Norvegijos anglies dvideginio į aplinką neišskiriančių pastatų tyrimų agentūra ir garsi tarptautinė architektūros firma „Snohetta“ suvienijo jėgas ir įrodė, kad tokie namai – įmanoma misija.

Taigi sveiki atvykę į labiausiai aplinką tausojantį namą šioje Žemėje – prototipinį namą ZEB.

Name naudojami įvairūs natūralūs energijos šaltiniai. Be to, pastate pagaminamos elektros energijos pakanka ir šeimos turimam elektriniam automobiliui energija (visiems metams). Per metus namas pagamina 23 tūkst. 200 kilovatvalandžių elektros, tačiau sunaudoja vos 7272 kilovatvalandes.

150 kvadratinių metrų ploto saulės kolektoriai dengia visą stogą, jie pagamina 19 tūkst. 200 kilovatvalandžių elektros. Be to, stogas 19 laipsnių pakrypęs pietryčių pusėn į Saulę – šis techninis sprendimas užtikrina, kad bus panaudota visa įmanoma Saulės nauda. Dėl ypatingos stogo konstrukcijos žymiai paprasčiau surinkti ir naudoti lietaus vandenį. Terminiai saulės kolektoriai namus aprūpina karštu vandeniu.

Namo interjere netrūksta stilingų daiktų iš perdirbtų medžiagų, tokios medžiagos naudotos ir pastato statybai. Architektai pasirinko minimalistinį skandinavišką interjerą, kuris tiesiog idealiai papildo paprastą namo eksterjerą.

Perdirbtos medienos dirbiniai namuose kuria jaukios trobelės atmosferą. Virtuvę ir svetainę skiria atrijus. Toks sprendimas optiškai praplečia erdvę ir palengvina šildymo darbą.

Didžiuliai į saulę nukreipti langai į patalpas praleidžia ne tik šviesą, bet ir šilumą. Veiksminga šilumos cirkuliacija pasirūpina, kad namų gyventojai niekada nešaltų. Išmanūs jutikliai, įrengti visuose kambariuose, matuoja temperatūrą ir, esant reikalui, leidžia ją keisti.

Šis namas dviejų aukštų. Šildomos abiejų aukštų grindys – tokio šildymo kuo puikiausiai pakanka visoms patalpoms. Energiją radiatoriams parūpina geoterminiai šaltiniai.

Faktas, kad šis namas tiesiog idealiai draugiškas aplinkai, visai nereiškia būtinybės atsisakyti prabangos. Elektros energijos perteklius naudojamas kieme esančio baseino vandeniui šildyti. Karščiu pirtyje pasirūpina židinys. Kieme įrengtas daržas taip pat prisideda prie aplinką tausojančio gyvenimo būdo.

Architektai pabrėžia, kad šis namas – prototipinis. Jis skirtas praktiškai įrodyti, kad galima gyventi kitaip, bet ne mažiau kokybiškai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)