Iki šiol didžiausiu trukdžiu išnuomoti pastatytus butus NT projektų sumanytojams buvo turėta tik dalinė butų apdaila: retas norėtų nuomotis būstą plikomis sienomis.

Tačiau situacijos pasikeitimą jau pastebi Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.

„Kai kurie statybininkai jau yra minėję, kad gali gauti užsakymą apdailai daryti. Daugiau kaip 90 proc. Lietuvoje statomų būstų yra parduodami su daline apdaila. Estijoje - atvirkščiai, daugiau kaip 90 proc. statomų būstų siūlomi su visa apdaila, Latvijoje tokių būstų – beveik pusė, - kalbėjo jis. - Būstus su visa apdaila, jei neatsiranda pirkėjas, galima išnuomoti ir pajamas vis tiek generuoti. Manau, tokios tendencijos ateis ir į Lietuvą, pirmiausiai tokios praktikos imsis turintys patirties Latvijoje ir Estijoje.“

Naujus butus - jau nuomoja

Lietuvoje yra ir kitokios praktikos: nuomoti būstai su daline apdaila, butų nuoma papildė viešbučio paslaugų spektrą.

Sostinėje daugiabučius statanti bendrovė „Anreka“ savo tinklalapyje skelbia, kad dalis butų sostinės Perkūnkiemio gyvenvietėje yra išnuomoti. Už bendrovės butų ir patalpų nuomą atsakinga specialistė teigė, kad dabar ši paslauga nereikiama, bet sunkmečiu nuomos kainos buvo sąlyginai nedidelės, apie 200-300 Lt (58-87 eurų) mėnesiui, nes siūlyti plotai tik su daline apdaila. Dabar nuomos sutartys nėra pratęsiamos, nes nekilnojamojo turto rinka atsigavo, vyksta pardavimai.

2013 m. pradėjęs eksperimentuoti su butų nuoma, projektą „Oslo namai“ valdančios bendrovės „Selvaag Lt“ generalinis direktorius Egidijus Damulis sakė, kad sprendimas pasiteisino.

„Turime ir trumpalaikės, ir ilgalaikės nuomos. Šiuo metu nelabai ką turime ir pasiūlyti, nes viską esame išnuomavę. Dėl šių paslaugų didžiąją dalį darbo atlieka mūsų viešbutis „Comfort Hotel“, kuris atlieka nuomos administravimą“, - pasakojo E. Damulis.

Būstai nuomojami ieškantiems alternatyvos viešbučio paslaugoms, todėl ir jų kaina – atitinkama. Bendrovė būsimiems nuomininkams siūlo rinktis iš 7 butų, trumpiausias nuomos terminas – savaitė. Atitinkamai, kaina, pasirinkus standartinį paslaugų paketą, t. y. tvarkymą, patalynės keitimą, parai siekia 50-70 eurų. Jei nusprendžiama tokiame būste gyventi mėnesį ar ilgiau, nuomos kaina mėnesiui yra 800-1000 eurų.

Egidijus Damulis
„Pusė nuomininkų yra užsienio šalių svečiai, jiems patinka, kad į kainą įtrauktos papildomos paslaugos. Kiti nuomininkai šią paslaugą renkasi pagal poreikius, pavyzdžiui, laukdami, kol vyksta būsto įrengimo darbai, ar į Vilnių atvykę trumpam ir pasirinkę tokį nuomos variantą“, - kalbėjo įmonės vadovas.

Pasak E. Damulio, įmonė paskaičiavo, kad ilgalaikė nuoma yra mažiau finansiškai naudinga, nes paslauga kainuoja pigiau, o būstas nusidėvi sparčiau.

„Svarstome galimybę teikti paslaugą pavieniams investuotojams, įsigijusiems butus „Oslo namuose“: už juos administruoti būsto nuomą, jei jie nori turtą išnuomoti. Savo rezultatais esame patenkinti, manau, ir žmonėms, įsigijusiems būstą, galime teikti tokią paslaugą“, - kalbėjo jis.

Įmonės vadovas abejoja, ar būtų finansinės naudos nuomoti būstą, pavyzdžiui, kasdieninėms šeimos reikmėms: jei kaina būti konkurencinga analogiškiems pasiūlymams rinkoje, nepavyktų sukaupti rezervo būsto atnaujinimui.

Skaičiavo: nuoma turi brangti

Statybų bendrovė „Eika“ DELFI komentavo, kad galimybę pastatytus, bet neparduotus butus nuomoti jau vertino. Kartais įmonė nuomoja naujos statybos būstus, tačiau dažniau tai išimtis, nei tendencija, tokios paslaugos gali būti teikiamos įmonėms ar ambasadoms.

Martynas Žibūda
„Kol kas būsto nuoma nėra patraukli investicija. Vertindami investicijų grąžą skaičiuojame ilgalaikį pelningumą, įvertiname ne tik gaunamas pajamas, bet ir mokesčius, turto nusidėvėjimą. Nekilnojamojo turto plėtotojai dažniausiai būstą parduoda su daline apdaila, todėl įtraukiame ir papildomas investicijas į apdailą, kuri privaloma nuomojant būstą“, - teigė „Eikos“ plėtros direktorius Martynas Žibūda.

Bendrovės vertinimu, jeigu nuomos rinkos kainos būtų bent 20 proc. aukštesnės, investicijos į būstą nuomai taptų patrauklios.

„Dėl esamo nuomos kainų lygio nekilnojamojo turto plėtotojams ar stambiems investuotojams kol kas pelningiau rinktis kitus investavimo variantus. Investicijos į būsto nuomos projektus šiuo metu patrauklios tik prabangaus būsto segmente, tačiau ir ši rinka labai nedidelė ir fragmentiška“, - kalbėjo M. Žibūda.

Be to, svarbus ir kitas veiksnys: šiuo metu butų pardavimai vyksta „iš brėžinių“, tad nėra reikalo ieškoti kito sprendimo.

NT konsultacijų bendrovės „Ober-Haus“ vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mano, kad Lietuvoje būstai parduodami dažniausiai su daline apdaila, nes taip yra ir efektyviau, ir pigiau.

Saulius Vagonis
„Lietuvoje nekilnojamojo turto plėtotojai būstus dažniausiai parduoda su daline apdaila. Vien dėl to plėtotojams nuoma nėra tinkama alternatyva, nes iš atliktos apdailos uždirbti nepavyksta ir ji galutinę kainą išdidina tiek, kad pirkėjams būstas tampa nepatrauklus“, - paaiškina ekspertas.

Pasak jo, Lietuvoje dažnas ir toks atvejis, kai butams siūloma apdaila, bet pirminė jų kaina nurodoma be apdailos. Kai pirkėjas pageidauja butą pirkti su apdaila, jam parengiama papildoma sąmata, įvertinus medžiagas ir darbus.

Vakarų Europoje 30-50 proc. visų butų yra nuomojama. Lietuvoje dažniausiai gyventojai pasirenka būstą nusipirkti: nuosavuose butuose ir namuose gyvena apie 80 proc. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)