios pat sumos užstatą nuomininkai jokios nuomos sutarties nepasirašė. Kalėdų atostogų šeima išvyko pas tėvus, o grįžę sausio pradžioje savo daiktus rado sukrautus koridoriuje.

„Šeimininkė prieš pat Naujuosius metus paskambino ir liepė išsikelti – esą radusi daugiau už būstą mokėsiantį nuomininką. Pasiūlėme, kad išsikraustysime sausio pradžioje, tačiau grįžę namo visus daiktus – vaikų žaislus, vežimėlį, lovytę – viską, net Kalėdų eglutę, radome gražiai sukrautus koridoriuje“, – pasakojo Ingrida. Po šio incidento jauna šeima nutarė mokėti daugiau, bet keltis tik į legaliai nuomojamą butą ir pasirašyti notaro patvirtintą sutartį.

Negelbsti ir sutartis

Kartais nemalonių situacijų tenka patirti ir sutartį pasirašiusiems nuomininkams. Vilniečių pora Evaldas ir Gintarė neseniai išsikėlė iš buto Trakų gatvėje, nes šeimininkė, atėjusi pasiimti nuompinigių, kas mėnesį pareikalaudavo keliais šimtais litų daugiau. Vaikinas ir mergina su buto savininke buvo pasirašę nuomos sutartį, numatančią visas įprastas sąlygas: užstatą, nuomos kainą, trukmę, galimus papildomus mokesčius ir kompensacijas, tačiau tai jų neapsaugojo.

„Sutartį buvome pasirašę metams. Mokėjome po 1400 litų ir ramiai gyvenome apie 10 mėnesių. Tačiau likus porai mėnesių iki sutarties galiojimo pabaigos atėjo šeimininkė ir pareikalavo 1600 litų. Mes perstumdėme baldus, o to esą daryti negalėjome.

Panagrinėję sutartį iš tikrųjų radome įrašą, kad butas turi išlikti toks, koks buvo nuomos pradžioje. Kitą mėnesį šeimininkė pareikalavo jau 1800 litų. Ji pasakė, kad praėjusį mėnesį pažeidėme nuomos sutartį ir turėtume džiaugtis, kad ji mūsų apskritai neišmetė į gatvę“, – prisiminė Evaldas. Pora, sumokėjusi šią sumą, išsikėlė į kitą butą.

Daugėja legalių nuomotojų

Asmuo, norintis verstis nekilnojamojo turto nuoma, privalo įsigyti verslo liudijimą. Sostinėje jis kainuoja 400 litų, pensininkams taikoma 50 proc. nuolaida.

Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Karolina Kažukauskaitė teigė, kad vis daugiau žmonių šiuo verslu užsiima legaliai. 2006 m. sostinėje buvo išduoti 2217, pernai – 2941, o šiemet jau 1031 patalpų nuomos verslo liudijimas. Anot jos, vis daugiau butų savininkų ryžtasi legaliai nuomoti būstą. Mat, jei kiltų konfliktų su nuomininkais, jiems atsirištų rankos ir problemas galėtų spręsti teisiškai.

Nelegaliai nuomojantys būstus savininkai, iškilus konfliktui su netvarkingais nuomininkais, dažniausiai bijo kreiptis į teisėsaugos pareigūnus, nes išsigąsta atsakomybės.

Pažeidėjus baudžia

Tiems, kurie gyvenamąsias patalpas nuomoja nelegaliai, gresia sumokėti ne tik metinę verslo liudijimo mokesčio sumą, bet ir baudą nuo 500 iki 1000 litų. Pakartotinai įkliuvus, jau grėstų bauda nuo 1000 iki 2000 litų.

Per praėjusius metus Vilniaus apskrities mokesčių inspekcija gavo keliasdešimt skundų dėl nelegalios butų nuomos. Nors mokesčių inspektoriai specialiai neieško asmenų, nelegaliai nuomojančių butus, apie tai dažniausiai praneša pavydūs kaimynai, skambindami pasitikėjimo telefonu arba rašydami anoniminius skundus.

2007 m. Vilniaus AVMI gavo 71 pranešimą dėl galbūt nelegalios butų ar kitų patalpų nuomos. Įvertinus jau turimus duomenis, atlikti 22 operatyvūs patikrinimai, surašyti 6 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Visi asmenys nubausti administracinėmis baudomis nuo 500 iki 1000 litų.

Pernai Vilniaus AVMI darbuotojai išsiuntė 34 laiškus asmenims, veikiausiai nelegaliai nuomojantiems butus. Laiškuose nurodoma, kad užsiimant patalpų nuoma būtina įsigyti verslo liudijimą ar registruoti individualią veiklą. Dalis tokių laiškų gavėjų suskubo įteisinti savo veiklą, o kitus inspekcijos specialistai stebės ir ateityje.

Per agentūrą – patikimiau

Bene saugiausia butą išsinuomoti per nekilnojamojo turto agentūrą, nes beveik visos jos su nuomotojais sudaro sutartis, kuriose jie įsipareigoja būstus išnuomoti legaliai. Kai kurios agentūros siūlo ir konsultacijas – pataria sudarant sutartis tarp nuomininkų ir nuomotojų.

Nekilnojamojo turto bendrovės „In Real“ Tarpininkavimo departamento vadovo Mindaugo Šimkaus teigimu, šiuo metu Vilniuje netrūksta tik prabangių butų, kainuojančių per 3000 litų. Išsinuomoti ekonominės klasės butą gana sudėtinga, mat norinčių nuomotis yra kur kas daugiau nei nuomotojų.

„Dažniausiai yra taip, kad jeigu skelbimas pasirodo ryte, po pietų butas jau būna išnuomotas“, – sakė ekspertas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Mokytojai bando nepalūžti

Draudimo rinka vis dar pučiasi

Socialliberalai pasiduoda vilionėms